Savunma sanayinin de sorunu ara eleman
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, savunma sanayisi ürünleriyle ilgili ambargolar olduğuna işaret ederek, "Ara eleman sorunu gündemimizde. Savunma sanayisi şirketlerimizin birçoğu belirli liseleri ve yüksekokulları kendi himayelerine aldılar" dedi.
19.12.2021 16:40:00
![Savunma sanayinin de sorunu ara eleman](resimler/haberler/33/savunma-sanayinin-de-sorunu-ara-eleman-H1419288-11-822.jpg)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![Savunma sanayinin de sorunu ara eleman](resimler/haberler/33/savunma-sanayinin-de-sorunu-ara-eleman-H1419288-12-787.jpg)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, İstanbul'da İkitelli Organize Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (İOSİD) tarafından düzenlenen 'Savunma Sanayiinde Milli ve Yerli Ürünlerin Ülke Ekonomisindeki Yeri, Olumlu Etkileri ve Stratejik Önemi' konulu ticaret geliştirme toplantısında yaptığı konuşmada, 'milli dava' işlerinde aşk ve iştiyak olması gerektiğinin altını çizdi. Sanayicilerin yatırımlarını doğru kullanması konusunda uyarılarda bulunan Demir, "Sanayici taşa, toprağa ve binaya parasını harcarsa, üretime harcayacak parası kalmıyor. Bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızda bir farkındalık var. Özellikle sanayicilikten gelen Bakan Yardımcımız Hasan Büyükdede bunu her ortamda dile getiriyor. Sanayiciye verilen arazi miktarı ve fiyatlarıyla ilgili sürekli bir lobi yapıyor. İnşallah bu lobi bir farkındalık oluşturacak" diye konuştu. İsmail Demir, sanayi sektöründeki millileşme konusundaki kararlığa da dikkati çekti. Türk milletinin istiklal davasının geçmişten beri devam edegelen bir dava olduğunu belirten Demir, "Bu davada kararlılık ve irade çok önemlidir. Yani kararlılık ve devamlılık, bunu sürekli vurgulamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Dövizin yükselişi sarmal oluşturuyor
Ekonomide kritik bir dönemden geçildiğini belirten Demir, şunları söyledi: "Dövizin yükselişini görüyoruz. Bu bir sarmal oluşturuyor. Burada meselenin üretim olduğu, ihracat olduğu, çeşitli vesilelerle vurgulanıyor. Ama bir taraftan da yurt dışından almak zorunda kaldığımız ham madde ve teçhizat var. Şirketlerimizin stantlarını ziyaret ederken de üzerinde sıklıkla durdum. Bir üründeki yerli katma değerimizin ne olduğuna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Tabii sanayici olarak eğer metal işliyorsan, bir tezgah almak istiyorsan, işin adresi belli. Üç beş tane bu işi yapan ülke var. Giderim, siparişimi veririm, ürünümü getiririm ve işime bakarım. Bu gezdiğim onlarca, belki yüzlerce firmamızda gayet tabii olagelen bir şey. 'Peki bu tezgahlar neden yerli değil?' denildiğinde, 'Bulamıyoruz, yapan yok' deniyor. Hayır arkadaşlar bu konuda da kararlı olacağız. Girdilerimizin tamamının yerli girdi olmasının imkansızlığını ve anlamsızlığını da biliyoruz. Ama Türkiye'de yapılabilecek ve Türkiye'deki maliyetlerinin aşağı çekilebileceği her türlü üretim, ham madde ve tezgahın Türkiye'de olması gerekiyor." Demir, bu konuda anahtar kelimelerin hacim ve maliyet olduğunun altını çizdi. Sanayicilerin daha çok yerli malı üretmesini tavsiye eden Demir, "Belli bir hacmi oluşturmazsak maliyet aşağı çekilemez" değerlendirmesinde bulundu.
Ara eleman sorunu büyük
Ara elaman sorunu ile ilgili konuşan Savunma Sanayii Başkanı Demir, bu konunun da gündemlerinde olduğunu kaydetti. Demir, Milli Eğitim Bakanlığı ile çok yakın bir temas ve iş birliğiyle meslek liseleri, meslek yüksek okulları ve mesleki eğitim konusuna özel olarak eğildiklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Biz de bu anlamda iş birliği yapmak üzere her türlü adımı attık. Savunma sanayisi şirketlerimizin birçoğu belirli liseleri ve yüksekokulları kendi himayelerine aldılar. Staj imkanlarını artırdılar. Biz de bu konuda özel projeler yapmaya devam edeceğiz. Diğer taraftan da bütün sanayi kümelenmelerimiz ve OSB'lerimizin de belirli şekilde meslek yüksekokulu ve liseleri sahiplenmeleri, oradaki arkadaşlarımıza iş imkanı tanımalarını bekliyoruz. Yeni yapılan düzenlemelerde kısmi zamanla eleman çalıştırma meselesinin de bu konuda önemli bir adım olacağını düşünüyoruz. Savunma sanayisi teknolojinin lokomotifidir. Bu konuda sanayi ekosisteminin öneminden bahsediyoruz. Sanayi ekosistemimiz belirli bir seviyede olmaz ise savunma sanayimiz de iyi olmaz. Savunma sanayisinde olduğu gibi sanayinin her alanında katma değer oluşturan, bilimi ve teknolojiyi işin içine katan bir yaklaşım işin olmazsa olmazıdır." AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.