Sıcak günlerde gıda zehirlenmelerine dikkat edilmesi gerektiği bildirildi. Giresun Veteriner Hekimleri Odası'ndan yapılan açıklamada, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte gıda zehirlenmeleri riskinin artış gösterdiği belirtildi. Üretimden sofraya uzanan aşamanın herhangi bir noktasında hijyenik olmayan ve soğuk zincire riayet edilmeden işlem gören başta tavuk, balık ve kırmızı et olmak üzere hayvansal gıdalarda hızlı mikrobiyel üreme ve bozulmaların gıda zehirlenmelerine neden olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, arzu edilmeyen, hayati tehlikeye kadar varabilen zehirlenme tehlikesinden korunmak için yaz aylarında daha dikkatli olunması gerektiğini aktardı. Çoğu zaman basit mide-bağırsak enfeksiyonu olarak düşünülen ve geçiştirilen vakaların temelinde gıda zehirlenmesi olduğunu dile getiren uzmanlar, özellikle hayvansal gıdalar satın alınırken dikkatli olunmasını istedi. Veteriner hekim kontrolü olmayan yerlerden hayvansal ürün alınmamasını da isteyen uzmanlar, "Alınan ürünün çiftlikten marketteki rafa kadar her aşamada veteriner hekim kontrolünden geçtiğinden emin olunmalıdır. Kaynağından emin olunmayan yerlerden satın alınmamalıdır" dedi. Bakteriler 12 saatte 16 milyara ulaşıyorEt, süt gibi gıdaların mikropların üremesi için en iyi besi ve çoğalma yeri olduklarının altını çizen uzmanlar, "İnsanların beslenmesinde hayati gıda olan hayvani gıdalar aynı zamanda mikropların üreyip çoğalması için de en iyi besi ortamını teşkil etmektedir. Bu nedenle hijyen ve soğuk zincire dikkat edilmelidir. Deniz mahsulleri, tavuk, et, süt ve bunların ürünlerinin bakterilerin üremeleri için iyi bir ortam oluşturması, uygun şartlarda bir bakterinin 30 dakika arayla geometrik olarak çoğalarak 12 saatte 16 milyara ulaşması, mikroorganizmalarla hafif bir şekilde bulaşık bir gıdanın bir gece sonra ne derece tehlikeli olacağını göstermektedir" ifadelerine yer verdi. Yaz mevsimiyle birlikte artan yemekli düğün ve davetlerde zehirlenmelere karşı dikkat edilmesi gerektiğini de kaydeden uzmanlar, "Soğuk zincirin sağlanamadığı ve uygun olmayan ortamlarda hazırlanan yemekler insan hayatına tehdit oluşturan üzücü olaylara neden olmaktadır. Düğün ve davet sahipleri, mutlu günlerinin hüzne dönüşmemesi için bu hususlara özen göstermelidir. Misafirlere ikram edilen yemeğin zehir olması, en çok düğün ve davet sahiplerini üzecektir. Bunun bilinciyle gerekli önlemler alınmalıdır" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.