Suriye'de ikinci cephe
Suriyeliler yaklaşık 9 yıldır süren trajik savaşın ardından koronavirüs salgını ile karşı karşıya. Salgına karşı çeşitli tedbirler hayata geçirildi ancak ağır hasarlı sağlık sisteminin kitlesel bir salgın ile mücadele etmesi mümkün değil.
22.03.2020 16:58:00





Suriye'de 15 Mart 2011'de başlayan şiddetli çatışmalar büyük ölçüde sona erdi. Son iki yıldır başkent Şam'da ve sanayinin kalbi olarak bilinen Halep'te normalleşme çabaları sürüyor. Ancak yıkıcı bir savaşın geride bıraktıklarına ek olarak uluslararası yaptırımlar bu çabaları ve günlük hayatı zorlaştırıyor. Yaklaşık 6.5 milyon insanın yaşadığı başkent Şam'ın bir süredir gündeminde iki konu var: Ekonomik kriz ve koronavirüs. Aslında iki konu birbiri ile oldukça ilişkili.
Ülkenin büyük kısmında silahlar susmuş olsa da, beslenme ve barınma şartları hâlâ oldukça yetersiz. Ülke genelinde sağlık kuruluşlarının ve hastanelerin kapasiteleri ile sağlık personeli sayısı kitlesel bir salgın ile mücadele edebilecek durumda değil. Zira savaş döneminde her alanda birçok uzman ya hayatını kaybetti ya da başka ülkelere göç etti.
İlaç hammadesi sorun
Öte yandan yaptırımlar, ilaç sanayisinin savaş döneminde ağır hasar gördüğü ülkede yeniden üretime geçilmesinin önündeki büyük engel oluşturuyor. Bu durum, ilaç sanayisi için gerekli hammadde temininin ve kara listede olmaları sebebiyle bankalar üzerinden para transferlerinin yapılamamasına sebep oluyor. Savaş döneminde ülkede yüz binlerce konut ve işyeri kullanılamaz hale geldi. İşsizlik ve ekonomik krizin son iki yıldır en önemli sorun olduğu ülkede, ev ve işyerlerini tamir süreci de birçok insanın yaşadığı maddi zorlukları daha da derinleştirdi. Suriye, bütün dünyayı sarsan koronavirüs salgını ile bu şartlar altında mücadele etmeye çalışıyor.
Sınırlar kapalı
Suriye'nin komşuları olan Lübnan ve Irak'ta ilk vakaların görülmesinin ardından sınır kapılarındaki geçişlerin kontrol altına alınması için bazı tedbirlerin alındığı duyuruldu. Bu çerçevede, teyitli koronavirüs vakalarının olduğu ülkelerden gelenlerin 14 gün kontrol altında tutulması, bu ülkelere zorunlu olmadıkça seyahat edilmemesi, Covid-19 semptomları gösterenlerin karantinaya alınması gibi adımlar atılacağı belirtildi. Resmi makamlardan yapılan son açıklamaya göre, 150'den fazla şüpheli vakaya test yapıldı ancak sonuçlar negatif çıktı.
Şam kırsalında bir karantina merkezi bulunuyor. Normalde İran gibi koronavirüsün görüldüğü yerlerden gelen yolcular doğrudan bu karantina merkezine aktarılıyordu. Ancak son olarak sosyal medyada bu karantina merkezinde şartların çok kötü olduğuna dair görüntüler ve ses kayıtları yayımlandı. Karantina altında tutulanlar bir kişinin paylaştığı kayıtlar epey tepki gördü. Bu tepkilerin ardından karantina merkezindeki insanlar Şam Havalimanı'ndaki bir otele transfer edildi. Birçok ülkede hayata geçirilen iki haftalık tatil uygulamasına Suriye'de de 14 Mart tarihinde başlandı. 2 Nisan'a kadar okullar ve üniversiteler tatil.
Türkiye'den daha ciddi tedbirler alınıyor
23 Mart'tan itibaren yiyecek ve sağlık malzemeleri satan dükkanlar, eczaneler ve özel sağlık kuruluşları hariç bütün ticari iş yerleri kapatılıyor. Cami ve kiliseler de ibadete kapatıldı.
Geçtiğimiz hafta kafe ve restoranlarda nargilenin yasaklanması ile sokaklar tenhalaşmıştı. Son olarak kafe ve restoranlar belirsiz bir süreyle kapatıldı. Sadece oturacak kısmı olmayan ve evlere servis yapan restoranlar açık. Ayrıca sağlık hizmetleri ve koronavirüs ile mücadelede rol alan kurumlar hariç tüm kamu kurumlarında tatil kararı alındı. Tatil süresi ise belirsiz.
Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere kamu kurumları koronavirüse dair bilgilendirme afişleri hazırladı. İç basında yine bilgilendirme ve bilinçlendirme temalı yayınlar oldukça yoğun. GSM şirketleri sık sık virüse karşı alınacak tedbirlere dair mesajlar gönderiyor. Bu tedbirler başkent Şam, Halep, Hama, Humus, Lazkiye, Tartus, Dera, Haseke kent merkezi gibi Suriye ordusunun kontrolündeki bölgelerde uygulanıyor.
Şam'da koronalı hayat
Resmi kurumların ve okulların tatil edilmesi gibi tedbirler Şam sokaklarına kısa sürede yansıdı. Sokakların önceki haftalara göre oldukça sakin olduğu göze çarpıyor. Maske ve eldiven kullanan sayısı artarken eczanelere tıbbi alkol ve hijyenik jel için yoğun talep olduğu belirtiliyor. Yardım kuruluşları aylardır çatışma ve operasyonların sürdüğü Suriye'nin kuzeybatısında koronavirüsün yayılması halinde kitlesel ölümler olabileceği uyarısında bulundu. Zira burada devlet yok!
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.