Salgınla mücadelede başarı böyle geliyor
Covid 19, 2 milyon 750 bine yakın can kaybı ve 125 milyon teyit edilmiş vaka sayısıyla tüm dünyayı sarsmaya devam ediyor. Türkiye de yeni vaka sayısında dünyada üst sıralarda yer alıyor. Peki, salgınla mücadelede başarılı olan ülkeler neleri doğru yaptı?
23.03.2021 17:07:00





Yüksek riskli il Konya'da vatandaşımız hala daha maskesiz toplu taşımaya binebiliyor!
M. YASİN ERKOL / DETAY HABER
Türkiye, 22 Mart'ta 22 bin 216 yeni vaka ile dünyada Brezilya, ABD ve Hindistan'ın ardından dünyada 4. sırada yer aldı. Brezilya 210, ABD 332, Hindistan ise 1 milyar 380 milyon nüfusa sahip.
Brezilya'da 53 bin 386, ABD'de 45 bin 748, Hindistan'da 40 bin 611 yeni vaka saptandı. Nüfusa oranladığımızda Polonya, Ürdün gibi bir kaç ülke Türkiye'de daha kötü tabloya sahip. Türkiye virüsle mücadelede sıkıntı çekiyor. Halkımız gereken özeni göstermiyor. Çevremizden gördüklerimiz de bunu teyit ediyor. Pozitif ya da temaslı olan bazı kişiler, yatağa düşene kadar arabasına binerek işyerine gitmeye, hatta çalışanlarıyla temas kurmaya devam ediyor.
Salgında başarının ana hatları
Dünyada salgınla mücadelede en başarılı iki ülke Çin ve Vietnam... Tayland da başarılı ülkelerden biri. Her üç ülkede kalabalık nüfusa ve canlı bir ekonomiye sahip... Çin, etkili tedbirlerle Mayıs ayında salgının önüne geçti. Ülkede o tarihten bu yana salgın devam ediyormuş gibi insanlar maske takıyor, mesafeye özen gösteriyor! Salgınla mücadelenin ana omurgasını 'maske, mesafe ve hijyen' teşkil ediyor. Türk halkı bu konuda sınıfta kaldı. Oysa bu her ferdin vazifesi.
İkinci aşamada ise ülke yönetimleri devreye giriyor. Test artırılacak, temaslılar ve hastalar izlenecek. Türkiye'de bu kapsamda HES kodu uygulaması başladı. Ancak başkasının telefonunu kullanarak, bu bariyeri aşanlar yok değil! Türkiye sadece hastanelere başvuranlara test yaptı. Çin'in ve Singapur'un yaptığı gibi belli kesimlere, çok sayıda insanın çalıştığı fabrikalara giderek rastgele test yapmadı.
Maddi destek şart
Üçüncü aşamada 'karantina desteği' yer alıyor. Bazı ülkelerde karantina altındakilere devlet tarafından ücretsiz erzak ve yemek dağıtıldı. Türkiye'de böyle bir uygulamaya şahit olmadık. Dördüncü aşamada ise salgına aşırı duyarlı olan yaşlıların korunması yer alıyor. Çok az sayıda ülke bu aşamada başarılı olabildi. Türkiye ise aşılamada yaşlılara öncelik vererek, olumlu bir adım attı.
Beşinci aşamada ise 'aşılama stratejisi' yer alıyor. Türkiye, nüfusa oranla aşılamada öne çıkan ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor. Ancak son 16 günlük dönemde 'yeterli aşı tedarik edilemediği'nden ilk doz aşılama çok yavaş ilerliyor. Bu süre içinde sadece 600 bin kişiye ilk doz aşı yapılabildi. Oysa bu rakam 4 milyonu aşabilirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.