Sanayici olmak zor!
Ev ve mutfak eşyaları sektörü ihracatı bu yılın ilk altı ayında 1.7 milyar dolara yükseldi. EVSİD Başkanı Talha Özger, hammadde fiyatlarının sürekli arttığına işaret ederek, "Bazı hammadde çeşitlerinde fiyatlar 2-3 katına çıktı. Sanayici olmak zor… Her gün farklı bir sorun… Bir gün kalkıyorsunuz hammadde sorunu, öteki gün konteynır, bir gün sonra pahalı finansman" dedi.
29.07.2021 17:58:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Pandemi yılını 2 milyar 550 milyon dolar ihracatla kapatan, bu yılın ilk altı ayında ise 1.7 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ev ve mutfak eşyaları sektörü Türkiye'nin toplam ihracatına verdiği katkıyı aralıksız sürdürüyor. Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, yeni dönem stratejilerini ve ihracat hedeflerini paylaştı. Derneğin pandemi sonrası döneme ilişkin en önemli hedefleri arasında yeni ihracat pazarlarına giriş yapmak ve tasarım-markalaşma olgusuna odaklanmak yer alıyor.
Avrupa'ya ağırlık verilecek
Yıl sonu ihracat hedeflerinin 3.4 milyar dolar olduğunu söyleyen EVSİD Başkanı Özger, şu ifadeleri kullandı: "Yılın ilk yarısındaki ihracatımızın artışında lokomotif ürün grupları yüzde 65 artışla elektrikli küçük mutfak eşyaları ile yüzde 55 artışla metalden mamul pişirme gereçleri oldu. Seramik sektöründeki yeni yatırımlar sonucunda ise artış yüzde 85 oranında gerçekleşti. İhracat birim değerimizi de kilogram başına 3.7 dolardan 4 dolara çıkarmak için ter döküyoruz. Rakip ülkeler kilogramını bize göre iki kat fiyatla satıyor. En çok ihraç edilen ürün grupları yüzde 38 ile küçük elektrikli ev aletleri ile yüzde 31 ile metal mutfak eşyaları… Sektör olarak en fazla ihracatımızı yüzde 58 ile Avrupa'ya gerçekleştiriyoruz. Pandemi öncesi Avrupa'nın payı yüzde 55'ti ve hem lojistik avantajımız hem de Asya ülkelerinden farklı tedarikçi arayışı bizi Avrupa pazarında daha da avantajlı konuma getirdi. İkinci önemli pazarımız Ortadoğu, üçüncü ise Afrika ki çoğunlukla Kuzey Afrika ülkeleri. Önümüzdeki dönemde pazar olarak güçlenmek istediğimiz Amerika, Latin Amerika, Sahra Altı Afrika ve Asya'daki payımızı arttırmayı hedefliyoruz. Yaptığımız faaliyetlerle Latin Amerika'ya ihracatımız yüzde 79.5 arttı. Oysa bu bölgeye genel ihracatımız sadece yüzde 29.5 artış gösterdi. Diğer taraftan Avrupa pazarının yakın gelecekte talebini arttıracağını, pandeminin 2022 yılı ile birlikte kontrol altına alınmasıyla Avrupa'nın sektörümüz için önemini artıracağını düşünüyoruz. Her yıl İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz ancak geçen yıl yapamadığımız 'Invitation Only Istanbul - Sadece Davetiye İle İstanbul' etkinliğini bu yıl Ekim ayında gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz."
Maliyet artışları bel büküyor
Hammadde fiyatlarındaki fahiş artışların devam ettiğini, konteynır sıkıntısının ise kısmen sürdüğünü belirten Özger, "Üretimdeki maliyet artışları doğal olarak sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Sektörle her iki sorun ile ilgili olarak yaptığımız değerlendirmede girdi maliyetlerimizin artmasına karşın bunu aynı oranda satış fiyatlarına yansıtmanın mümkün olamadığını gördük. Demek ki maliyet artışlarının büyük bölümünü sanayici kendi karından, yapması gereken yatırımından feragat ederek karşılamış gözüküyor. Plastik hammaddesinde artışlar durdu, hatta bir miktar fiyatlarda gerileme yaşandı" dedi. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında ihracat mallarını göndermek için konteynır bulmanın zorlaştığına işaret eden Özger, "Konteynır bulmak kolaylaştı. Ancak bu kez bazı hammadde fiyatları 2-3 katına çıktı. Çelikte bu yıl yüzde 80 fiyat artışı yaşandı. Sanayici olmak zor… Her gün farklı bir sorun.. Bir gün kalkıyorsunuz hammadde sorunu, öteki gün konteynır, bir gün sonra pahalı finansman… Hammaddede ithalatçı bir ülkeyiz" şeklinde konuştu
Net ihracatta Çin'den sonra geliyoruz
Türk ev ve mutfak eşyaları sektörünün değer bazında dünya sıralamasında ihracatta Polonya'nın ardından 8'inci sırada yer aldığına işaret eden Talha Özger, "Çin pazarda dominant bir oyuncu ve tek başına sektör ihracatının yüzde 55'ini gerçekleştiriyor. Yıllık ihracatı yaklaşık 56 milyar dolar... İkinci en büyük ihracatçı olan Almanya'nın pazar payı ise sadece yüzde 6. Türkiye tüm bu rakiplerinin arasında farklı bir yapıya sahip çünkü güçlü bir üretim yapımız var. Çin'den sonra en büyük net ihracatçı konumundayız. İhracatta 2021 yılına Türkiye olarak iyi başladık. Yılın geri kalanında benzer performansı devam ettirebilirsek dünya sıralamasında bir veya iki basamak yukarıya çıkabileceğimizi söyleyebiliriz. Sektör olarak hedefimiz ilk etapta dünyada ilk 3'e girmek. Bizim öncelikli hedefimiz İtalya, Hollanda, Fransa, ABD ve Polonya'yı geride bırakmak olacak. Bu hedefe ulaşabilmek için ülke ve sektör olarak birim ihracat fiyatlarımızı yukarıya çekmeye odaklanarak bu yönde stratejiler geliştirmeliyiz" ifadelerini kullandı. Özger, önümüzdeki dönemde ihracatta 'marka çıkarmaya ve tasarıma' odaklanacaklarını belirtti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.