Uzmanlar, Türk yemeklerinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan ve özellikle ev ortamında hazırlanan biber salçasındaki tuz oranının yüksekliğine dikkati çekerek, tuz tüketimi sınırlandırılmış kişilere endüstri ürünü salçaları tercih etmelerini önerdiler. Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Fenercioğlu, özellikle güney mutfağında tercih edilen ev yapımı biber salçasında dayanıklılığı artırmak için bol miktarda tuz kullanıldığını kaydetti.
Güneş, C vitaminini emiyor
Tüketicilerin bugünlerde hazırlamaya başladığı biber salçasını, çoğunlukla yemeğe renk vermesi ve iştah açıcı olması nedeniyle tercih ettiğini belirten Fenercioğlu, şunları söyledi: "Taze biber, C vitamini açısından son derece zengin bir sebzedir. Ancak salça yapımı sırasında uygulanan güneşte kurutma tekniği, bu özelliği ortadan kaldırıyor. İçinde taşıdığı sarı ve kırmızı pigmentlerden kaynaklanan A vitaminin dışında fazla bir besleyici değeri de kalmıyor. Kullanılan bol miktardaki tuz ise sağlığı ciddi anlamda tehdit ediyor. Bu durumda tuzu az miktarda tüketmesi gereken kalp ve tansiyon hastaları başta olmak üzere tuzsuz diyetler uygulayanlar ev yapımı salçaları tercih etmemeli."
Güneş, C vitaminini emiyor
Tüketicilerin bugünlerde hazırlamaya başladığı biber salçasını, çoğunlukla yemeğe renk vermesi ve iştah açıcı olması nedeniyle tercih ettiğini belirten Fenercioğlu, şunları söyledi: "Taze biber, C vitamini açısından son derece zengin bir sebzedir. Ancak salça yapımı sırasında uygulanan güneşte kurutma tekniği, bu özelliği ortadan kaldırıyor. İçinde taşıdığı sarı ve kırmızı pigmentlerden kaynaklanan A vitaminin dışında fazla bir besleyici değeri de kalmıyor. Kullanılan bol miktardaki tuz ise sağlığı ciddi anlamda tehdit ediyor. Bu durumda tuzu az miktarda tüketmesi gereken kalp ve tansiyon hastaları başta olmak üzere tuzsuz diyetler uygulayanlar ev yapımı salçaları tercih etmemeli."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.