logo
11 NİSAN 2025

Virüsü yenecek silah doğada

Güçlü bir bağışıklık sistemi, koronavirüs ile mücadelede hayati önem taşıyor. Bu yüzden işin uzmanlarına kulak vermemiz çok önemli. Özel Meltem Hastanesi’nden diyetisyen Rabia Gül Kepekçi, bağışıklık sistemiyle ilgili Yeni Mesaj okurları için önemli açıklamalarda bulundu

22.03.2020 17:40:00
Virüsü yenecek silah doğada
Virüsü yenecek silah doğada
Koronavirüs ile mücadelede bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemli. Fakat birçoğumuz bağışıklık sisteminin nasıl güçlendirileceğini pek bilmeyiz. Bildiklerimizin de kimi doğru, kimi yanlış. Bu yüzden işin uzmanlarının önerileri bizler için hayati önem taşıyor. Özel Meltem Hastanesi'nden diyetisyen Rabia Gül Kepekçi, bağışıklık sistemiyle ilgili Yeni Mesaj okurları için çok önemli açıklamalarda bulundu. Kepekçi şunları söyledi: 

Bağışıklık sistemi yani diğer ismi ile immün sistem en basit ifade ile vücudu hastalıklara karşı koruyan bir savunma sistemidir. Bu sistem vücuttaki zararlı maddeleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden bir sistemdir.

Vücudumuzda bulunan bağışıklık hücrelerinin yaklaşık %70'i sindirim sistemimizdedir. Bu hücrelerin büyük bir kısmı bağırsak duvarının yüzeyi olan bağırsak mukozasında bulunur. Ayrıca bu bağışıklık hücrelerinin yanında bağırsağımızda bağışıklık sisteminin çalışmasına çok büyük destek olan milyonlarca iyi bakteri vardır. Bu bakteriler bağırsaklarımızda bizimle uyum içerisinde yaşarlar. Bu ortak yaşam sayesinde hem bağırsaklar düzgün şekilde çalışır hem de dışarıdan gelen zararlı bakterilere, virüslere karşı vücudun korunmasını gerçekleştirirler.

Bağışıklık sistemi bizi iç ve dış düşmanlardan koruyan mükemmel bir yapıdır. Onun sayesinde bedenimizde oluşan kanserli hücreleri  henüz daha oluşum halindeyken tanır ve yok eder.

Vücudumuz, haberimiz bile olmadan yok edilen kanserli hücreler gibi, normal koşullarda bize zarar vermeyen mikroplarla da doludur. Sistem zayıf düşmedikçe bu durum herhangi bir sorun teşkil etmez. Fakat bağışıklık sistemi bozulursa vücuttaki bakteriler ve mikroplar güçlenir ve saldırıya geçer. İşte bundan dolayı her zaman bağışıklık sistemimizi güçlü ve sağlam tutmamız gerekir.

Son bilimsel çalışmalar; bağırsak bakterileri, beslenme alışkanlıkları ve bağışıklık arasında güçlü ilişkiler olduğunu göstermiştir.

Beslenme alışkanlıkları, bağırsaklarımızdaki bakteri çeşitliliğini doğrudan etkiler. Yüksek yağlı, yüksek şekerli yani sağlığa zararlı yiyecekler, bağırsağımızdaki kötü bakterilerin sağlıklı bakterilerden daha fazla çoğalmasını sağlarlar. Bu dengesizlik bağırsağımızın bağışıklık hücresi oluşturma kapasitesini azaltır ve zararlı patojenlerin vücuda girişini kolaylaştırır.

Sonuç olarak, vücut enerjimizi sağlamak için sağlıklı yiyecekleri yeterli ve dengeli şekilde alarak, bağırsak sağlığımıza dikkat etmemiz çok büyük önem içermektedir.

Bağışıklığı zayıflatan durumlar

* Aşırı şeker ve şekerli tatlı tüketimi

* Beyaz un ile yapılmış hamur işlerini çok fazla tüketmek

* Alkollü içecekleri ve meşrubatları fazla tüketmek

* Aşırı yağlı gıdalar ve yağda kızartmalar (özellikle tekrar tekrar kullanılan kızartma yağları) tüketmek

* Sucuk, pastırma, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar tüketmek

* Alkol ve sigara kullanmak

* Uyku düzensizliği (7 saatten az uyumak veya gece yani karanlıkta uyumamak)

* Hareketsiz yaşam

* Beslenme yanlışları çok etkilidir. Özellikle vitamin, mineral ve antioksidan zengini yiyecekler olan sebze ve meyvelerden yetersiz beslenmek. Proteinlerden uzak kalmak, yeterince kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, süt, yoğurt, peynir ve kefir tüketmemek bağışıklık sistemini zayıflatır.

* Stres, üzüntü, çözülemeyen ruhsal sorunlar da bağışıklık dengesini bozulmasına katlıda bulunur.



Bağışıklığı güçlendirmek için yapılması gerekenler

1- Yeterli miktarda PROTEİN almak (et, tavuk, balık, yumurta, yoğurt, süt, peynir gibi)

2- PROBİYOTİKLER: sağlığımıza çeşitli faydaları olan canlı mikroorganizmalardır. Gıdalarla veya takviye şeklinde alınır. Doğal olarak meydana gelen probiyotik bakteriler; yoğurt, kefir, lahana turşusu, kimchi gibi fermente besinlerde bulunur.

PREBİYOTİKLER ise insan vücudunun sindiremediği bir tür liftir ve probiyotikler için besin görevi görürler. Doğal prebiyotik kaynakları:

* Meyvelerden: muz, elma, çilek, üzüm                                                           

* Sebzelerden: Enginar, kereviz, pırasa, soğan, sarımsak, domates, hindiba, yer elması, kuşkonmaz.

* Kuru baklagillerden: Yeşil mercimek, kırmızı mercimek, kuru fasulye, nohut, bezelye, soya fasulyesi.

* Yağlı tohumlardan: Zeytin, badem, ceviz, keten tohumu.

3- Yanlış beslenme, kötü çevresel faktörler (sigara, hava kirliliği gibi) nedeniyle hücre ve dokularda serbest radikal oluşumu artar. Bunlar DNA yapısında hasara yol açarlar. Yeterli ve dengeli beslenerek vücudumuza aldığımız ANTİOKSİDANLAR, serbest radikallere karşı savaşırlar. Serbest radikallerin yarattığı olumsuz etkinin en aza indirilmesi için yeterli miktarda antioksidan tüketilmelidir.

Bu antioksidanlar nelerdir?

** C vitamini: Turunçgiller (portakal, limon gibi) maydanoz, ananas, kivi, yeşilbiber, brokoli, karnabahar, karalahana önemli kaynaklarıdır.

** E vitamini: Ceviz, badem, fıstık, fındık, kaju, susam gibi yağlı tohumlar

** A vitamini: A vitamini eksikliği olan insanlar özellikle viral enfeksiyonlara daha kolay yakalanır. Bitkisel kaynaklar: Patates, havuç, ıspanak, şalgam, pazı, kabak, mercimek, kavu, kırmızıbiber, domates, pırasa, greyfurt, bezelye, karpuz, kayısı, maydanoz, brokoli.

Hayvansal kaynaklar ise: Süt, balık, yumurta, peynir, tavuk, yoğurt.

** Demir minerali yönünden zengin beslenmek önemlidir. Kırmızı et, güçlü bir bağışıklık sistemi için şarttır. Ayrıca yumurta da çok iyi bir hayvansal demir kaynağıdır. Bitkisel kaynaklar ise kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

** B12 vitamini: Kırmızı et, balık, yumurta, tavuk, süt ve süt ürünleri önemli kaynaklarıdır.

** Folik asit: Yeşil yapraklı sebzeler (özellikle ıspanak) ve kuru baklagiller önemli kaynaklarıdır.

**Çinko minerali: Bağışıklık sistemi üzerinde hayati önemi vardır. Balık, et, karaciğer, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, tüm tahıllar, ceviz, badem, yumurta, peynir ve süt önemli kaynaklarıdır.

** Selenyum: Brezilya cevizi, yumurta, ay çekirdeği, kuzu ciğeri, balık, tavuk göğüs eti, hindi, chia tohumu, mantar önemli kaynaklarıdır.

** Karotenoidler (beta-karaoten, likopen,lutein gibi): Yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı, turuncu, koyu sarı renkli sebzeler ve meyveler önemli kaynaklarıdır.

** Soğan ve sarımsakta bulunan allilik sülfitler bağışıklık sistemini güçlendirir.

** Zencefil, enfeksiyonları azaltıcı etki gösterir.

** Zerdeçal, kuvvetli bir antioksidandır.

** Yeşil çay, kuvvetli bir antioksidandır.

** Ekinezya, bağışıklığı güçlendirir ve antiviral aktivite gösterir.

** Kuşburnu, kuvvetli bir antioksidandır.

4- D VİTAMİNİ güçlü bağışıklık için olmazsa olmazdır, D vitamini kaynağımız olan güneşten mutlaka faydalanmak gerekir.

5- YETERLİ MİKTARDA SU İÇMEK: Vücudumuz düzenli aralıklarla toksinleri dışarı atmalıdır ve bunu yapabilmek için suya gereksinim duyar, dolayısı ile bağışıklık sistemini güçlendirmek için bol miktarda su içilmelidir. En az 8-10 bardak içilmelidir. İçilen çay ve kahvenin su yerine geçmediği bilinmelidir.

EYÜP KABİL



Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Başkentte okullar tatil edildi
Nisan ayında kar sürprizi
Eski (!) Türkiye'de 'DEAŞ' yoktu
105 DEAŞ terör örgütüne mensup şüpheli yakalandı
Gram altın 4 bin liraya yaklaştı
Altında yeni rekor
İmamoğlu hakim karşısında
Akın Gürlek ve ailesine tehdit iddiası
Trump, Colombia Üniversitesine savaş açtı!
Üniversite federal denetime alınacak
İstanbul'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Çatılar uçtu, ağaçlar devrildi
Serbest bırakıldılar
Yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartı
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Nifak ve haset
Okullar tatil
Ankara'da kar ve fırtına beklentisi
Tutuklama talebi
Murat Ağırel ve Timur Soykan adliyede
'Mustafa Kemal örnektir'
Endonezya lideri TBMM'de konuştu
Hüseyin Baş’tan gözaltılara tepki
‘Gözaltı değil özgür basına gözdağı’
Erdoğan - DEM Parti görüşmesi gerçekleşti
Beklenen görüşme 13.30'da başladı
Hedef Kıbrıs'taki Türk varlığı
Rumlardan Türklere karşı yeni terör örgütü
Mısır, Avrupa'dan destek istiyor
9 milyondan fazla mülteci var
Başkentte okullar tatil edildi
Nisan ayında kar sürprizi
Eski (!) Türkiye'de 'DEAŞ' yoktu
105 DEAŞ terör örgütüne mensup şüpheli yakalandı
Gram altın 4 bin liraya yaklaştı
Altında yeni rekor
İmamoğlu hakim karşısında
Akın Gürlek ve ailesine tehdit iddiası
Trump, Colombia Üniversitesine savaş açtı!
Üniversite federal denetime alınacak
İstanbul'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Çatılar uçtu, ağaçlar devrildi
Serbest bırakıldılar
Yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartı
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Nifak ve haset
Okullar tatil
Ankara'da kar ve fırtına beklentisi
Tutuklama talebi
Murat Ağırel ve Timur Soykan adliyede
'Mustafa Kemal örnektir'
Endonezya lideri TBMM'de konuştu
Hüseyin Baş’tan gözaltılara tepki
‘Gözaltı değil özgür basına gözdağı’
Erdoğan - DEM Parti görüşmesi gerçekleşti
Beklenen görüşme 13.30'da başladı
Hedef Kıbrıs'taki Türk varlığı
Rumlardan Türklere karşı yeni terör örgütü
Mısır, Avrupa'dan destek istiyor
9 milyondan fazla mülteci var
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.