Savunmada yerlileşme atağı
Askeri radar ve sınır güvenliği alanında Türk firmalarının en son teknolojiyle geliştirdiği yerli ve milli ürünler, I. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde görücüye çıktı. ASELSAN ve HAVELSAN başta olmak üzere birçok yerli firma Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtaracak projelerini ilk kez tanıttı
04.10.2018 00:00:00





I. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi'nde savunma sanayide uluslararası arenada boy gösteren Türk firmaları, fiziki ve elektronik sınır güvenliği konusundaki en son teknoloji ürünlerini tanıttı. MÜSİAD Ankara tarafından düzenlenen Zirve, askeri radar ve sınır güvenliği alanında birçok projenin ilk kez tanıtıldığı bir platforma dönüştü.
Zirve'de tanıtılan projelerin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve bakanlıkların ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra uluslararası piyasada alıcı bulması bekleniyor. Düşük irtifalarda uçan, yüksek manevra kabiliyetine sahip ve düşük radar kesit alanı bulunan mini mikro İHA'ların tespit edilmesi samanlıkta iğne aramaya benziyor.
ASELSAN tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen ACAR-İHA 4015 projesi, mini ve mikro İHA'ları tespit eden ilk yerli radar. Radar, bulunduğu konumdan 360 derece etrafındaki tüm mini ve mikro İHA'ları tespit etme kabiliyetine sahip. Birden çok hedefi ararken aynı anda takip de edebilen radar, otomatik hedef sınıflandırma ile mini mikro İHA'yı kuş, araç, insan gibi diğer hedeflerden de ayırabiliyor.
Keskin nişancıları tespit eden sistem
ASELSAN tarafından geliştirilen SEDA Keskin Nişancı Tespit Sistemi de zirvede tanıtıldı. Gece ve gündüz fark etmeksizin her türlü hava koşulunda mobil ve sabit birliklere yönelik olarak gerçekleşebilecek süpersonik özellikteki silahlı saldırılara karşı atıcı yeri tespit edilebiliyor.
ASELSAN tarafından geliştirilen MÜGAS Mobil Güvenlik Sistemi, potansiyel tehditlerin tespiti, teşhisi ve takip edilmesini sağlıyor. ASELSAN bir diğer projesi Midas sayesinde de boru hatlarına yönelik sabotajları ve hırsızlıkları engellemeyi hedefliyor.
Sınır hatlarında kazılan tünelleri ve kazıları da tespit eden MİDAS projesi, kolay kurulum ve yüksek entegrasyon avantajı sunuyor. HAVELSAN tarafından geliştirilen önemli prokeler de görücüye çıktı.
Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi (TBGTH). Ulaştırma Bakanlığı için Havelsan tarafından Ocak 2018'de çalışmalara başlanan proje, 2019 yılında tamamlanacak. Türk boğazlarında şu anda yabancı firmaların sensörleri ve yazılımları kullanılıyor. Geliştirilen bu sistemle tüm ekipmanlar ve yazılım yeniden geliştirilerek yerlileştirilecek.
SELİM AYANOĞLU/İSTANBUL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.