Salgın serbest çalışanları vurdu
2017'de İTÜ Çekirdek girişimlerinden yenilikçi çözümler sunan bir finans şirketi olan Rimuut’un 32 ülkeden bağımsız profesyonellerle gerçekleştirdiği araştırmaya göre, koronavirüs salgını serbest çalışanların gelir beklentisini ve motivasyonunu olumsuz yönde etkiledi.
05.06.2020 16:59:00





M. YASİN ERKOL / İSTANBUL
Tüm dünyanın mücadele ettiği Koronavirüs salgını, pek çok alanda olduğu gibi iş dünyasında da dengelerin değişmesine neden oldu. Alınan sosyal izolasyon tedbirleri kapsamında dünya genelinde binlerce şirket uzaktan çalışma modelini deneyimledi. Serbest çalışma düzeninde bireysel profesyonellere ve şirketlere yönelik yenilikçi çözümler sunan finans şirketi 2017'de İTÜ Çekirdek girişimlerinden yenilikçi çözümler sunan bir finans şirketi olan Rimuut, 32 ülkeden binlerce serbest çalışanın katılımıyla bir araştırma gerçekleştirdi.
Gelirlerde ciddi düşüş
Araştırmaya göre, serbest çalışanların yüzde 44'ünün gelirlerinde düşüş meydana geldi. Her 3 bağımsız profesyonelden biri oluşacak yeni rekabet ortamında iş bulabilmek için hizmet bedellerini düşürmeleri gerekebileceğini düşünüyor. İş yüklerinde artış olmamasına karşın çalışma saatlerinin uzadığını ifade eden katılımcılar, salgının gündelik çalışma düzenlerini de etkilediğini ortaya koyuyor.
Hangi meslekler gelir şoku yaşıyor?
Rimuut'un verilerine göre salgın sürecinde gelir kaybı yaşayan yüzde 44'lük kesime ek olarak, her iki bağımsız profesyonelden biri gelecek aylarda gelirlerinde düşüş¸ öngördüklerini belirtiyor. Gelir kaybı yaşanan hizmet alanlarının başında ise yüzde 35 ile Tasarım geliyor. Bu alanı yüzde 31 ile Danışmanlık, yüzde 26 ile Yazarlık ile Satış ve Pazarlama, yüzde 22 ile Çeviri hizmetleri izliyor.
Türkiye ilk sırada
Gelir kaybı yaşayan serbest çalışanların coğrafi dağılımında ise yüzde 37 ile Türkiye ve yüzde 35 ile AB ülkeleri öne çıkıyor. Tüm bunların yanında, salgın sürecinde gelir ve müşteri kaybı yaşadığından söz etmeyen yüzde 28 oranında önemli bir kesim olduğu da görülüyor. Araştırma sonuçlarının ortaya koyduğu bir diğer çarpıcı bulgu ise yeni normal dönemde serbest çalışanların ücretle ilgili düşünceleri oldu. Serbest çalışanların yüzde 32'si iş bulabilmek için daha uygun ücretler teklif etmeleri gerekeceğini düşünürken, bu düşünceye sahip olanların yüzde 55'i rekabetin artacağını öngörüyor. Daha uygun ücret tekliflerinde bulunmaları gerekeceğini düşünenlerin iş alanlarına bakıldığında yüzde 45 ile Tasarım alanı öne çıkarken, bunu yüzde 31 ile Web, Mobil ve Yazılım Geliştirme izliyor. Verilere göre serbest çalışanların pandemi öncesi döneme kıyasla çalışma düzenlerine bakış açıları yüzde 68 oranında olumlu yönde değişim gösteriyor. Sürecin olumsuz ekonomik etkilerine rağmen, bağımsız çalışma düzeni bu kesimin vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.