Türk mobilya sektöründen dijital hamle
Mobilya Sanayicileri Federasyonu (MOSFED), sektörü dünya ile buluşturmak için dijital bir bakış açısı geliştirdi. Sektörün ortak platformu ve logosu 'Heartmade' olacak. MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, yeni atılımla Türk mobilyasının dünya mobilya pazarından aldığı payı yüzde 1.7'den yüzde 5'e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
12.10.2022 12:39:00





RECEP BAHAR / İSTANBUL
Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSFED), Türk mobilyasının gelişimini desteklemek için sürdürülebilir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Sektörü dünya ile buluşturmak için dijital bir bakış açısı geliştirerek "Heartmade Furniture - Kalpten ya da Gönülden Mobilya" (www.heartmadefurniture.com) markasıyla dijital bir platform kurulmasına öncülük eden MOSFED, platform kapsamında sektörün çekim gücünü 365 gün tüm dinamikleri ile erişilebilir ve pazarlanabilir nitelikte canlı tutmayı amaçlıyor. Ocak 2023'te kullanıma açılacak olan platform kapsamında ortak akıl ile teknoloji, tasarım ve pazarlama uçlarının birleşerek en üst düzeyde sunulduğu dijital bir pazar niteliği taşıyor. Platform, Etkileşimli Harita Motoru sayesinde her bir markayı kendine özel karakteri ile global pazarda erişilebilir bir görünüme taşıyacak. Çoklu Dil Seçeneği, İnteraktif Ürün ve Katalog Havuzu, Proje ve Haber Akış Yönetimi, Fuar Planlamaları ve Teknik Tasarım Araçları gibi birçok fonksiyonel özelliği de içinde barındıran platform, teknoloji, tasarım ve pazarlama uçlarını birleşerek en üst düzeyde sunulduğu dijital bir pazar niteliği taşıyor. Platformun en önemli hedeflerinden biri ise Türkiye mobilya sektörünün 'en akıllı arama motoru' olmak.
Her başarının bir hikâyesi var
Platforma ilişkin bilgi veren MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, her başarının bir hikâyesi olduğuna dikkat çekerek, mobilya sektörünün de başarılarla dolu bir geçmişi olduğunun altını çizdi. Güleç, "Yüzyıllardır ilmek ilmek işlenmiş, kadim Anadolu kültürümüz ve mirasımız ile oluşmuş bir hikâyemiz var. Üretimde, tasarımda, konsept yaratmada bu kültürel birikim ve miras en büyük hazinemiz. 2 bin yıla uzanan derin farklı kültürlerden bir mozaik var ortada. Farklı mobilya tarzı, farklı günlük kullanım alışkanlıkları, farklı kültürler ve dünyaya hediye edilmiş, sofa kültürü, divan kültürü ve benzeri onlarca fikir bu toprakların ürünü. Bugün sizlerle paylaştığımız bu projenin de temeli bu bilgi birikimini, bu kültürel mirası içeren üreticimizin dünya arenasında daha fazla, daha etkin ve daha derin boy göstermesinin zemini" şeklinde konuştu. Sektör olarak 10 yıldır "Türkiye mobilyası dünya markası" mottosunu kullandıklarını hatırlatan Güleç, Türk mobilya sektörünün başarısının dört ana sebebi olduğunu belirtti. Ahmet Güleç, "Çok güçlü müteşebbis ruhu, esnek üretim kabiliyeti, yetkin istihdam ve coğrafi avantaj. Bütün bu farklılıklar başarı için altyapı anlamına geliyor. Biz bu farklı yanlarımızı bir araya getirdik. Bugün ise bu başarıyı dünya ölçeğine taşıma motivasyonu ile buradayız. Biz işimizi gönülden yapan bir milletiz. Tutku, adanmışlık, fedakârlık… Bizim genlerimizde var. Duygusal insanlarız. Biz bir işi severek, aşkla yapıyorsak... O işte bizimle dünyada kimse yarışamaz. Hayat için kalbimizle ürettiğimiz Türk mobilyasını dünya ile buluşturmak için dijital bir bakış açısı geliştirdik ve bu marka adıyla dijital bir platform kurduk" dedi.
Sektördeki tüm paydaşlar platforma dahil olacak
"Heartmadefurniture.com"un sadece bir web sitesi olmadığının da altını çizen Güleç, "Dünyadaki teknolojik, tasarımsal ve pazarlama konusundaki son gelişmeleri kullanarak geliştirdiğimiz, sektörümüzdeki tüm paydaşlara kendilerini en iyi şekilde anlatma imkânı sunacağımız, kalbimizle ürettiğimiz Türk mobilyasını dünyaya duyurmayı hedeflediğimiz dijital bir platform" dedi. Platformun herkese eşit mesafede olacağını dile getiren Güleç, "Sektörde hikayesi olan öne çıkacaktır. Sektörde 40 bin üretici bulunuyor. Türk mobilyasının değerinin dünyada artması için çaba sarfedeceğiz. Türkiye'nin kültürünü öne çıkaracağız. Burada avantajlı bir noktadayız zira mobilyada hiç bir ülke öne çıkmadı. Bundan böyle hem ölçek büyüklüğünü hem de niteliği yakalayacağız" şeklinde konuştu.
İhracatın payı artıyor
Bundan 5 yıl öncesine kadar ürettiğinin sadece yüzde 30'unu ihraç edebilen bir sektörden bugün ürettiğinin neredeyse yüzde 50'sini ihraç edebilen bir sektör haline geldiğini kaydeden Güleç, "Bugün 200 gümrük noktası ile ülkenin en yaygın ihracat yapabilen sektörüyüz. Yıllık 10 milyar dolarlık üretimimiz var ve bunun ortalama 5 milyar dolarını ihraç ediyoruz. Hem üretim hem de ihracat potansiyelini büyütmek bizim elimizde" dedi. Mobilya sektörünün Türkiye'nin ihracatı içinde oranını artırmaya devam edeceklerine işaret eden Güleç, "Dünya mobilya ticaretinden yüzde 1.7 pay alıyoruz. Hedef bu atılımla yüzde 5... İhracatı her yıl dolar bazında yüzde 20 artırmak istiyoruz. Öte yandan mobilyada bugünün pazarı ABD, geleceğin pazarı ise Çin... Her iki pazara da odaklanacağız" şeklinde konuştu. Sektörde pek çok sorunun da olduğunu da kaydeden Güleç, "Firmaların küçüklüğü bir sorun, sanayi arsası bir başka sorun. Finansman ayrı bir sorun" dedi. Güleç, Yeni Mesaj'ın sorusu üzerine "Heartmade"in logo olarak da ürünlerde kullanılacağını kaydetti.
Mobilya ihracatı 9 ayda 3.55 milyar dolara ulaştı
İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği rakamlarına göre, sektörün ihracatı bu yılın Ocak-Eylül döneminde rekor kırdı. Yılın 9 ayında sektörün dış satımı Türkiye ortalamasının üzerinde artarak 6.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mobilya sektörü bu ihracattan 3.55 milyar dolar pay aldı. Söz konusu dönemde Türkiye'nin en çok mobilya ihracatı yaptığı ülkelerin başında 380.2 milyon dolar ile Irak geldi. Irak'ı, 304.4 milyon dolarla Almanya, 191.2 milyon dolarla İsrail ve 186.7 milyon dolarla ABD takip etti. 161 milyon dolarlık mobilya ihracatı yapılan Fransa bu alanda 5. sırada yer aldı. Bu yıl mobilya ihracatının en çok arttığı ülke yüzde 90 ile Katar oldu. Katar'a 150.6 milyon dolarlık mobilya satışı gerçekleşti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.