Türkiye'de muz üretimi maliyetli
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamide Gübbük, üretim maliyetinin yüksek olması nedeniyle Türkiye'nin muz ticareti yapan diğer ülkelerle ihracatta yarışmasının zor olduğunu belirtti.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamide Gübbük, üretim maliyetinin yüksek olması nedeniyle Türkiye'nin muz ticareti yapan diğer ülkelerle ihracatta yarışmasının zor olduğunu belirtti.
07.04.2021 17:55:00





M. YASİN ERKOL / DETAY HABER
Antalya Ticaret Borsası (ATB), Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) işbirliğinde düzenlenen Muz E-Çalıştayı başladı. Çalıştay, 10 Nisan'a kadar 12 oturumda devam edecek. Etkinliğe Hindistan, Ekvador, Kosta Rika, Fas ve Fransa'dan uzmanlar katılacak. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü (BÜGEM) Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, pandemide tarım ve gıda ürünleri üretiminde Türkiye'nin iyi bir sınav verdiğini ifade ederek, "Tarımda üretici ülke olma özelliğimiz devam ediyor. Tarımsal üretimimiz pandemide yüzde 4.8 büyüyerek son 3 yılın en büyük rakamına ulaştı. Avrupa'da birinci, dünyada ilk 10 tarım ülkesinden biriyiz" diye konuştu.
Muz üretimine ilgi artıyor
Antalya Ticaret Borsası, Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır da, muzda son 5 yılda yatırım iştahının arttığına işaret ederek, "2020 itibariyle ise 112 bin dekar alanda 730 bin ton muz üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu üretimin yüzde 75'i son dönemde artan yatırımlarla birlikte örtü altında yapılmaktadır" dedi. Son dönemle yapılan yatırımlarla Antalya'nın muz üretiminde merkez olduğunu kaydeden Çandır, "Antalya toplam muz üretiminin yüzde 41'ini, örtü altı muz üretiminin ise yüzde 29'unu karşılıyor. Son birkaç yıldır yapılan yatırımlarla bu oranların kısa sürede artacağını gözlemliyoruz" dedi.
Planlama gerekiyor
Muzdaki gelişmeyi memnuniyetle izlemekle birlikte bazı kaygılarını dile getiren Çandır, "Muzdaki stratejimiz yurtiçi tüketimi karşılayacak bir yerli üretimse arz kapasitemizi buna göre belirlemeli ve yeni yatırımlarımızı da buna göre planlamalıyız. Eğer stratejimiz küresel rekabete uyumlu yani ihracat potansiyeline sahip bir üretimse o takdirde arz kapasitemizi bu projeksiyona göre belirlemeli ve yeni yatırımlarımızı buna göre planlamalıyız" diye konuştu.
Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca da, ülkemiz için muzun yeni bir bitki türü olduğunu, 90 yıllık geçmişe sahip olduğunu belirtirken, son 5 yılda Mersin'den Hatay'a, Antalya'dan Muğla'ya kadarki koridorda muz üretiminin yapıldığını kaydetti.
Hindistan üretimde lider
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamide Gübbük, 150'ye yakın ülkede yetiştirilen muzun dünyada 158 milyon 361 bin ton üretildiğini belirtti. Hindistan'ın üretimde lider olduğunu, Ekvador'un ise ihracatta ilk sırada geldiğini kaydeden Gübbük, "Ülkemiz muz üretiminde 728 bin tonun üzerine çıktık. Yapılan yeni yatırımlarla bu yıl muz üretiminin daha fazla olacağını tahmin ediyoruz" dedi. Ülkemiz muz yetiştiriciliğinin avantajlarını anlatan Gübbük, verimin dünya ortalamasının üstünde olması, işçilik masraflarının düşük olması, üretim maliyetlerini kısa sürede amorti etmesi, örtüaltında yıl boyu üretimin yapılabilmesi ve hastalık yönünden tropik koşullara göre daha az risk altında olmamızı muzdaki avantajlar olarak sıraladı. Gübbük, üretim maliyetinin yüksek olması nedeniyle Türkiye'nin muz ticareti yapan diğer ülkelerle ihracatta yarışmasının zor olduğunu kaydetti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.