Tarım ilacında devasa sorun
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Şanlıurfa'da satılan tarım ilaçlarında büyük sorun olduğuna işaret ederek, "Her şeyi açık konuşmamız lazım. Bu ülkenin en değerli topraklarının bulunduğu şehirde ilaçların yarısı sahte" dedi





RECEP BAHAR/DETAY HABER
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi, her yıl düzenlediği geleneksel Anadolu illeri ziyaretlerini bu sene Gaziantep ve Şanlıurfa'ya gerçekleştiriyor. İSO Meclisi, bölge iş insanları ile tanışmak, Türkiye ekonomisinin geleceği için yapılacakları iş birliklerini istişare etmek ve Barış Pınarı Harekâtı'na destek olmak üzere ilk olarak Şanlıurfa ilini ziyaret etti.
İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Meclis üyeleri olmak üzere geniş bir katılımla gerçekleşen program kapsamında bugün (18 Ekim Cuma) Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ziyaret edildi.
İki oda tarafından ortak düzenlenen toplantıda konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Çok şükür gelişimiz, ayağımızın bereketli ve huzurlu olduğunu ortaya koydu. Söz konusu vatan olunca, her şey teferruat. Bu haklı davamızda dünya bizi ne kadar anlamasa da, güvenlik söz konusu olunca bir ve beraber olmamızın en anlamlı mesajını herkese açık bir şekilde vermiş olduk.
Dün gelinen süreçte askeri alanda yaşanan başarı, siyasi masada da kendini ortaya koydu. Kardeşlik hukukumuzu ön plana alırsak, bu coğrafyanın gücü geleceği taşımada birçok imkânı doğuracaktır. Yaşanan süreç, umarım bize bu dersi vermiştir.
Burası huzurluysa, İstanbul da rahat uyuyor" dedi. İstanbul sanayisinden Şanlıurfa'ya hatırı sayılır yatırımlar yapıldığını belirten Bahçıvan "Bir meslektaşımızın buraya geldiğinde mutlu olması, bizim için en önemli teşvik ve referanstır.
Bu olduğu müddetçe, buraya yatırım gelir. Riski alıp gelen sanayicinin mutluluk katsayısını yükseltmenizi diliyorum. En önemli teşvik, gelenlerin mutluluğunu artırmak" şeklinde konuştu.
Pamukta vahim hata
Konuşmasında Türkiye'de kaynak sorunu olmadığını, kaynakları doğru kullanma problemi olduğunu belirten Bahçıvan "Kaynakları doğru tespit etme ve kullanma konusunda basiretsizliğimiz var.
Bu talihsiz vebali üzerimizden atmalıyız. Allah'a da, yarınlara da hesap veremeyiz" dedi.
Bu konuda şehrin en önemli ihraç kalemi olan Urfa pamuğunu örnek veren Bahçıvan, şunları söyledi: "Maalesef ambalaj sorunu nedeniyle Urfa pamuğunun marka değeri düşüyor. Pamuğun koyulduğu çuvaldan karışan jüt, 'Kalite bozukluğu var" bahanesiyle ürünün fiyatında da talebinde de düşüşe neden oluyor.
Üreticinin, borsanın, odaların olduğu bir platformla yapmamız gereken; sızlanmak değil, sorunu ortaya koymak ve çözüme ulaşmak.
Jüt nedeniyle pamuk üzerinde oluşan lekeyi el birliğiyle ortadan kaldırmamız lazım. Aynı şekilde buraya ziyaretimizde tarım ilaçlarının sahte olduğunu öğrendik. Urfa'da merdiven altı ilaçlarla ilgili sorunun da acilen çözümü gerekiyor. 1 milyon 200 bin ton olacağına, 1 milyon oluyor.
Sonuçta bir kısmı kötü ambalajdan bir kısmı sahte ilaçtan kaynaklı pamuk üretimi düşüyor, ihracatı olumsuz etkiliyor. Üretim 1 milyon 200 bin olacağına 1 milyon oluyor. Yeni bir fırsat Türkiye'si yaratmak istiyorsak, sorunları konuşup çözmemiz lazım."
Tarım ilaçlarında neler oluyor?
Urfa'da satılan tarım ilaçlarının yarısının sahte olduğuna işaret eden Bahçıvan, "Her şeyi açık konuşmamız lazım. Bu ülkenin en değerli topraklarının bulunduğu şehirde ilaçların yarısı sahte. Niye sahte? Ucuz diye mi? Hiçbir gerekçe sahte ilacı haklı göstermez.
Pamuk üretiminde ciddi kayba yol açıyor. Bunları çözmemiz gerekiyor" dedi. ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Peltek de "İSO Meclisi, gittiği her yeri mutlu eden bir kurumdur. Ziyaretlerinden çok memnunuz. Türk'üyle, Kürd'üyle, Arabıyla Tek vücut tek pençeyiz.
Çevre ülkelerde de huzur ve barış içinde yaşamak ve coğrafyamızın makûs talihini hep beraber değiştirmek istiyoruz" dedi.
Türkiye'nin en genç nüfusu Şanlıurfa'da
Ekinlikte yapılan sunumlarda Şanlıurfa'nın potansiyeli ortaya konuldu. Buna göre:
• Kent genç ve dinamik işgücüne sahip... 2023'te 2 milyon 340 bin kişi ile 8'incilikten 6'ncılığa yükselecek. Her yıl 65 bin çocuk doğuyor. Avrupa'da yaş ortalaması 43, Türkiye'nin ortalaması 31.6, Şanlıurfa'nın ortalaması 19.6...
• Suriye'de oluşturulacak güvenli bölgenin inşaat malzemeleri ve gıda ihtiyacı Şanlıurfa'dan karşılanabilir.
• Türkiye'nin en uzun havalimanı pisti GAP Havalimanı'nda mevcut. GAP'tan elde edilecek tarım ürünlerinin dünyaya satılması hedefiyle havalimanında ciddi bir lojistik altyapısı var. Tabii bu alanda ihracat gelişmedi.
• En önemli tarım illerinden biri... Konya ve Ankara'dan sonra Türkiye'de en fazla tarım alanına sahip il... 400 bin hektar sulanabilir alan var. 57 bin 824 çiftçi ÇKS'ye kayıtlı.
• Tarım faaliyetleri sonucu ciddi atık ortaya çıkmakta ve bu yenilenebilir enerji amacıyla kullanılabilir. 3 bin saat güneşlenme süresi var. Çok ciddi yatırım alıyor güneşte Şanlıurfa.