Yapılandırmada Yİ-ÜFE kazığı
SGK; son başvuru tarihi 31 Ağustos 2021 olan yapılandırmada borçları Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile güncelliyor. Oysa Mayıs ayında yıllık Yİ-ÜFE, yüzde 38.33 artış göstermişti. Oysa Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) tercih edilseydi, güncelleme oranı yüzde 16.59 olacaktı.
29.06.2021 17:22:00





M. YASİN ERKOL / DETAY HABER
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yaptığı yazılı açıklamada SGK prim borçlarını yeniden yapılandırarak çalışma hayatı aktörlerinin üzerindeki yükü hafifletmeyi amaçladıklarını belirtti. Yeniden yapılandırma kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borçları için son başvuru tarihinin 31 Ağustos 2021, peşin ve ilk taksit son ödeme tarihinin ise 1 Kasım 2021 olduğunun altını çizen Bilgin, vatandaşlara yapılandırmanın sunduğu avantajlar ve ödeme kolaylıklarından faydalanabilmek için en kısa sürede başvuruda bulunmaları çağrısını yaptı.
Bağ-Kur'lular da borçlarını yapılandırabiliyor
Bilgin, Bağ-Kur sigortalılar ve isteğe bağlı sigortalılar gibi primini kendisi ödeyen vatandaşların, yapılandırma müracaatlarını e-Devlet üzerinden yapabileceklerini kaydederek, "İsteyen vatandaşlarımız, SGK İl Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkezlerine elden ya da posta yoluyla başvuru yapabilecek. Genel Sağlık Sigortası borçları için ise başvuru şartı aranmayacak, bu kapsamdaki tüm borçlar otomatik olarak yapılandırılacak" ifadelerini kullandı. Bilgin, yapılandırmadan önce uygulaması devam eden 7256 sayılı Kanun kapsamında, 2 milyon 248 bin 894 başvuru alındığını belirterek, "Toplamda 101 milyar 7 milyon lira borç yapılandırıldı. 1 Haziran 2021 tarihi itibarıyla da 14 milyar 100 milyon lira tahsilat gerçekleştirildi. Yapılandırmaya başvurmayan ya da yapılandırmaları bozulanlar, 7326 sayılı Kanun'dan faydalanabilecekler" bilgisini verdi.
Neden Yİ-ÜFE?
Bakan Bilgin, 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun' kapsamında yürürlüğe giren SGK prim yapılandırmasının 2021 Nisan ayı ve öncesi dönemlere ait kesinleşmiş alacakları kapsadığına işaret ederek buna göre sigorta primleri, genel sağlık sigortası primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları, iş kazası veya meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacaklar, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar ile Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacakların da yapılandırma kapsamında olacağını ifade etti. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yapılandırma kapsamındaki borçların gecikme zammı ve cezası ile kanuni faizi silinerek borç tutarları, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile güncellenecek. TÜİK tarafından açıklanan Mayıs ayı enflasyon verilerine göre, Yİ-ÜFE Aralık 2020'ye göre yüzde 17.34, geçen yılın Mayıs ayına göre yüzde 38.33 artış gösterdi. Oysa Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mayıs'ta geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 6.39, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16.59 yükseldi. SGK prim borçlarının güncellenmesinde TÜFE'ye göre oldukça yüksek seyreden Yİ-ÜFE'nin tercih edilmesi borçların şişmesine yol açıyor!
Peşin ödeyene güzellik yapılıyor
Öte yandan peşin ödemelerde hesaplanan Yİ-ÜFE'nin yüzde 90'ı, 2 taksitle ödemede ise yüzde 50'si silinecek. Taksitle ödemeyi tercih edenler için 6, 9, 12 ve 18 eşit ödeme seçeneği ile ikişer aylık periyodlarla ödeme yapılabilecek. Buna ek olarak daha önce tatbik edilen hacizler, bu kanuna göre yapılacak ödemeler nispetinde kaldırılabilecek.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.