Türk bekçisi dünya gündeminde
Türkiye’de muhalefetin karşı çıktığı çarşı ve mahalle bekçilerine silah ve zor kullanma yetkisi veren kanun teklifi TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Bekçilere verilen yetkiler dış basının da ilgi odağı oldu. İtalyan La Repubblica gazetesi, "Bekçilerin Erdoğan'ın milis gücüne dönüşmesinden korkanlar az değil" diye yazdı.
11.06.2020 17:16:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Çarşı ve mahalle bekçilerinin görev, sorumluluk ve yetkileri ile özlük haklarına yönelik kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununa göre, genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere emniyet ve jandarma teşkilatları bünyesinde bekçiler silahlı olarak görevlendirilecek. Kanuna göre bekçiler çarşı ve mahallelerde devriye gezebilecek, kimlik sorabilecek, şüpheli durumlarda kişileri durdurup yine şüphe halinde kişilere müdahalede bulunabilecek. Bekçiler aynı zamanda polis ve jandarma gibi gösteri ve yürüyüşlere de müdahale etme hakkına sahip.
Silah kullanma yetkisi
Çarşı ve mahalle bekçileri, ayrıca zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak, kolluk hizmet ve görevleri dışında hiçbir görevde çalıştırılmayacak. Bekçiler, görevlerini yerine getirirken kendisinin bekçi olduğunu gösteren belgeyi gösterdikten sonra durdurduğu kişiye durdurma sebebini bildirerek, durdurma sebebine ilişkin soru sorabilecek. Jandarma teşkilatında istihdam edilen çarşı ve mahalle bekçileri, Jandarma Hizmetleri Sınıfı'na dahil edilecek. Çarşı ve mahalle bekçilerinin emeklilik yaş haddi 60 olacak.
Muhalefet karşı çıkıyor
Bekçiye polis ile aynı yetkilerin verilmesi muhalefet partileri tarafından eleştiriliyor. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, geçen hafta koronavirüs nedeniyle 48 gün aranın ardından ilk kez toplanan Meclis'te Bekçiler Kanunun gündeme gelmesini eleştirmiş, son günlerde toplumda polis ve bekçilerden kaynaklanan bir güvenlik endişesi olduğunu belirterek daha fazla yetki verilmesine karşı çıkmıştı.
26 bin bekçi var
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçen ay katıldığı bir televizyon programında, şunları söylemişti: "Bekçiler, 1966'dan beri kimlik soruyor. Yönetmeliği var, soruyor ama polisin bir takım yaptıklarını yapamaz bekçi. Şu anda 26 bin civarında bekçimiz var, 2 bin 500 yeni bekçi daha göreve başlayacak, böylece sayı 28 bin 500 olacak. Toplam 30 bin kadromuz var, bunun 28 bin 500'ünü doldurduk, 1500 kadar kadromuz var ama Sayın Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz böyle bir kadro açma kararında bulunursa, 40 bin rakamına belki tamamlayabiliriz" demişti. Bekçilerin adaylık sürecinde verilen 41 günlük temel eğitimin yetersiz olduğu eleştirileri üzerine kanun teklifinde değişiklik yapılmıştı. Kabul edilen yasaya göre bekçilere adaylık sürecinde verilen temel ve hazırlayıcı eğitim süresi en az 3 ay olacak.
Öte yandan önceki gün Beyoğlu'nda durdurdukları bir kişiyi usule aykırı şekilde üst araması yapıp daha sonra tokat attıkları öne sürülen 2 bekçinin açığa alındığı bildirildi.
Dünya basınından özel ilgi
İtalya'da yayımlanan sol eğilimli La Repubblica gazetesinin TBMM'de kabul edilen Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'nu "Erdoğan'ın muhafızları. Rejime kalkan olacak paralel polis" başlığıyla haberleştirmesi dikkat çekti. La Repubblica'da bugün yayımlanan haberin girişinde şu ifadeler yer aldı: "Ben yatarken sokakta bekçi düdüğünü duymak istiyorum. Vatandaşımız evde yatarken, sokakta birisinin onu beklediğini, huzurunun emin ellerde olduğunu duymasını istiyorum. Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya böyle demişti. Ve Türkiye'de liderin her ifadesi kanuna dönüşüyor." Haber-analizde, bekçiler için "Bir nevi paralel polis gücü. Liderin şahsi milis gücüne dönüşmesinden korkanlar az değil" iddiası ortaya atıldı. Haberde New York merkezli insan hakları kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün bekçilerin "hesap vermeyen bir güce dönüşmesi" endişesini dile getirdiği hatırlatıldı. Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununun yeni haline İngiliz ve Alman medyası da yakın ilgi gösteriyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.