Ve papaz serbest
Terör örgütleri PKK, PYD ve FETÖ’ye destek konusunda yemediği halt kalmayan ABD’li papaz Brunson, Başkan Trump’ın yoğun baskısının da etkisiyle serbest bırakıldı. Göstermelik kabilinden 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Brunson’un ev hapsi cezası ve yurt dışı yasağı kaldırıldı
12.10.2018 00:00:00





İzmir'de terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen, tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD'li papaz Andrew Craig Brunson, 4. kez hakim karşısına çıktı. Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde kurulan İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın öğleden önceki oturumuna Brunson ve avukatı katıldı. Duruşmayı, yabancı basın mensupları ile Brunson'ın eşi Norine Brunson, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ndeki en üst düzeydeki görevli konumundaki Maslahatgüzar Jeffrey M. Hovenier, bazı yetkililer ve kilise görevlileri de takip etti.
FETÖ ile bağlantısı açık
Mahkeme başkanı, önceki duruşmada tanık olarak beyan veren L.K'nin, "2016'da FETÖ'nün darbe girişiminin ardından bazı FETÖ mensuplarının Konak'taki bir evde barındırıldığını Y.D'den duydum" ifadesinin ardından L.K. ile Y.D'yi duruşmada yüzleştirdi. Tanık Y.D, "O evde sadece Koreliler kalıyordu. L.K'ye, FETÖ'cülerle ilgili hiçbir şey söylemedim. FETÖ'cüleri hiç görmedim" dedi. Bunun üzerine L.K, "Daha önceki ifademde Y.D'nin bunu söylediğini ilişkin bir şey demedim. Önceki ifademde, Y.D'nin evinin o eve yakın olmasından bu kişinin mahkemeden dinlenilmesini istemiştim" şeklinde konuştu. Tanık V.S. ise 2011'de İstanbul'dan İzmir'e taşındığını, Alsancak'ta bir kiliseye girdiğini, kilisedeki L.K. aracılığıyla oradaki insanlarla tanıştığını, kiliseye gidip gelen Suriye uyruklu "Agit" diye birini tanıdığını anlattı.
"Serhat" kod adlı gizli tanığın, "Brunson ile Manisa'da açılan bir kilisenin arasında organik bağ var. Brunson, kilisedekilere bazı talimatlar veriyordu" iddiasına karşın bu duruşmada tanık olarak dinlenilen S.C, Manisa'daki kilisede rahip olarak görev yaptığını, Brunson'un bu kiliseyle doğrudan bir bağının olmadığını öne sürdü.
S.C, Manisa'daki kiliseyi 2014'te açtıklarını ve Brunson'un bunda katkısı olmadığını savundu. Brunson, 25 Temmuz'da tutuklu bulunduğu cezaevinden çıkartılarak, "sağlık sorunları" dikkate alınıp "ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı" uygulama kararı verilerek evine gönderilmişti. Brunson, "Savunmamı avukata bırakacağım. Masum bir adamım. Beraatimi talep ediyorum. Savunmamı avukatıma bırakıyorum. İsa'yı seviyorum. Türkleri seviyorum" dedi.
Savcıdan olumlu mütalaa
Duruşmanın son safhasında davaya atanan savcı, sanık Brunson hakkında 'ev hapsini ve yurtdışına çıkış yasağı'nı içeren adli kontrol şartlarının kaldırılması, Brunson'un TCK'nın 314/3 ve 220/7 maddeleri gereğince cezalandırılması yönünde mütalaa verdi. Mahkeme heyeti, gizli tanıklar "Kılıç" ve "Kama"nın dinlenmesi talebini reddetti. Bu iki tanığın Brunson aleyhinde konuşması bekleniyordu.
O maddeler ne diyor?
TCK 314. madde silahlı örgüt suçunu düzenliyor. Maddenin 3. fıkrası şöyle "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçuna ilişkin diğer hükümler, bu suç açısından aynen uygulanır." Madde silâhlı örgüt kuran veya yöneten kişiyi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor. 220. madde ise 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma'yı düzenliyor. 220/7. madde ise şöyle: "Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır." Madde gereğince suçlu iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Savcının mütalaasını dikkate alan mahkeme heyeti, Papaz Brunson'ı 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Zaten 20 aydır cezaevnde ve ev hapsinde olan Brunson'un ev hapsi cezası ve yurt dışı yasağı da kaldırıldı.
NBC televizyonu ilan etmişti
ABD'nin önde gelen televizyonlarından NBC, Perşembe günü darbe girişiminin ardından tutuklanan ve Türkiye ile ABD arasında krize neden olan ABD'li papaz Andrew Brunson'ın, iki ülke arasındaki 'gizli' bir anlaşmayla serbest bırakılacağını iddia etti.
İddianame ağır suçlamalarla dolu
Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına 9 Aralık 2016'da suç işlediği iddiasıyla tutuklanan ABD'li papaz Brunson hakkında dosyadan el çektirilen İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan iddianamede, din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı belirtilmişti. Brunson'ın FETÖ'nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege bölgesi imamı ve firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasından dava açılan tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edilmişti. Andrew Craig Brunson'ın ABD'li bir askere gönderdiği 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyduğuna ilişkin mesaj içeriklerine yer verilen iddianamede, cep telefonundaki "Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk" mesajı da dosyaya eklenmişti. Teknik incelemede de sanık Brunson'ın, görüşmediğini öne sürdüğü FETÖ'nün sözde Ege bölge imamı firari sanık Bekir Baz ile birbirlerine çok yakın yerde 293 kez GSM sinyali de tespit edilmişti.
RECEP BAHAR / DETAY HABER
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.