Suriyelilere ait 6 bin işletme var
Türkiye’deki Suriyeli kadın çalışanların durumuyla ilgili yapılan bir araştırmaya göre 3 milyon 500 bin Suriyelinin ‘geçici koruma’ statüsüyle yaşadığı ülkemizde Suriyeliler tarafından açılan 6 bin 33 kayıtlı işletme bulunuyor
27.08.2020 18:03:00





Yaptığı saha araştırmalarıyla KOBİ'lerin ihtiyaçlarını gözler önüne seren Building Markets, son araştırması 'Suriyeli KOBI'lerde Kadın Girişimciler ve Calışanlar Raporu' ile kadın girişimcilerin ve istihdamının Türkiye'deki durumunu ele aldı. Son on yılda kadınların iş dünyasına katılımının sürekli arttığını ortaya koyan raporda, Dünya Bankası'nın verileri paylaşıldı. Verilere göre 131 ülke 300'den fazla yasal değişiklik gerçekleştirerek kadınların iş hayatına katılımını destekledi. Olumlu gelişmelere rağmen 2.7 milyar kadının erkeklerle aynı iş imkanlarına sahip olamadığı ve kadınların iş hayatına katılmaması nedeniyle dünya ekonomisinde her yıl 6 trilyon dolar kaybedildiği öngörülüyor. Dünya Bankası verileri ayrıca kadınların erkeklere nazaran parasını daha akılcı harcadığını ve daha birikimci olduğunu ortaya koydu. Kadın çalışanlar kazandıklarının yüzde 90'ınını aileleri için harcarken, erkekler için bu rakam sadece yüzde 35'lerde kaldı.
6 bin 33 kayıtlı Suriyeli işletme var
Mülteci gruplarında kadının iş hayatına girişinin zorluklarını ele alan rapor, Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin ekonomik hayattaki yerine de değindi. Raporda yer alan verilere göre 2017 yılı itibariyle Suriyeliler tarafından açılan 6 bin 33 kayıtlı işletme 300 milyon dolarlık sermaye girdisi sağladı. Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin diğer ülkelerin aksine mülteci kamplarında değil de şehirlerde yaşadığına dikkat çeken raporda, 3 milyon 500 bin Suriyelinin 'geçici koruma' statüsüyle Türkiye'de yaşadığını ve 2019 rakamlarına göre sadece 31 bin Suriyelinin 'çalışma iznine' sahip olduğu ve Suriyeli çalışanların çoğunlukla erkek olduğu vurgulandı.
Kuaförlük tercih ediliyor
Birleşmiş Milletler'in yayınlandığı 'Geçici Koruma Statüsü'ndeki Kadın ve Kız Çocuklarının İhtiyaç Analizi'nin verilerine yer veren Building Markets raporu, Türkiye'deki Suriyeli kadın ve kız çocuklarının dil bariyerine takılarak temel ihtiyaçlarını gideremediğini, savaş travmalarını atlamadığını ve Türkiye'nin sosyal ve ekonomik hayatından soyutlandıklarını ortaya koydu. Türkiye'de yaşayan Suriyeli kadın ve kız çocuklarının yüzde 70'i Türkçe konuşamazken, sadece yüzde 7'si dil eğitimine ulaşabiliyor. Suriyeli kadınların yüzde 15'i iş hayatına katılım sağlayabiliyor. En popüler meslekler ise yüzde 30 ile kuaförlük ve yüzde 27 ile terzilik olarak öne çıkıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.