Sadece ‘Bir' gözaltı var!
28 Şubat süreciyle ilgili soruşturmada ilk gözaltı dalgasında 5 kentte toplam 31 adreste eşzamanlı aramalar yapıldı. 28 Şubat döneminin etkili isimlerinden sadece dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir gözaltına alındı
13.04.2012 00:00:00
HABER MERKEZİ
28 Şubat'a ilişkin soruşturma, Mazlum-Der, Özgür-Der, Genç Siviller, İHD, Hukukçular Derneği, Dünya Mağdurlar Derneği, Adalet Platformu, BBP, HAS Parti, Hasan Celal Güzel, Nazlı Ilıcak ile eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda suç duyurusu başvurusu üzerine başlatıldı. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Kara Kuvvetleri Komutanı Kurmay Başkanı Doğu Aktulga, Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak, MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç gibi isimler suçlandı. Dilekçelerde, dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz, TİSK, DİSK, Türk-İş yöneticileri ile basın ve medya dünyasından bazı isimlerin de soruşturulması istendi.
Soruşturmada ilk gözaltı dalgasına ilişkin operasyon için önceki gün düğmeye basıldı. İlk operasyonda dönemin kudretli isimlerinden sadece Çevik Bİr gözaltına alındı. Emekli orgeneral, eski Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak ile eski DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in de evlerinin arandığı ve gözaltına alınacakları iddia edildi. Ancak her iki isim ve savcılık kaynakları bu iddiayı yalanladı.
Savcı Bilgili'nin 28 Şubat soruşturmasını “hükümete karşı suçu” düzenleyen 5237 sayılı yeni TCK'nın 312, 765 sayılı eski TCK'nın 146. maddeleri uyarınca yürüttüğü anlaşıldı. “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçunu düzenleyen eski ve yeni TCK'daki bu maddeler, bu suçu işleyenlere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini öngörüyor.
Dış basında yorumlar
İngiltere'de yayınlanan Financial Times gazetesi, Cuma günkü nüshasında eski Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'in gözaltına alınması konusunda bir habere yer verdi. 28 Şubat 1997'de ordunun Refahyol hükümetini görevden ayrılmaya itişini “yumuşak” ya da “post-modern” darbe diye niteleyen haberde şu ifadeler yer aldı: "Gözaltılar yakın zamana dek sadece, 2002'de iktidara gelen son hükümeti hedef aldığı öne sürülen komplolara odaklanan soruşturmaların çapının genişlediğinin son sinyali. Gelişmeler, emekli generaller Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmaya başlanmasından da bir hafta sonrasına denk geliyor. Her iki olaya yönelik soruşturmalar, Recep Tayyip Erdoğan'ın muhafazakar hükümetinin 2002'de iktidara gelmesinden bu yana Türkiye'deki güçler dengesinin nasıl değiştiğinin işaretleri." New York Times gazetesi de "Türk askeri liderler 1997 darbesi için gözaltında" başlıklı haberde, "Uzın yıllardır güçlü laik devletin dokunulmaz muhafızı olarak görülen Türk ordusu AKP'nin 2002 yılında iktidara gelesiyle dokunlumazlığını kaybetti" ifadelerine yer verdi. Haberde 28 Şubat süreci Türk siyasi tarihinde 4. ve en son askeri darbe olarak nitelendi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.