Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet İnci, bal üretiminin denetimi ve analiz testlerinin uluslararası alanda kabul görmüş kuruluşlar tarafından yapılması gerektiğine işaret etti. İnci, şunları söyledi: "Şekerle beslenen arıların yaptığı bal, arı görmüş baldır. Bunu testlerle anlamak mümkün değildir. Çünkü arı, kendi bünyesinden enzim katmaktadır. Bu nedenle ancak karbon testine tabi tutarak bunun şekerden beslenen arının balı olduğunu anlayabilirsiniz.
Marketlerde cicili bicili kavanozlarda tüketime sunulan balların çoğu şeker ya da glikozla üretilmiş (arı görmemiş) ballardır. Bunların birçoğunun içinde aşırı dozda naftalin ve antibiyotik maddeler bulunmaktadır.
Ülkemizde bazı arı hastalıklarıyla mücadelede hala naftalin ve antibiyotikler kullanılıyor. Oysa bu maddeler, dünyada ve Avrupa ülkelerinde yasaklanmış ya da kullanımına belli dozlarda izin veriliyor.
Ülkemizde denetim mekanizması işlemediği için, bazı ihraç mallar geri gönderiliyor. Ege İhracatçılar Birliği, bu tür balları yurtdışına göndermemek için 250 bin dolara bir cihaz satın aldı ve bir ölçüde denetime başladı. Ancak, bu sadece ihraç ürünlerini kapsıyor.''
Bal donar mı, donmaz mı?
İnci, halk arasında "iyi bal donmaz'' gibi yanlış bir kanı olduğunu da değinerek, balın donmasının kalitesiyle ilgisi olmadığını, kestane çiçeğinden üretilen bal donmazken, ayçiçeğinden üretilen balın 20 günde donacağını belirtti.
Ahmet İnci, Türkiye'de yılda 65 bin ton bal üretiminin gerçekleştirildiğini belirterek, vakıf olarak önümüzdeki sezonda "ekolojik bal'' üretimine başlayacaklarını sözlerine ekledi.
Marketlerde cicili bicili kavanozlarda tüketime sunulan balların çoğu şeker ya da glikozla üretilmiş (arı görmemiş) ballardır. Bunların birçoğunun içinde aşırı dozda naftalin ve antibiyotik maddeler bulunmaktadır.
Ülkemizde bazı arı hastalıklarıyla mücadelede hala naftalin ve antibiyotikler kullanılıyor. Oysa bu maddeler, dünyada ve Avrupa ülkelerinde yasaklanmış ya da kullanımına belli dozlarda izin veriliyor.
Ülkemizde denetim mekanizması işlemediği için, bazı ihraç mallar geri gönderiliyor. Ege İhracatçılar Birliği, bu tür balları yurtdışına göndermemek için 250 bin dolara bir cihaz satın aldı ve bir ölçüde denetime başladı. Ancak, bu sadece ihraç ürünlerini kapsıyor.''
Bal donar mı, donmaz mı?
İnci, halk arasında "iyi bal donmaz'' gibi yanlış bir kanı olduğunu da değinerek, balın donmasının kalitesiyle ilgisi olmadığını, kestane çiçeğinden üretilen bal donmazken, ayçiçeğinden üretilen balın 20 günde donacağını belirtti.
Ahmet İnci, Türkiye'de yılda 65 bin ton bal üretiminin gerçekleştirildiğini belirterek, vakıf olarak önümüzdeki sezonda "ekolojik bal'' üretimine başlayacaklarını sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.