'Risk faktörleriyle mücadele inmeyi azaltır'
Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, inme risk faktörlerinin başında hipertansiyon, şeker, kalp hastalıklarıyla yüksek kolesterolün ilk sıralarda yer aldığını belirterek, bu faktörlerle mücadelenin, inme riskini önemli ölçüde azaltacağını bildirdi
07.05.2015 00:00:00
İnmenin nörolojik hastalıklar arasında en sık ölüm ve maluliyetle sonuçlanan hastalık grubunda yer aldığına dikkati çeken Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ şöyle devam etti:"Bunun en önemli nedenleri, beynin çok damarlı ve vücutta organ olarak en fazla kan alan organ olmasıyla inmeye yol açan risk faktörlerinin çok yaygın olmasıdır. Beyin ağırlık olarak vücut ağırlığının yüzde 5'ini oluşturmasına rağmen, kalbin bir kerede attığı kanın yüzde 20'sini alır. Diğer bir ifadeyle, ağırlığı vücut ağırlığının yirmide biri olmasına karşın aldığı kan toplam kanın beşte biridir." Beynin yüksek oranda kan alan bir organ olduğu için her yanının damar ağlarıyla örüldüğünü anlatan Tanrıdağ, "İnme risk faktörlerinin başında hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve yüksek kolesterolün ilk sırada yer alır. Sigara, alkol, obezite, fiziksel aktivite azlığı ve genetik faktörler diğer risk faktörleridir. Bu faktörlerle mücadele, inme riskini önemli ölçüde azaltır" ifadelerini kullandı.Tanrıdağ, inme risk faktörlerinin çok çeşitli olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "İnme hastalıkları iki ana gruba ayrılır. Bunlar, tıkayıcı inmeler ve kanama sonucu olan inmelerdir. Tıkayıcı inmeler arasında beyne giden büyük damarlarla ilgili ve beynin küçük damarlarıyla ilgili inmeler yer alır. Kanamalar da benzer biçimde sınıflandırılır. İnme tedavisinde kesin tedaviler tanımlanmamıştır. Risk faktörleriyle mücadele etkilidir. Risk faktörleriyle yakın ilişki içinde beslenme tarzı önemlidir. Akdeniz diyeti denilen, zeytinyağıyla yapılmış sebze ve beyaz et yemekleri, salata ve meyve tüketimi önemlidir." AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.