Tekstilciler çıkış arıyor
Türk hazır giyim sektörü Covid 19 salgınının olumsuz etkilerini en aza indirmek için yeni çıkış yolları ararken, dünya devi alım gruplarının üst düzey yöneticileri İstanbul'da düzenlenen toplantıda salgın günlerinde yeni satın alma stratejilerini paylaştı.
17.07.2020 15:11:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
H&M, Otto, Bestseller, s.Oliver, Spring Near East Manufacturing, Newtimes, Penti ve LC Waikiki'nin üst düzey yöneticileri 'yeni normalde' Türkiye ve rakip ülkelere bakış açılarını Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin (TGSD) İstanbul'da düzenlediği "Gelecek Satın Alma Stratejileri ve Beklentileri" panelinde dile getirdi. TGSD Başkanı Hadi Karasu, etkinlikte yaptığı konuşmada, genel olarak 2019'un ve 2020'nin ilk aylarının çok başarılı geçtiğini ancak salgın ile beraber Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yüzde 50'leri bulan düşüş yaşadıklarını söyledi. Salgın sonrasında dünyanın artık tedarik zinciri yönetiminin yeniden yapılanması gerektiği konusunda hem fikir olduğunu vurgulayan Hadi Karasu, şöyle devam etti: "Başkan Yardımcısı olduğum Euratex'in toplantılarında yeni tedarik zincirinde Avrupa'da satılacak ürünlerin Avrupa ve yakın çevresinden tedarik edilmesinin zorunlu hale geldiğini ve bunun temel strateji olması gerektiği söyledim. Bu çerçevede hazır giyim üretiminde bölgenin en etkili ülkesi Türkiye. Avrupa'nın hazır giyim ihtiyacının çok önemli bir kısmını Türkiye karşılayabilir. ABD için ise durum farklı. Orada da büyük bir avantajımız var. ABD'de ölçek ekonomisi önemli. Bu pazarda bizim büyümemiz lazım. Şu anda hem ABD-Çin savaşı, hem de salgında yaşananlar dolayısıyla Amerika kendine yeni partner arıyor. Bu nedenle gözü kesinlikle Türkiye'nin üstünde. Ancak bizim de ölçeğimizi genişletmemiz ve tedariki Türkiye sathına yaymamız lazım."
Türkiye, Çin'in yanında küçük duruyor
"Türkiye hazır giyimde 17.5 milyar dolar ihracat yaparken, Çin 170 milyar dolar ihracat yapıyor" diyen Karasu, şunları söyledi: "Dolayısıyla bizim bir bu kadar daha ihracatımızı genişletmemiz gerekiyor. ABD'nin ölçek talebini karşılayabilecek çok büyük firmalarımız var. Amerika pazarında arzu edilen sonucu almak için bu firmalarımızı daha çok desteklememiz gerekiyor. Salgının bitmesini beklediğimiz Mart 2021 dönemine kadar bizim her türlü talebi karşılayacak alt yapıyı oluşturmamız lazım."
Etkinlikte konuşan H&M Türkiye Ülke Müdürü Leyla Ertur da, "35 yıldır Türkiye'den satın alma yapıyoruz. Salgın sürecinde tüm tedarikçilerimizle çok yakın çalıştık. Sipariş iptal etmemeye, ödemeleri geciktirmemeye çalıştık. Salgın sürecinde globalden öte özellikle lokalde de güçlü olmanın önemini öğrendik. Bütün dünyada siparişler iptal edildi çünkü o ürünü satacak zaman kaçacaktı. Ancak biz Türkiye'de bunu kaçırmadık. Türkiye'deki imalatçılarımızın desteği ile gecikmeleri minimuma indirdik. Siparişleri yükleme garantisi verdik. Tedarikçilerimizle beraber takım çalışması yaptık. Bugün için satışlarımız beklentilerimizin üzerinde seyrediyor" dedi.
Satışlar Nisan'da çakıldı
LC Waikiki Tedarikçi Geliştirme Direktörü Şenol Dallı da şunları söyledi: "Tedarik zincirimiz kırılırsa, yeni vergiler gelirse, döviz artarsa diye senaryolar yaptık. Ancak golü biz kapattığımız köşeden yedik. Perakendenin durmasıyla sistem durdu. En az duranlar tedarikçilerimiz oldu. Nisan ayında normalin yüzde 6'sına inen satışımız, bu ay yüzde 110'a gelmiş durumda. Eskiden bizim hafta sonu satışlarımız vardı. Şimdi tüm haftaya yayıldı bu satışlar. Bu da bizi çok mutlu ediyor."
ABD'de rota Türkiye
Newtimes Ülke Müdürü Banu Yumrutaşlı da özellikle ABD'de çok güçlü bir firma olduklarına işaret ederek, "Türkiye'deki esnek ve hızlı üretim bizim için çok önemli. Salgın öncesinde ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşları nedeniyle herkes yönünü Türkiye'ye çevirmişti. Şimdi de bunun devam ettiğini görüyoruz. Çünkü en hızlı tedarik yapabilecekleri ülkelerin başında Türkiye geliyor. Newtimes olarak Türkiye'de büyüme stratejimiz devam ediyor" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.