Robotlar cerrahların işini kolaylaştırıyor ancak sigortalar bu yöntemle ameliyatın bedelini karşılamıyor
Robotik Cerrahi Zirvesi, bu yıl ilk kez Türkiye’de gerçekleştirildi. Dünyanın çok sayıda ülkesinden gelen ve robotik cerrahiye yön veren isimler deneyimlerini paylaştı. Zirvede robotik cerrahi ile genel cerrahi ameliyatları ve organ nakilleri ön plana çıktı. Türkiye robotik cerrahi alanında 15 yıllık tecrübesi ile dünyada önemli bir konumda yer alıyor. Ancak robotik cerrahi ile ameliyatlar maliyetli ve özel sigortalar bile bu ameliyatları karşılamıyor.
12.09.2023 00:53:00
Haber Merkezi
Haber Merkezi





YENIMESAJ.COM.TR / DETAY HABER
Türkiye, ilk kez Robotik Cerrahi Zirvesine ev sahipliği yaptı. Zirvede canlı ameliyatlar eşliğinde deneyimler paylaşıldı. Türkiye robotik cerrahi alanında öne çıkan ülkelerden biri.
Çok sayıda hasta, böbrek nakilleri de başta olmak üzere robotik ameliyatları Türkiye'yi tercih ediyor. Tüm dünyada şuana kadar 12 milyon robotik ameliyat gerçekleştirildi. Her geçen yıl biraz daha fazla ameliyat yapılıyor. 2022 yılında yapılan ameliyat sayısı 1 milyon 800 bin. Robotik cerrahiye yakın gelecekte yapay zeka eklenmesi ile daha da güçlenmesi hedefleniyor. Robotik cerrahide yapay zeka uygulamaları ile cerrahların ameliyatları daha verimli, güvenli ve hassas bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olması bekleniyor. Yapay zeka, cerrahın elindeki doğal titremeleri telafi edebiliyor, bu da ameliyatın daha stabil ve kesin bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanıyor, hastanın tıbbi geçmişi, alerjileri ve diğer kritik bilgileri hızla analiz ederek cerrahın en iyi yaklaşımı belirlemesine yardımcı olabiliyor.
Cerrahi operasyonlar da dijitalleşiyor
Harvard Üniversitesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Robotik Cerrahi Zirvesi Başkanı Doç. Dr. Yusef Kudsi, zirve kapsamında düzenlenen basın toplantısında, 15 bin üyeleri olduğuna işaret ederek, "Zirvenin amacı yeni bağlantılar kurmak… ABD'de cerrahi gelişmeler dijital eksenli. Cerrahi esnada videolar çekiliyor. Robotlardan yüzlerce veri alınıyor" dedi.
Robotik sistemlerin uygulanmasının ilk maliyetleri yüksek olsa da, hastanede kalış sürelerini en aza indirerek, komplikasyon oranlarını düşürerek ve daha hızlı iyileşmeyi sağlayarak potansiyel olarak uzun vadeli maliyetlerin azalmasına yol açabilir. Zamanla, bu maliyet tasarrufu sağlayan faktörler robotik cerrahiyi finansal açıdan uygun bir seçenek haline getirebilir. Dijital teknolojilerin ve yapay zekanın cerrahi prosedürlere entegrasyonu yeni ortaya çıkan bir trend. Yapay zeka, cerrahlara karar vermede yardımcı olabilir, verileri gerçek zamanlı olarak analiz edebilir ve cerrahi teknikleri optimize edebilir. Teknolojideki bu yakınlaşma cerrahi ortamı yeniden şekillendirme potansiyeline sahiptir.
Robotik sistemler, cerrahlar için özel eğitim gerektirir, becerilerin geliştirilmesini ve ileri prosedürlerde uzmanlığın geliştirilmesini teşvik eder. Özellikle Türkiye, Koç ve Acıbadem Üniversitesi'nde bulunan seçkin, dünya çapında tanınan eğitimci robotik cerrahları ve son teknoloji robotik eğitim merkezleriyle ön plana çıkmaktadır.
Türkiye'de hasta sayısı az
Acıbadem Hastanesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Zirvenin Bilimsel Başkanlarından Prof. Dr. Bilgi Baca da Türkiye'de üroloji başta olmak üzere genel cerrahi, kadın hastalıkları, kalp damar cerrahisi ve organ nakli nedeniyle artık robotik cerrahinin yaygın kullanıldığını dile getirerek, "Yöntem kalp, sindirim ve yemek borusu, kalın bağırsak, fıtık ile akciğer tümörleri ameliyatlarında kullanılıyor. Dünyaya göre robotik cerrahide iyi noktadayız ancak hasta sayımız az çünkü özel sağlık sigortaları robotik cerrahi ameliyatlarını kapsamıyor. Bu ameliyatlar sigorta kapsamına dahil edilirse erişim kolaylaşacak. Devlet hastanelerinde de uygulanıyor. Maliyeti yüksek... Sağlık turizmi açısından da önemli bir yöntem… İstanbul'u robotik cerrahide merkez haline getirmek istiyoruz" şeklinde konuştu. Baca, tıpta bu alanda derslerin devreye gireceğini, kendi üniversitelerinde asistanlara robotik cerrahi eğitimi verdiklerini dile getirdi.
Ameliyatlar yakında robotla yapılacak
Koç Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Robotik Cerrahi Zirvesi Bilimsel Başkanlarından Prof. Dr. Emre Balık da şunları söyledi: "Genel olarak robotik cerrahinin laparoskopik veya açık cerrahiye olan üstünlüklerine baktığımızda görüntü kalitesinin yüksekliği, ellerde olabilecek titremenin aletler aracılığıyla minimalize edilmesi, aletlerin 540 dereceye varan rotasyon kabiliyeti, laparoskopik cerrahide olmayan derinlik algısının robotta olması, infrared görüntüleme tekniği ile doku perfüzyonunun değerlendirilmesi avantajlarıdır. Kolon cerrahisinde, robotik kollar ve görüntüleme sistemi ile zorlukların üstünden gelinmesi, robotik kolların genel manevra kabiliyetinin fazla olması açık ve laparoskopik cerrahiye üstünlüğü sağlamaktadır. Özellikle rektum kanseri cerrahisi sırasında sinirlerin korunması hastaların üriner ve seksüel fonksiyonlarını yakından ilgilendiriyor. Onkolojik açıdan kitlelerin daha güvenli bir şekilde de çıkarılmasına kesinle yardımcı oluyor. Robotik cerrahi önümüzdeki 10 yıl içinde genel cerrahi uygulamaları içindeki payı katlanarak artacak hatta bazı konularda standart tedavi yöntemi olacak." Yapay zekalı robotların ameliyat yapacağını söylemenin çok erken olduğunu dile getiren Balık, Yeni Mesaj'ın sorusu üzerine "Robotik cerrahi yapılamayan ameliyatı yapılabilir haline getiriyor demek doğru değil. Operasyonu kolaylaştırıyor" şeklinde konuştu.
İnsanlara güven veriyor
Prof. Dr. Dieter Broering de yaklaşık 10 yıldır Suudi Arabistan'da görev yaptığına işaret ederek, "Robotik cerrahi hasta güvenliğini artırmak için tercih ediliyor. Gelişmiş teknolojileri gören aileler organ nakli kararını daha rahat verebiliyor. Kan kaybı ve komplikasyonlar azalabiliyor. Suudi Arabistan'da bu yöntemle 275 karaciğer nakli yaptık. ABD'de kadavradan karaciğer nakli ilk kez robotik cerrahi yöntemiyle yapıldı" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.