Tatbikatın artçı şokları sürüyor
İran'ın 1 Ekim'de ülkenin kuzeybatısındaki Azerbaycan ile Ermenistan sınırında 'Hayber Fatihleri' adını verdiği askeri tatbikat başlatmasına Bakü'nün tepkisi sürüyor. Azerbaycan, İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in temsilcisi Ali Ekber Ocaknejat'ın Bakü'deki ofisi ile Hüseyniye Camisi'ni kapattı.
07.10.2021 09:59:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Bakü yönetimi, İran'ın Azerbaycan'ın Ermenistan'ın işgali altından kurtardığı sınırında ilk kez askeri tatbikat düzenlemesine tepkisi sürüyor. Azerbaycan'da, İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in temsilcisi Ali Ekber Ocaknejat'ın faaliyet gösterdiği ofis ile Hüseyniye Camisi kapatıldı. Azerbaycan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Ehsan Zahidov, Bakü'deki ofis ve caminin Covid-19 salgını nedeniyle kapatıldığını bildirdi. Zahidov, Covid-19 nedeniyle isim vermeden başka mekânların da kapatıldığını belirterek, "Son günlerde koronavirüs enfeksiyonunun yayıldığı yerlerden biri de Hüseyniye Camisi. Diğer yerler gibi Hüseyniye Camisi de kapatıldı. Şu anda epidemiyolojik servis orada uygun önlemleri alıyor" ifadelerini kullandı.
İran-Ermenistan ilişkileri gelişiyor
Öte yandan Bakü'nün son kararı İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'ın 4 Ekim'de Tahran'da bir araya gelmesi sonrasında geldi. İki dışişleri bakanı bölgedeki gelişmeleri ve Karabağ'ı görüştü. Abdullahiyan; New York, Duşanbe ve Tahran olmak üzere Mirzoyan ile 20 gün içinde 3 defa bir araya geldiklerini hatırlatarak, "İki ülke makamları stratejik düzeyde verimli mutabakatlar sağladı. Bugün Tahran'da iki ülke ilişkileriyle ilgili yeni yol haritası çizdik" dedi. Kamyonların İran ile Ermenistan arasında gidiş-gelişleri ve transit yolun canlandırılması için süratle hayata geçirilecek bazı projeler geliştirdiklerini ifade etti.
Kafkasya bölgesinde kriz şartları nedeniyle bazı sıkıntıların yaşandığını dile getiren Abdullahiyan, şunları söyledi: "Hepimiz bölgedeki krizlerin yabancıların müdahalesi olmadan çözülmesi gerektiği ortak inancına ulaşacağız. Siyonistlerin bu bölgenin bazı yerlerindeki varlığı ciddi endişe nedenidir. Şunu yüksek sesle ilan ediyorum: Bazı yabancıların yaptığı müdahalelerin İran ile komşuları ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin kopmasına neden olmasına izin vermeyeceğiz."
Ermeni bakan da Azerbaycan'ı saldırganlıkla suçlayarak bunun bölgedeki barışı tehlikeye attığını ileri sürdü ve "Ermenistan ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasında AGİT Minsk Grubu çerçevesindeki müzakereleri yeniden başlatabiliriz" önerisinde bulundu.
Azerbaycan Tahran'a sert çıktı
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leyla Abdullayeva da, 4 Ekim'deki açıklamasında, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın Türkiye'yi kastederek Azerbaycan-İran sınırı yakınlarında üçüncü ülkelere ait güçlerin bulunduğu yönünde iddialarına ilişkin yazılı açıklama yapmıştı. Benzer bir açıklamayı İran lideri Ali Hamaney, 3 Ekim'de "İran'ın kuzeybatısında Azerbaycan ve Ermenistan sınırında yaşanan sorunlar yabancıların varlığına izin vermeden çözülmeli" diyerek ortaya koymuştu. Her iki açıklamaya cevap everen Abdullayeva, "Azerbaycan yıllarca işgalden, uluslararası sınırlarının ihlalinden muzdarip oldu. Özellikle İran'la sınırımızın 130 kilometreden fazla kısmı uzun yıllar Ermenistan'ın işgali altında kaldı. Ne yazık ki bu yıllar içerisinde dost İran devletinden, sınırımızın bir kısmının işgal altında bulunmasına ilişkin şimdiki gibi sert tepki duymadık" ifadelerine yer vermişti.
Gerginliğin arka planı
İran, 1 Ekim'de ülkenin kuzeybatısındaki Azerbaycan ile Ermenistan sınırında 'Hayber Fatihleri' adını verdiği bir askeri tatbikat başlatmıştı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 27 Eylül'de 2. Karabağ Savaşı'nın 1. yılında Anadolu Ajansı'na verdiği özel mülakatta, İran'a ait tırların yasa dışı şekilde işgalden kurtarılan Karabağ bölgesine gönderildiğini belirtmişti. Azerbaycan'ın, işgalden kurtarılan bölgeye gönderilen İran tırlarını kontrol etmeye başlamasından hemen sonra İran'ın Azerbaycan sınırında tatbikatlara başladığına dikkati çeken Aliyev, "İlk olarak söylemeliyim ki her ülke kendi topraklarında istediği askeri tatbikatı yapabilir. Bu onun egemenlik hakkı. Buna kimse söz söyleyemez. Fakat bunu bir zaman kesitinde analiz ettiğimizde bunun hiçbir zaman olmadığını görüyoruz. Neden şimdi ve neden bizim sınırımızda? Bu soruları ben değil, Azerbaycan toplumu soruyor. Bu soruyu dünyadaki Azerbaycanlılar soruyor" ifadelerini kullanmıştı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.