Vay tavukların haline!
Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 24 artırarak ülke ihracatına 3 milyar 714 milyon dolarlık katkı sağlayan su ürünleri ve hayvansal mamulleri sektörü, başarılı ihracatçılarını ödüllendirdi. Ödül töreninde konuşan Banvit Yetkilisi, ""Dünyada kanatlı etinin yüzde 85'i iç piyasada tüketiliyor. Türkiye ise üretiminin yüzde 25’ini ihraç ediyor. Ancak ihracatımızın yüzde 65’i Irak'a gidiyor. Irak pazarında sorun yaşanırsa vay tavukların haline! Sektörün kızıl elması Avrupa Birliği (AB)… AB'nin kapıları Türk kanatlı sektörüne açılmalı" dedi.
11.12.2022 19:37:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) 2021 yılının en başarılı ihracatçılarını ödüllendirdi. İSHİB ev sahipliğinde gerçekleştirilen '2021 Yılı Başarılı İhracatçılar Ödül Töreni'nde toplam 7 kategoride 35 firmaya ödülleri verildi. Banvit Bandırma 'beyaz et' kategorisinin ihracat lideri olurken, 'balıklar ve su ürünleri' kategorisinde Kemal Balıkçılık, 'yumurta' kategorisinde Pak Tavuk, 'süt ve süt ürünleri' kategorisinde Ak Gıda (İçim), 'et ürünleri' kategorisinde Rapak ve 'arı ürünleri' kategorisinde Yılmaz Gıda (Can Petek Bal) zirvenin sahibi oldu. Birlik bazında en fazla ihracat yapan beş firma ise Banvit Bandırma, Hastavuk Gıda, Kemal Balıkçılık, Pak Tavuk Gıda ve Şenpiliç Gıda olarak sıralandı. TİM Başkanvekili Ahmet Güleç, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Gıda tedarikinde tüm dünya korkuya kapılmışken; Türkiye markasına önemli hizmetler sunan siz değerli ihracatçılarımızı yürekten tebrik ediyorum. 2022 yılına baktığımızda ise sektörümüzün yeni rekorlarla taçlandığını görüyor ve gururlanıyoruz" diye konuştu.
Sektörün 11 aylık ihracatı yüzde 24 büyüdü
Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün ihracatın Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 oranında arttığını ve 3 milyar 714 milyon dolar olduğunu belirten İSHİB Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, son 12 aydaki sektör ihracatın ise 4 milyar 121 milyon dolara ulaştığını söyledi. Son 12 ayda sektör olarak en fazla ihracat yaptıkları ülkelerden de bahseden Sezer, "Bu ülkeler sırasıyla 763 milyon dolar ile Irak, 321 milyon dolar ile Rusya, 190 milyon dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri, 184 milyon dolar ile İtalya. İçinde bulunduğumuz bu zor şartlara rağmen söz konusu ihracatı gerçekleştiren tüm ihracatçılarımıza, üreticilerimizi tebrik ediyorum" dedi.
Japonya'ya ihracat artışı yüzde 100'ü aştı
Japonya'ya yapılan ihracatın son 12 ayda yüzde 100'ün üzerinde arttığına değinen Sezer, "Japonya'ya ihracatımız son 12 ayda geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 66 milyon dolardan 139 milyon dolara yükseldi. Bunun en önemli sebebi, su ürünleri ihracatımız başta olmak üzere, artık kanatlı ürünlerimizi de Japonya'ya gönderebiliyor olmamız. Önümüzdeki dönemde hedeflerimizin başında Avrupa Birliği ülkeleri geliyor. Kanatlı ürünleri ihracatının Avrupa Birliği ülkelerine açılmasını sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz" açıklamasını yaptı.
Kanatlı sektörünün Irak pazarına bağlı olması büyük risk
Su ürünleri ve hayvansal mamulleri sektöründe en fazla ihracat yapan Banvit adına ödülü alan şirket yöneticisi, etkinlikte yaptığı konuşmada, kanatlı sektörünün geleceğine ilişkin dikkat çekici uyarılarda bulundu. Dünyada kanatlı etimin yüzde 15'inin ihraç edildiğine işaret eden yönetici, "Dünyada kanatlı etinin yüzde 85'i iç piyasada tüketiliyor. Türkiye ise üretiminin yüzde 25'ini ihraç ediyor. Ancak ihracatımızın yüzde 65'i Irak'a gidiyor. Irak pazarında sorun yaşanırsa vay tavukların haline! Sektörün kızıl elması Avrupa Birliği (AB)… AB'nin kapıları Türk kanatlı sektörüne açılmalı" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.