Türkiye'de tarım çiftçisiz kalacak
Ağustos 2019'dan itibaren Türkiye'de çiftçi sayısının koronavirüs salgınının da etkisiyle radikal bir şekilde azaldığı artık raporlara da yansıyor. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından hazırlanan rapora göre son bir yılda ülkemizdeki çiftçi sayısı yüzde 8.9 azaldı
19.03.2021 16:53:00





Dünya genelinde tarım sektörünün önemi her geçen gün daha iyi anlaşılırken, ülkemizde tarımdaki kan kaybı artarak devam ediyor. Tarım sektöründeki bu soruna dikkat çeken bir araştırma Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Araştırmada en dikkat çeken tespit, son bir yılda Türkiye'deki çiftçi sayısındaki radikal azalış oldu. Çiftçilerin yüzde 9'luk bölümünün son bir yıl içerisinde topraktan uzaklaştığını ortaya koyan TEPAV raporuna göre, Aralık ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 4.4 oranında artarak 21.1 milyon olarak gerçekleşti. Toplam sigortalı çalışanların yüzde 72.2'sini oluşturan sigortalı ücretli çalışan grupta artış yüzde 6.2 olurken, esnaf-çiftçi grubunda değişimler, sırasıyla, yüzde 0.8 ve yüzde eksi 8.9 oldu. Verilere göre ülkemizde çiftçi sayısında Ağustos 2019'dan itibaren hızlanan daralma eğilimi, koronavirüs (Covid-19) salgını ile birlikte derinleşerek yıl genelinde devam etti. Kamu sektöründe sigortalı çalışan sayısındaki artış ise yüzde 1.3 olarak saptandı.
Başka sektörler de kötü etkilendi
Covid-19 salgınının etkilediği sektörlerin istihdamında yüksek oranlı düşüşler devam ediyor. Son bir yılda bu sektörlerden konaklama ve yiyecekte yüzde 9.9, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve sporda yüzde 9.8 düzeyinde istihdam kaybı yaşandı. Ayrıca, idari destek ve destek hizmetleri faaliyetinde de Nisan-Mayıs 2020 dönemine yüzde 11.2 ile benzer bir daralma gözlendi. Diğer taraftan, hanehalklarının işveren olarak faaliyet gösterdiği ev içi hizmetler sektöründe de yüzde 50 oranındaki daralma kayıtlara geçti. Aralık 2020'de 89 sektörün 24'ünde sigortalı ücretli çalışan sayısı azaldı. En çok daralan sektör 113 binlik istihdam kaybı ile bine ve çevre düzenleme faaliyetleri sektörü olurken, oransal olarak bakıldığında istihdam en hızlı bilgi ve hizmet faaliyetleri sektöründe (yüzde 56.5) geriledi. Bu sektörü yüzde 52.7'lik azalışla ev içi çalışanların faaliyetleri sektörü takip etti. Sigortalı ücretli çalışan sayısı en fazla azalan diğer alt sektörler ise; yüzde 31.4 ile güvenlik ve soruşturma faaliyetleri, yüzde 18.8 ile suyun toplanması arıtılması ve dağıtılması faaliyetleri ve yüzde 18.3 ile bina ve çevre düzenleme faaliyetleri oldu. TEPAV raporuna göre 10 alt sektörde son bir yıldaki istihdam kaybı 889 bin 110 kişi oldu.
İşyeri sayısı 63 sektörde arttı
TEPAV raporuna göre son bir yılda işyeri sayısı 63 sektörde arttı. Aralık 2020'de Türkiye genelinde faaliyet gösteren işyeri sayısı yüzde 3.7 artarak 1 milyon 961 bine ulaştı. 21 bin artış ile bina inşaatı sektörü işyeri sayısı en fazla artan sektör olurken. perakende ticaret, ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar ile gayrimenkul faaliyetleri sektörleri ikinci sırada yer aldı. Salgında faaliyeti yoğunlaşan eczacılık ve eczacılığa ilişkin malzeme imalatı, yatılı bakım faaliyetleri ya da posta ve kurye faaliyetleri gibi sektörlerde işyeri sayısının hızla arttığı görüldü.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.