Türkiye'de rüşvetçilik artıyor
Danışmanlık şirketi Ernst & Young'ın Küresel Yolsuzluk Anketi 2012 sonuçlarına göre, Türk katılımcıların yüzde 16'sı iş kazanmak için rüşvet verilebileceği görüşünde. Bu oran iki yıl önce yüzde 4 olarak yer almıştı!
13.06.2012 00:00:00
HABER MERKEZİ
Denetim ve danışmanlık firmalarından Ernst & Young, Küresel Yolsuzluk Anketi 2012 sonuçlarını açıkladı. Usulsüzlük İncelemesi ve Uyuşmazlık Danışmanlığı Bölümü tarafından ortaya konan araştırma, Türkiye'nin de içinde bulunduğu 43 ülkeden 1758, Türkiye'den ise 50 şirket yönetici ve çalışanının görüşleri alınarak gerçekleştirildi. Ernst & Young 12. Küresel Yolsuzluk Anketi'ne göre; Türk katılımcıların yüzde 16'sı, iş kazanmak için rüşvet verilebileceği görüşünde. Bu oran iki yıl önce açıklanan anket sonuçlarında yüzde 4 olarak yer almıştı. Ankete katılan Türk katılımcıların tamamı, rüşvet ve yolsuzluk risklerini azaltmak için düzenleyici kurumların daha sıkı gözetim uygulamasını istediğini ifade ediyor
Rüşvet verme eğilimi artıyor
Ankete göre, iş kaybetmemek veya yeni iş almak için nakit rüşvet verebileceğini belirten yöneticilerin oranı 2010'da dünyada yüzde 9, Türkiye'de yüzde 4 iken, yeni anket sonuçlarına göre, dünyada yüzde 15'e, Türkiye'de yüzde 16'ya yükseldi.
Ciro artış hedefini yakalama baskısıyla ilke ve yasalara uygunluğun göz ardı edilebildiğini belirten yönetici sayısında hem küresel sonuçlarda, hem Türkiye sonuçlarında artış gözlemlenmekte. Rekabet şartları iş etiğine aykırı davranış ve uygulamalar ile bozulmakta. Ankete katılanların üçte birinden çoğu ülkelerinde yolsuzluğun yaygın olduğuna inanmakta; ayrıca bu oran hızlı büyüyen ülkelerdeki yöneticiler arasında çok daha yüksek çıkıyor.
Ernst & Young Güney Doğu Avrupa Usulsüzlük İncelemesi ve Uyuşmazlık Danışmanlığı Bölümü Başkanı Dilek Çilingir, bu konuda şunları söyledi: “Günümüzün piyasa şartlarında büyüme ve etik ilkelere bağlılık birbirleri ile ‘rekabet eden' iki öncelik gibi görünebilir. Yönetim Kurulu rüşvet ve yolsuzluk risklerinin daha kapsamlı ve daha sık değerlendirilmesi yönünde yönetim kademesini zorlamalı; yasa ve politikalara uygunluğun sağlanması için amaca hizmet edecek bir raporlama sistemi uygulanmalıdır. Buna ek olarak, rüşvet ve yolsuzluk karşıtı ilkelerini ihlal edenlere de şirketler gerekli cezaları uygulamalı, bunu caydırıcı bir yöntem olarak da kullanmalıdırlar.” Mesela Brezilya - yüzde 84, Endonezya - yüzde 72, Türkiye - yüzde 52.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.