Suriye'de yeni rejim devlet inşasına başladı
Devrim bitti, devlet inşası başladı. Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin çökmesinin ardından geçici yönetimin kurduğu 'kimlik tespiti ve uzlaşı merkezlerinde' rejim askerlerinin ve güvenlik bürokrasisinin silahlarını teslim ederek kayıt yaptırdığı uygulama sürüyor. Başkentte kurulan merkezlere günde yaklaşık 1500 kişinin başvurduğu belirtiliyor.
23.12.2024 21:48:00 / Güncelleme: 23.12.2024 21:55:47
AA
AA





Suriye'nin başkenti Şam'ın Mezze bölgesindeki askere alım noktası, yeni yönetimin kurduğu uzlaşı ve kimlik tespiti merkezi olarak kullanılıyor. Yerleşkenin dışındaki demir kapıda çok sayıda kişi sırada bekliyor. Sıraya kayıt yaptıranlar, isimlerinin okunmasının ardından içeri alınıyor. Merkezin girişinde kuyrukta bekleyenler, silahları varsa önce bunları bir kenara bırakıyor, Beşar Esad'ın resminin bulunduğu tabloya basarak binaya giriyor. İçeride Suriye'nin yeni yönetiminin temsilcileri, kişilerin kimlik bilgileri, yaşadıkları yer ve rejim döneminde aldıkları göreve ilişkin kayıtlar tutuyor. Kendilerine verilen evrakla birlikte çıkışta fotoğrafları da çekiliyor. Kayıt yaptıranlara üç ay süreli yeni kimlik verildiği, bu sayede güvenli biçimde ülkede dolaşabilecekleri belirtiliyor.
İstihbarat biriminde çalışanlar da geliyor
Suriye'deki geçici yönetimin İçişleri Bakanlığının Şam'da açtığı 'kimlik tespiti ve uzlaşı' merkezlerinden sorumlu Subay Velid Abdurabu, bu merkezlerin rejimin ordusundaki asker, polis, ordu ve emniyet bürokrasisinde çalışanların kendilerini tanıtmaları, üzerlerindeki zimmetli silah ve diğer araçlarını teslim etmeleri için kurulduğunu söyledi. Sadece asker ve polis değil Esad rejiminin paramiliter güç olarak kullandığı, kamuoyunda 'şebbiha' diye bilinen unsurların da bu merkezlere geldiğini anlatan Abdurabu, "Buraya geliyorlar, silahlarını veriyorlar, onlara üç aylığına geçici bir kart veriyoruz. Bu süre içinde bunu kimlik olarak kullanabiliyorlar" dedi.
Sicilleri araştırılacak
Abdurabu, şu ana kadar Şam'daki her merkeze günde yaklaşık 1200 ila 1500 kişinin başvurduğunu belirterek, "Rejim unsurları ve burada çalışanlar, eğer ki ellerine kan bulaşmamışsa zamanla işlerine ve normal hayatlarına dönebilirler. Buraya gelenler de Suriye halkının evlatları. Rejim onları yanlış yönlendirdi. Bu insanlardan bazıları silahlarını halka karşı kullandı, rejim onlara sınırsız güç verdi. Bu hukukun üstünlüğü, hesap verebilirlikten uzaktı" diye konuştu. Şimdi silahlarını teslim eden çöken rejimin unsurlarının, "silahlarını halka karşı öldürme, şiddet, evlere el koymak için disiplinsiz, yasa dışı ve ahlak dışı biçimde kullandığını" dile getiren Abdurabu, "Yeni bir sayfa açmak ve yeni Suriye'yi inşa etmek istiyoruz. Rejimin silahlı tüm unsurlarına sesleniyorum: Bu uzlaşı merkezine gelsinler ve silahlarını bıraksınlar ki bu fırsatı kaçırmasınlar. Eğer ki silahlarını tutuyorlarsa bunları eşkıyalık için halka veya hükümete karşı kullanacaklar demektir. Buna izin verilmeyecek" ifadelerini kullandı. Rejim döneminde ordu ve emniyette görev alanlar, aldıkları maaşlarla yaşayamayacak hale gelmekten şikayet etti. Eski rejim döneminde İçişleri Bakanlığına bağlı polis olarak 23 yıl çalıştığını anlatan İbrahim Dib (42), eski rejim döneminde 'aşırıcı' tutumla halka muamele edildiğini, bu nedenle normalleşme ve uzlaşı girişimine katıldığını söyledi. Rejim dönemindeki görevine ilişkin pişmanlık yaşadığı anların olup olmadığı sorulan Dib, "Direniş, azim, bu gibi kelimeleri kullanmamız mümkün değildi. Mezhepçi bir düzen vardı. Sadece belirli bir grup yükselebiliyordu. En çok pişmanlığım da son 23 yıllık görevimde kişisel anlamda da bir şey elde edemedim. Hala kirada oturuyorum. Bizler en zayıf halkaydık. Tüm halk da bilir ki İçişleri Bakanlığı, emniyet, maaşlar ve mevki anlamında en düşük tabakaydı. Sadece belirli liderleri için iltimas vardı" ifadelerini kullandı. Lazkiye kentinden Ali Asi de "Ülke yeni bir ekonomiye, hayata muhtaçtı. Suriye halkı yaşamıyordu, sadece baştakiler ve çevresi yaşıyordu. Bu arkadaşların gelmesi herkese rahatlık getirecek" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.