Tıbbi cihaz sektörü can çekişiyor!
ORDER Başkanı Erkin Delikanlı, kamu ve üniversite hastanelerinin satın aldığı tıbbi cihazların ödeme vadelerinin Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 9, üniversite hastanelerinde ise 24 ayı bulduğuna işaret ederek, ödemedeki gecikmelerin sektörü içinden çıkılmaz bir darboğaza soktuğunu dile getirdi





Ortopedi ve Omurga Cerrahisi Tıbbi Malzeme İmalatçıları, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (ORDER) Başkanı Erkin Delikanlı, satın alınan tıbbi cihaz fiyatlarının Sağlık Uygulama Tebliği ile belirlendiğini ve güncellenmesi gerektiğini belirterek, "Tıbbi cihaz ve hizmet ödemelerinde sistematik bir düzenleme, güncelleme yapılmalıdır" dedi. Türkiye genelinde tıbbi cihaz üretici, ithalatçı ve tedarikçi derneklerini temsil eden Sağlık Endüstrileri Platformu, sektördeki sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi.
Delikanlı, Ankara'da gerçekleşen toplantıda sektör temsilcileri adına söz alarak, üreticinin ödemeleri zamanında alamadığını söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) hastanelere ödeme yaptığını ancak buralarda süreçlerin iyi yönetilememesinden kaynaklı gecikmelerin yaşandığını ifade eden Delikanlı, "Kamu ve üniversite hastanelerinde satın alınan tıbbi cihazların ödeme vadeleri Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 9, üniversite hastanelerinde ise 24 ayı buluyor. Hastaneler, sağlık hizmeti sunmak için kullandıkları tıbbi cihazların ödemelerini yapmak yerine aldıkları yan hizmetlerin ödemelerini daha önce yapıyor" diye konuştu. Delikanlı, hem ödemedeki gecikmelerin hem de finansal araçlara ulaşma imkanı kısıtlamasının sektörü çıkılmaz bir darboğaza soktuğunu dile getirdi.
Sektör ayakta kalmaya çalışıyor
Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir de sektörde son dönemde ödemelerde gecikme yaşandığını, Kurban Bayramı arifesinde yapılan 'can suyu' ödemesiyle sektörün ayakta kalmaya çalıştığını aktardı. Sağlık Endüstrileri Platformu'ndan yapılan açıklamada ise "Geçen 12 yıl içinde hastanelerin diğer masraf kalemlerine (elektrik, su, doğalgaz ödemeleri; personel ücretleri ve SGK primleri; temizlik, ulaşım, yemek giderleri, mefruşat ve bakım-onarım gibi) bakıldığında kur, enflasyon, asgari ücret artışları oranında fiyat düzenlemesine gidilmeyen tek satın alma kalemini tıbbi cihazlar oluşturmaktadır. Tıbbi cihaz sektörü, hayatta kalma mücadelesi veriyor!" denildi.
A. SAFA TERZİ / İSTANBUL