‘Şu üç insan hırsızdır’
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: “Hırsız üç çeşittir: Zekât vermeyen, kadınların mehirini kendine helal sayan ve ödeme niyeti olmadığı halde borçlanan kimse”
12.09.2019 00:00:00





Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın, malını arttırmasını istiyorsan, zekatını öde." (el-Bihar, 96/23/54).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah zekatı rızka sebep olsun diye farz kılmıştır." (Nehc'ul-Belağa, 252. Hikmet).
İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ey Mufazzal! Dostlarına de ki zekatı ehline versinler ve ben kaybettikleri şeyi telafi etmeyi garantiliyorum." (el-Bihar, 78/381/1).
İmam Kâzım (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah, zekatı fakirlerin yiyeceğini temin etmek ve sizlerin varlığını çoğaltmak için takdir etmiştir." (el-Kafi, 3/498/6).
İmam Bâkır (a.s), "Ama bağışlayan, sakınan ve güzeli tasdik eden kimse..." ayeti hakkında şöyle buyurmuştur: "Allah, bir bağışa karşılık on ila yüz bin arasında ve daha fazla mükâfat vermektedir. İstediği her hayrı Allah kendisi için temin eder." (Vesail'uş-Şia, 6/256/5).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Karada ve denizde hiçbir şey zekât zayi edilmedikçe zayi olmamıştır. O halde mallarınızı zekâtla koruyun." (el-Bihar, 69/393/73).
İmam Bâkır (a.s) şöyle buyurmuştur: "Zekât asla malı eksiltmez. Zekâtı ödenen her mal karada olsun veya denizde asla ortadan yok olmaz." (a.g.e. 96/28/57).
İmam B3akır (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah Resulü'nün (s.a.a) kitabında şöyle buldum: İnsanlar zekât vermekten sakınınca, yeryüzü ekin, meyve ve tüm madenlerden bereketini alıkoymuştur." (el-Kafi, 2/374/2).
İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Zekât ödenmeyince hayvanlar ölüme düçar olur." (el-Bihar, 73/373/8).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Zekât vermeyen kimse ölüm anında (hayata) geri dönmek ister. Allah'ın şu sözü de buna işaret etmektedir: Onlardan birine ölüm gelince, 'Rabbim! Beni geri çevir, belki, yapmadan bıraktığımı tamamlar, iyi iş işlerim' der." (a.g.e., 96/21/50).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Hırsız üç çeşittir: Zekât vermeyen, kadınların mehirini kendine helal sayan ve ödeme niyeti olmadığı halde borçlanan kimse." (a.g.e., s.12/15). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.