logo
25 NİSAN 2025

Türk mutfağının dili

06.02.2004 00:00:00
500'den fazla mutfak terimini bu kitapla Türk mutfağına kazandırdığını ifade eden Türkan, "Önemli mesleklerde olduğu gibi bizim mesleğimizde de, mesleğimize has, bir deyimler sözlüğü var. Bu terminoloji sayesinde aşçılar birbirleriyle daha iyi iletişim kuruyor,bazı mutfak formüllerini daha iyi kafada tutuyor. Yapılacak işin inceliğini iyi anlıyor ve mutfağın temel yemek yapma tekniğini daha iyi kontrol altında tutuyor" diye konuştu.

Birkaç yıl öncesine kadar, Türk mutfağı konusunda bilimsel içerikli kitabın yazılmadığını, bu alanda çok büyük sıkıntı çekildiğine işaret eden Cemal Türkan, "5 yıldır Türk mutfağının temelini oluşturacak 4 kitap yazdım ve 5'incisi yolda" diye belirtti.

5 yıldan beri 150'den fazla üniversiteli aşçı yetiştirdiğini kaydeden Cemal Türkan, Türkiye'de olmaktan çok büyük haz duyduğunu ifade ederek, "Türk mutfağını tamamen bilimselleştirir ve bütün aşçıları da diplomalandırırsak mutfağımız kesin olarak, dünyanın bir numaralı mutfağı olur. Aşçılık eğitimine mutlaka, çok önem vermeliyiz. İyi yemek yemek herkese zevk verir, ancak o iyi yemeği eğitimli bir aşçının elinden yemek daha da büyük zevk verecektir."

Sözlükten bazı terimler

MÜHÜRLEME: Üzeri kuruyabilir, bazı sos veya yiyeceklerin üzerine çiğ tereyağı dokundurarak kabuk bağlamasını önleme yöntemi.

KADRİYE: Izgara olacak malzemenin, kızgın ızgara üzerine konup, ızgara demiri izi ile süslenmesi usulü.

HAPSETME: Bir malzemeyi, bir yiyeceğin içine koyup sıkıca kapatma işlemi. Mesela; mantının içi hamurun içine hapsedilir.

MOL: Yumuşak. Katıyla cıvığın arası. Ekmek hamuru sertliğinde. Kulak memesi ile cıvık arası hamur sertlik derecesi.

BÖRMANİYE: Bağlamak veya koyulaştırmak amacı ile yapılan tereyağı un karışımı; çiğ meyane.

TORŞON: Mutfakta kullanılan, aşçı el bezi. 60cm X 60cm ölçülerinde pamuklu beyaz el bezi.

MARİZ: Kauçuktan yapılmış saplı sıyırıcı. Akıcı (sos, çorba vb) yiyecekleri sıyırmak için kullanılan alet.

ISI ETKİSİ: Yemek pişirmede kullanılan ısının 3 çeşit etkisi vardır; konsantrasyon, yayılma ve karışıktır. Konsantrasyonda, ısı dıştan içe hızlı şekilde etkiler. Yayılmada, ısı yavaş yavaş yayılarak yiyeceğin içine işler. Karışıkta, ısı önce hızlı daha sonra yayılarak yiyeceğe işler.

PİŞME NOKTASI: Pişme esnasında, yiyecek bir maddenin piştiğini gösteren en uygun an.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Beşiktaş bu sezon ilk kez 5 golle kazandı
Hatayspor'un küme düşmesi kesinleşti
CHP Genel Başkanı Özel: "Bu salı grup toplantısı yok"
"Ümit Özdağ yargılanıyor, gideceğiz"
İstanbul yine sallandı
Büyükçekmece açıklarında 4,3 büyüklüğünde deprem
İran ve Rusya safları sıklaştırıyor
Stratejik işbirliği anlaşmasından sonra şimdi de dev petrol anlaşması
Chrome'u satın almak istiyor
Yandex'ten Türkiye hamlesi
U19 Takımı finalde
Trabzonspor tarih yazdı
Alışveriş fişleri sizi hasta edebilir
Bisfenol S hormonları bozuyor...
Naci Görür’den çarpıcı uyarılar geldi
‘İstanbul depremi olacak’
Türkiye'nin aktif yaşlanma endeksi açıklandı
2024'te 29.7'ye yükseldi
Bakırköy’de zincirleme kaza
5 yaralı var
Çanakkale Kara Savaşları'nın 110. yılı
'Vefa Yürüyüşü' gerçekleştirildi
Erdoğan’ın başdanışmanından eleştiri
‘Bu sistem yürümedi’
Trump'tan Putin'e uyarı
Saldırılar sürerse yaptırım gelebilir
Uzmanlar uyarıyor
Evinizde deprem tatbikatı yaptınız mı?
Narin Güran cinayeti davasında ikinci duruşma
3'ü çocuk 15 sanık yargılanıyor
Beşiktaş bu sezon ilk kez 5 golle kazandı
Hatayspor'un küme düşmesi kesinleşti
CHP Genel Başkanı Özel: "Bu salı grup toplantısı yok"
"Ümit Özdağ yargılanıyor, gideceğiz"
İstanbul yine sallandı
Büyükçekmece açıklarında 4,3 büyüklüğünde deprem
İran ve Rusya safları sıklaştırıyor
Stratejik işbirliği anlaşmasından sonra şimdi de dev petrol anlaşması
Chrome'u satın almak istiyor
Yandex'ten Türkiye hamlesi
U19 Takımı finalde
Trabzonspor tarih yazdı
Alışveriş fişleri sizi hasta edebilir
Bisfenol S hormonları bozuyor...
Naci Görür’den çarpıcı uyarılar geldi
‘İstanbul depremi olacak’
Türkiye'nin aktif yaşlanma endeksi açıklandı
2024'te 29.7'ye yükseldi
Bakırköy’de zincirleme kaza
5 yaralı var
Çanakkale Kara Savaşları'nın 110. yılı
'Vefa Yürüyüşü' gerçekleştirildi
Erdoğan’ın başdanışmanından eleştiri
‘Bu sistem yürümedi’
Trump'tan Putin'e uyarı
Saldırılar sürerse yaptırım gelebilir
Uzmanlar uyarıyor
Evinizde deprem tatbikatı yaptınız mı?
Narin Güran cinayeti davasında ikinci duruşma
3'ü çocuk 15 sanık yargılanıyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.