Ruslar tabanları yağladı
Rusya Devlet Başkanı Putin’in geçtiğimiz Çarşamba günü 300 bin yedek askerin silah altına alınacağını açıklaması dünya çapında yankı uyandırdı. Çok sayıda Rus, seferberlik çağrısına uyarak askerlik şubelerinin yolunu tutarken, yurtdışına kaçmayı tercih edenler de dikkat çekti. Gürcistan ve Türkiye öne çıkan kaçış noktaları olarak dikkat çekiyor.
26.09.2022 21:27:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rus ve Ukrayna güçleri arasında 7 aydır süren savaşın Harkiv, Donetsk ve Herson bölgelerinde kilitlenmesi" üzerine 21 Eylül'de kısmi seferberlikle 300 bin yedek askerin silah altına alınacağı açıkladı. Putin'in çağrısı Rusya'nın 2. Dünya Savaşından bu yana ilan ettiği ilk seferberlik olarak tarihe geçti. Açıklamayla birlikte bazı Ruslar askeri kayıt bürolarına gitmeye başladı. Ancak bazı Ruslar da tabanları yağlayarak, ülke dışına çıkmayı tercih ediyor!
Kaçaklara özel kararname!
Bunun üzerine Putin, seferberlik görevinden kaçanlara yönelik hapis cezasının artırılmasını öngören kararnameyi 24 Eylül'de imzaladı. Kararnameye göre, Rusya'daki askeri ceza kanununda bazı değişiklikler yapıldı. Düşman ordusuna gönüllü teslim olan askerlere 10 yıl, savaş zamanı yağma yapanlara 15 yıl hapis cezası verilebilecek. Kararnameyle, seferberlik zamanında askeri görevden kaçmanın cezası da 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.
Scooter ile kaçış!
Putin'in seferberlik ilanından sonra Ruslar, farklı rotalardan yurtdışına çıkmaya başladı. Özellikle seferberlik kapsamında yer alan Rus erkekler, Gürcistan'a yöneldi. Rusya-Gürcistan sınırında kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Kuyruğa takılmak istemeyenler bisiklet, hatta scooter'ı tercih ediyor! Genelde 'kuş uçmaz, kervan geçmez' olarak değerlendirilen Moğolistan ve Kazakistan sınır kapılarında da yoğunluk yaşanıyor. Ayrıca kaçışların devam etmesi halinde Putin'in bu hafta seferberlik kapsamındaki erkeklere yurtdışına çıkış yasağı getirebileceği konuşuluyor. Bu arada uçak bileti bulabilen Ruslar, hava yoluyla İstanbul, Erivan (Ermenistan), Dubai, Taşkent (Özbekistan) ve Bişkek'e (Kırgızistan) uçuyor. Özellikle İstanbul en tercih edilen rotalardan biri konumunda...

Yurtdışına çıkış tüyoları
Öte yandan çok sayıda sosyal medya hesabından yurtdışına kestirmeden nasıl çıkılacağına dair öneriler paylaşılıyor. Avrupa ülkeleri ise kaçak Ruslara kapıyı açıp açmamakta tereddüt ediyor. Batı ülkeleri 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgaliyle birlikte Ruslar için vize şartlarını ağırlaştırmıştı. Bunun üzerine Avrupa'ya giden Rus vatandaşları sayısı yüzde 95 azalmıştı. Ancak bazı Batılı yetkililer, "Seferberlik kapsamındaki çok sayıda Rusun Ukrayna savaşında yer almak istememesi iyi bir işaret. Bunlara kapıları açalım" görüşünde. Ancak Baltık ülkeleri ve Polonya, gelen Ruslara kapılarını açmadı. Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anuşauskas, "Askere çağrılmak sığınmacı olmak için yeterli değil" diyerek, Ruslara kapıyı açmayı reddetti. Estonya Dışişleri Bakanı Reinsalu da benzer görüşleri dile getirdi. Turist vizesiyle Rusların girişine izin veren tek Avrupa Birliği ülkesi Finlandiya da geçtiğimiz Cuma günü Rus vatandaşlarının girişlerini ciddi şekilde kısıtlayacağını ilan etti. Bu arada askeri uzmanlar ise 300 bin yedek askerin eğitilmesinin epey vakit alacağını dile getiriyor. Öte yandan seferberlik kararı ülke içinde de tartışılıyor. Özellikle dile getirilen düşünce şu: "Zenginler bir yolunu bulup paçayı sıyırırken, fakirlere askerlik yapmak düşüyor!" Bir ayrıntı daha: Rusya'da Slavlardan ziyade Kafkasya'daki ve steplerdeki Müslümanların askere alınmaya çalışılması da gözlerden kaçmıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.