Sahte kaşar öldürebilir
Firmaların geri iade edilen peynirleri eriterek taze kaşar diye vatandaşlara yedirdiği ve bu peynirlerin içerisinde oluşan ‘clostridium' adlı toksit maddenin 1 kilosunun tüm insanları öldürmeye yeteceğini bildirdi
06.09.2012 00:00:00
Kayseri Erciyes Üniversitesi Safiye
Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim
Görevlisi Hasan Cankurt, kaşar peyniri diye aldığımız peynirlerin aslında
eritme peynir olduğunu, firmaların tüketiciyi yanılttığını ifade etti. Yaklaşık
15 yıl önce Türkiye'deki peynir sektöründe kullanılmaya başlanan eritme
teknolojisi ile kaşarda hile olayının başladığını belirten Cankurt, “Bu
teknoloji ile kaşar olmayan peynirleri de makinede eritip blok hale getirmek
mümkün. Bu nedenle eritme peynir denilmesi gereken peynirler piyasada kaşar
peyniri diye satılıyor. Bütün firmalar bunu yapıyor diyemeyiz belki ama çoğunun
yaptığı şu: eritme teknolojisi ile yaptıkları peynirlere de kaşar peyniri
diyorlar. Bunların içerisinde beyaz peynir, lor peyniri, yine süt kaynaklı
kazein, çok nadir de olsa patates püresi, soya proteini kullanılabiliyor.
Piyasada ağırlıklı olarak yapılan en yaygın hile, beyaz peynir ve lor
katılması” diye konuştu.
Gerçek
kaşar 15 TL'den ucuz olamaz
Kaşar peyniri diye satılan eritme
peynirlerin fiyatlarının da ilgi çekici olduğunu belirten Cankurt, “Taze kaşar
denilen eritme peyniri için ortalama 9 buçuk kilogram süt kullanılıyor.
Sütlerin fiyatları, üreticilerin maliyetleri, taşıma ve pazarlama giderleri göz
önüne alındığında 1 kilo kaşar peynirinin en az 15 liradan satılması gerekiyor.
Bu nedenle marketlerde satılan 10 liralık peynirler çok dikkat çekici“ dedi.
İade
peynirler kaşar yapılıyor
Taze kaşar diye yapılan eritme
peynirlerin yapımında iade peynirlerin kullanıldığını vurgulayan Cankurt, bu
şekilde yapılan peynirlerin içerisinde belli bir süre sonra ‘clostridium' adlı
bir toksik maddenin oluştuğunu ve söz konusu maddenin zehirlenmeye yol açtığını
belirtti. Clostridium maddesinin 1 kilosunun dünyadaki tüm insanların ölümüne
yol açabilecek zararlı olduğunu ve bu nedenle biyolojik silah olarak
kullanıldığını ifade eden Cankurt, “Şişmiş kaşar dediğimiz, ambalajına
bakıldığı zaman eğer yeni başlamışsa ambalajın şiştiğini görürüz ama öylelerini
görürsünüz ki yastık gibi şişmiştir ya da ambalajın içi balon gibi gazla
dolmuştur. Dokunduğunuz zaman patlar, peynirin kendisine baktığınız zaman çok
küçük delikler vardır ama her tarafında vardır, bizim bildiğimiz çok büyük
gözenekli delikler peynirin şişmesine neden olan bakterinin yaptığı delikler
değildir. Bu bakteri son derece tehlikelidir ve 121 derece sıcaklıktan aşağı
bir sıcaklıkta ölmüyor. Bu nedenle sterilizasyon uygulanması gerekiyor ancak
üretim teknolojisinde bunu yapmak mümkün değil. Çünkü eritme teknolojisinde
peynir 75 derecede yapılıyor ve bunun üzerine çıkılırsa peynir yağını salgılar
ve kaşar yapmak mümkün olmaz” şeklinde konuştu. Cankurt, söz konusu maddenin
özellikle sinirlerde tahribata yol açması nedeniyle tüketicileri şişmiş peynir
almamaları hususunda uyardı. İHA
Sahte
kaşarı nasıl anlarız?
Kayseri Erciyes Üniversitesi Öğretim
Görevlisi Hasan Cankurt, gerçek kaşarı anlama yolunu ise şu şekilde açıkladı:
“Tüketicilerin peynirin gerçek kaşar olduğunu anlamaları için, peyniri iki
parmağı arasına alarak ezmeleri gerekiyor. Ezdikleri zaman eğer peynir krema
gibi parmaklarına sürülüyorsa bu gerçek kaşar değildir. Gerçek kaşar krema gibi
dağılmaz, diri ve canlı olur.” HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.