Sosyal risk artıyor
TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Hisarcıklıoğlu, işsiz kitle içinde aile sahibi, evli ve çocuklu kesimi oluşturan 35-54 yaş grubunun payının önemli artış gösterdiğine işaret ederek, "Burada müthiş bir sosyolojik risk ortaya çıkıyor” uyarısında bulundu
27.03.2012 00:00:00
HABER MERKEZİ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işsizliğin yapısal olarak bir değişim geçirdiğine dikkat çekerek, “İşsiz kitle içinde aile sahibi, evli ve çocuklu kesimi oluşturan 35-54 yaş grubunun payı önemli artış gösterdi. Burada müthiş bir sosyolojik risk ortaya çıkıyor” uyarısında bulundu.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Gazetecileri Derneği(EGD) tarafından İzmit Kartepe'de düzenlenen Geleneksel EGD Buluşmaları kapsamında “Hedeflerine doğru ilerleyen Türkiye: Nereye odaklanmamız lazım” başlıklı bir konuşma yaptı. Türkiye'nin gündeminde üç önemli konu bulunması gerektiğini vurgulayan Rifat Hisarcıklıoğlu, bunların da rekabet gücünün arttırılması, işsizlikle mücadele ve istihdam artışı ile yapısal reformların gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi.
Hisarcıklıoğlu, son verilerle 35-54 yaş grubundaki işsizlik rakamının artış gösterdiğini belirterek, “Burada daha büyük bir yapısal sorunla karşı karşıyayız. İşsizlik, Türkiye'de yapı değiştiriyor. 1996 yılına kıyasla işsizlik rakamında 35-54 yaş grubunun payı neredeyse 2 katına çıktı. 1996 yılında bu yaş grubunun toplam işsiz kitle içindeki payı yüzde 19 iken, 2011'de bu rakam yüzde 33'e yükseldi. Bu yaş grubundakiler çoğunlukla bakmakta yükümlü oldukları aileleri olan, evli ve çocuk sahibi kişiler. Bunlar işsiz kalırsa evlerine kim bakacak? Genç yaş grubundakiler işsiz kalırsa bir şekilde ailesi tarafından bakılabilir. Ancak ailenin geçiminden sorumlu bu insanların işsizliği müthiş bir sosyolojik problem ortaya çıkarıyor. Kriz etkisinden kısa sürede kurtulsak da işsizlik oranında artık yüzde 10 barajını kırmamız gerekiyor” diye konuştu.
İthalattaki artışa dikkat!
Türkiye'nin ihracatta yeniden kriz öncesi rakamları yakaladığını ve geçen yıl 135 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “İhracattaki iyi performansa rağmen, 2011 ithalat artışından dolayı dış ticarette pay kaybettiğimiz bir yıl oldu. Türkiye'nin dünya ticaretinden aldığı pay ihracatta yüzde 0.75 iken, ithalatta bu oran yüzde 1.32 düzeyine çıktı. İthalatın ihracattan hızlı artması cari açığı ilk kez yüzde 10'a taşıdı. Cari açığın kısa vadeli finansmanı aynı zamanda sorunu daha da önemli hale getiriyor. Çünkü son 1 yıldaki fon girişlerinin yüzde 54'ü kısa vadeli. Bu nedenle 2011 yılında cari açığın finansmanında yüzde 48'lik bölümünü kendi rezervlerimizle karşılamak durumunda kaldık” dedi.
Hisarcıklıoğlu olumsuz faktörler olarak da artan enerji bağımlılığı ve yükselen enerji fiyatları, enflasyondaki katılık, yetersiz yurtiçi tasarruf oranı, Avrupa'daki kriz ile Orta Doğu'da İran ve Suriye kaynaklı gerilimin artmasını gösterdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.