Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyeli müthiş
Türkiye'nin kara ve denizüstü rüzgar enerjisi potansiyelinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2007'de yayınlanan REPA'daki 48 bin megavat seviyesinin en az 4 katı büyüklüğünde olduğu belirtildi.
15.07.2021 17:35:00





M. YASİN ERKOL / DETAY HABER
Dünyanın en yüksek rüzgâr enerjisi potansiyeline sahip 13'üncü ülkesi olan Türkiye, son 15 yılda kaydettiği başarı ile tüm dünyanın dikkatini çekmesine rağmen, mevcut kurulu gücü ülke potansiyelinin çok altında kalıyor.
Rüzgâr enerjisi sektöründe danışmanlık hizmeti veren Bülent Yüce, Enerji Bakanlığı tarafından Rüzgar Enerjisi Potansiyel Atlası'nın (REPA) zaman kaybedilmeden güncellenmesi gerektiğini söyledi. İlk olarak 2007 yılında yayınlanan REPA'da Türkiye'nin rüzgâr enerjisi potansiyel kurulu gücünün 38 bin Megavat (MW) karasal, 10 bin MW denizüstü (offshore) olmak üzere toplam 48 bin MW olarak açıklandığını hatırlatan Yüce, "Bu verinin yeni ölçümleme teknolojileri ve sektörde baş döndürücü teknolojik gelişim dikkate alarak güncellenmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
İşte gerçek potansiyel
Sektörde görev yapan her seviyedeki profesyonelin karasal RES kurulu güç potansiyelinin en az 100 bin MW, denizüstü RES kurulu güç potansiyelinin ise en az 75 bin MW olduğunda mutabık kaldığına dikkat çeken Bülent Yüce, gerçek potansiyelin ortaya çıkması ile yerli ve yabancı yatırımcımın Türkiye'ye ilgisinde artış yaşanacağını vurguladı. Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada olan Türkiye'nin denizüstü (offshore) RES kurulumunda sıfır noktasında olmasının izahı olmayan bir durum olduğunu kaydeden Yüce, bu alandaki eksikliği giderici ihale süreçlerinin zaman kaybedilmeden tamamlanması gerektiğini belirtti.
Denizde türbin kurmak daha kolay
Denizüstü santrallerin, karadaki türbinlere göre çok daha kolay inşa edilebildiğini ve mülkiyet sorunu olmayan alanlarda kurulduğunu hatırlatan Yüce, şöyle devam etti: "Denizüstü RES yatırımları bugün tüm dünyanın gündeminde. Asya-Pasifik bölgesinde ivmelenen yatırımlar sonucunda 2030 yılında küresel offshore RES kurulu gücünün 234 bin Megavat'a ulaşacağı tahmin ediliyor. Avrupa kıtası ise denizüstü RES'lerin en büyük pazarı olmaya devam ediyor. Fransa 2035'e kadar 14 nükleer santralini devreden çıkararak, en az 8 bin MW denizüstü RES devreye alma kararı aldı. Türkiye olarak bu gerçeği çok iyi okumamız gerekiyor. Rüzgâr enerjisinde son 15 yılda aldığımız mesafe ile tüm dünyanın dikkatini çekiyoruz. Bu ivme ile ülkemiz; santrallerin kule, kanat, türbin ve aksamlarını üreten çok nitelikli bir sanayi koluna da kavuştu. Altyapımız ile kendi santrallerimizin üretimlerini yaparken, Avrupa ve Uzakdoğu'dan gelecek talebe de karşılık vermemiz ve katma değeri yüksek üretimle ülkemize yüklü miktarda döviz kazandırmamız mümkün."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.