Salgında normalleşme gündemde
Türkiye'nin koronavirüs salgınıyla mücadelesinde ölüm ile günlük vaka sayısındaki gerileme gibi umut verici veriler gelmesi üzerine salgın sonrası normalleşme takvimiyle ilgili seçenekler gündeme geldi. 'En iyi senaryoya' göre hazırlanan normalleşme takviminin 3 aşamalı bir planla devreye alınması planlanıyor
30.04.2020 12:02:00





Tüm dünyayı etkisi altına alan ve 200 binden fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüs (Covid-19) salgınında son açıklanan verilere göre Türkiye'de görülen vaka sayısı 117 bin 589, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 3 bin 81'e yükseldi. 29 Nisan günü 43 bin 498 test yapılırken yeni eklenen vaka sayısı ise 2 bin 936 oldu. Aynı gün vefat sayısı 89 olarak açıklanırken, iyileşen hasta sayısı ise 5 bin 231 olarak kaydedildi. Şu ana kadar toplamda 991 bin 613 test yapıldığı ülkemizde yoğun bakımdaki hasta sayısı bin 574, entübe hasta sayısı ise 831. Bugüne kadar iyileşen hasta sayısı ise 44 bin 22 olarak açıklandı. Son günlerdeki verilere bakıldığında ölüm ile günlük vaka sayısındaki gerileme dikkat çekiyor. İyileşen hasta sayısı da yükselirken yeni eklenen hasta sayısı da geriledi. Türkiye'nin koronavirüs salgınıyla mücadelesinde bu umut verici veriler gelmesi üzerine salgın sonrası normalleşme takvimiyle ilgili seçenekler gündeme geldi. Hükümet cephesinden gelen bilgilere göre Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda hazırlanan normalleşme takvimine son şekil verildikten sonra önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulacak.
12 Mart'tan bu yana önlemler uygulanıyor
Türkiye, ilk koronavirüs vakasının açıklanmasının hemen ardından 12 Mart'ta bir dizi önlemi aşamalı olarak devreye soktu. Salgınla mücadele kapsamında ilk ve orta dereceli okulların tatil edilmesinden seyahat sınırlamasına, eğlence yerleri, kafe, kuaför, spor salonlarının kapatılması, 20 yaş altı ve 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağına kadar bir dizi önlem yaşama geçirildi. Ayrıca 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta hafta sonları ve resmi tatillerde sokağa çıkma yasağı uygulaması devam ediyor.
Temkin elden bırakılmayacak
Normalleşme takviminde salgınla ilgili olumlu veriler gelse de "temkinli" bir süreç planlanıyor. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun önerileri esas alınarak, salgın nedeniyle kademeli olarak uygulamaya konulan kısıtlamalar yine kademeli şekilde kaldırılacak. 3 aşamalı bir planla normalleşme kararları devreye girecek. Normalleşmeye dönük ilk kararlar 28 Mayıs-18 Haziran arası dönemde hayata geçirilmesi planlanıyor. Turizm sektöründeki kısıtlamaların hafifletilmesi ve yurt içi uçak seferlerine sınırlı üzün verilmesinin düşünüldüğü bu sürecin artıları eksileri görüldükten sonra salgın hâlâ kontrol altındaysa ikinci kararlar devreye girebilecek. Bu aşamada 30 büyükşehirde seyahat kısıtlamasının kaldırılması, lokanta ve kafelerin açılması, salgında kontrolü
sağlamış ülkelerle uluslararası uçuşların başlaması gibi bazı adımlar atılacak. Normalleşme takviminin Eylül-31 Aralık dönemini kapsayan üçüncü aşamasında ise örgün eğitimin yeniden başlaması ve yaşamın büyük ölçüde normale dönmesi hedefleniyor. Ancak burada unutulmaması gereken önemli bir şey var. Bütün bu planlar 'en iyi senaryoya' göre hazırlandı. Yani salgında yeniden bir artış görülmemesi durumunda bu planlar aksamadan devreye girecek. Aksi bir durumda normalleşme adımları ertelenecek. Salgınla ilgili "ikinci dalga" riski görülmesi halinde her an planlar revize edilebilecek. Normalleşme planında bazı kısıtlamaların kademeli olarak esnetilmesinin planlanmasına karşın sosyal mesafe ve maske ile hijyen önlemlerinin; salgın Türkiye ve dünyada tümüyle etkisini yitirene kadar veya etkili bir aşı bulunana kadar "yeni normal" olarak kabul edileceği belirtiliyor.
En son İstanbul normalleşecek
Normalleşme kapsamında kısıtlamaların vaka sayısının en az olduğu yerlerden başlayarak kaldırılması da gündemde. Salgının yayılma kaynağı olarak değerlendirilen ve vaka sayısının en yoğun olduğu İstanbul'un da aralarında bulunduğu yerlerde ise en son kaldırılması yöntemi izlenecek. Bu nedenle normalleşme süreci illere göre farklılık gösterebilecek. Virüs, metropollerden Türkiye'nin en ücra köşelerine yayıldığı için öncelikle küçük yerlerde hayat normale dönecek. Bir anlamda tersine bir süreç işleyecek ve hedeften kaynağa doğru önlemler esnetilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu konuda, "Önümüzdeki dönem daha az vaka görülen bazı illerimizde tedbirleri biraz daha gevşetebiliriz. Bu tamamen önümüzdeki dönem vaka seyrine göre konuşulabilecek. Bilim Kurulu'nun da bu anlamda önerisini göz önüne alarak yol alabileceğiz" açıklaması yaptı.
Bayramda da yasak gündemde
Hazırlık aşamasındaki takvime göre 31 ilde sokağa çıkma yasakları 28 Mayıs'a kadar devam edecek. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda uygulanan sokağa çıkma yasağının Ramazan Bayramı'nda da uygulanması planlanıyor. Zira bilim insanları bayramda virüsün bulaşma riskinin büyük olduğu konusunda hemfikir. Bu kapsamda salgının yayılma riski olduğu için bayram namazı da kılanamayacak.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.