Petrol şirketlerinden çıldırtan kârlar!
Petrol ve doğal gaz şirketleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle yükselen enerji fiyatlarından kâr etmeye devam ediyor. İngiltere ve Hollanda sermayeli Shell, 2022'de kâr oranının 115 yıllık tarihinin rekorunu kırarak 39.9 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Yüksek kâr, elektrik ve doğal gaz faturalarını ödemekte zorlanan İngiliz halkının tepkisini çekti. Bu arada ABD merkezli enerji şirketi ExxonMobil de 2022'de 55.7 milyar dolar kâr ettiğini bildirdi.
03.02.2023 23:13:00





MUSTAFA HAYRİ BAŞ / DETAY HABER
Kâr oranı son bir yılda neredeyse iki kat artan Hollanda ve İngiltere merkezli Shell'in performansı yılın son üç ayında piyasa beklentilerinin üzerinde kaydedildi. Geçen yıl 39.9 milyar dolarlık kâra ulaşan şirketin 2008 yılındaki 28.4 milyar dolarlık kâr rekoru böylece kırılmış oldu. Ayrıca 2022'nin son üç ayında hissedarlarına 6.3 milyar dolar ödediğini söyleyen Shell, 4 milyar dolarlık hisse geri alımı planladığını belirtti. Shell CEO'su Wael Sawan, "Şirketin değişime ayak uydurabilen portföyünün gücünü ve değişken bir dünyada müşterilerine enerji sağlama kapasitesini kanıtladığını" söyledi.
Petrol şirketlerinin altın yılı
Dünyada enerji fiyatları Covid-19'dan sonra yavaşça yükselmeye başlamıştı ancak geçen yıl Mart ayında, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle bu yükseliş hızlandı. Birçok enerji şirketi bu yükselişten faydalandı. Bu dönemde Brent tipi ham petrolünün fiyatı varil başına yaklaşık 128 dolara çıktı ve daha sonra 83 dolara geriledi. Gaz fiyatlarında da yükseliş yaşandı.
Bu arada ABD merkezli enerji şirketi ExxonMobil de 2022'de 55.7 milyar dolar kâr ettiğini bildirdi. İngiliz şirket BP ve Fransız TotalEnergies'in önümüzdeki hafta kâr oranlarını açıklaması bekleniyor. Aynı dönemde yükselen gıda fiyatlarıyla enerjideki yükseliş yan yana getirildiğinde bölgede enflasyonda da artış oldu. İngiltere'de Kasım ayında enflasyon son 40 yılın rekorunu kırarak yüzde 11'e çıktı.
Sıradan insanlar zararda
Oysa Avrupa'nın birçok yerinde insanlar enerji faturalarını ödemekte zorlanıyor ve evlerini ısıtamıyor. Enerji firmalarının daha fazla vergi ödemeleri için baskı artıyor. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ve İngiltere'de geçen yıl çeşitli yeni vergi uygulamaları başlatıldı ancak bunların yetersiz olduğu yönünde eleştiriler geldi. Shell, 2022 kazançları üzerinden 2.3 milyar dolar daha vergi ödemeyi beklediğini söyledi. Petrol ve doğal gaz şirketleri dünyada aynı zamanda küresel ısınmanın müsebbibi olarak da görülüyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.