Otellerin elektrik faturası 4 kat yükseldi!
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Oteller Komitesi Başkanı Aydın Karacabay, İstanbul'da otel doluluklarında ve fiyatlarda yaşanan yükselişin memnuniyet verici olduğuna işaret ederek, İstanbul otellerinin satışlarının yüzde 90’ının online kanallardan geldiğini belirtti. Yükselen enerji maliyetlerinin otelcileri bir hayli zorladığını dile getiren Aydın Karacabay, “Türkiye’de ve dünyada enerji maliyetleri çok yükseldi. 2021’de bir otelimize gelen elektrik faturası 70 bin TL civarındayken, içinde bulunduğumuz dönemde 290 bin TL’ye çıktı" dedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Oteller Komitesi Başkanı Aydın Karacabay, İstanbul'da otel doluluklarında ve fiyatlarda yaşanan yükselişin memnuniyet verici olduğuna işaret ederek, İstanbul otellerinin satışlarının yüzde 90’ının online kanallardan geldiğini belirtti. Yükselen enerji maliyetlerinin otelcileri bir hayli zorladığını dile getiren Aydın Karacabay, “Türkiye’de ve dünyada enerji maliyetleri çok yükseldi. 2021’de bir otelimize gelen elektrik faturası 70 bin TL civarındayken, içinde bulunduğumuz dönemde 290 bin TL’ye çıktı" dedi.
25.09.2022 22:00:00





YENİ MESAJ / İSTANBUL
Türkiye turizmi pandeminin etkilerinin azalması ve aşılama programı ile birlikte hızlı bir yükseliş içine girdi. 2022 yılı daha bitmeden hedefler yukarı yönlü revize edilmeye başladı. Türkiye'ye artan ilginin otelcileri mutlu ettiğine dikkat çeken İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Oteller Komitesi Başkanı Aydın Karacabay, turizmin başkenti İstanbul hakkında değerlendirmeler yaptı. İstanbul'un 2022 yılına hızlı bir giriş yaptığını ifade eden Karacabay, "İstanbul turizmi 2020'de neredeyse dibi görmüştü. 2022 ile birlikte biriken taleplerle birlikte doluluklar hızlı yükseldi. 2019'u birçok noktada yakalasak da fiyatlar da henüz istediğimiz seviyeye ulaşamadık" dedi.
Kış aylarında doluluklar artıyor
İlk 8 aylık süreçte İstanbul'un başarılı bir grafik çizdiğini kaydeden Karacabay, "İstanbul'da Eylül ayı doluluk oranları ortalama yüzde 90 seviyelerinde. Ekim ayında da doluluk oranlarının yüzde 90 seviyelerine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Kasım ayı için daha şimdiden gelen rezervasyonlarla yüzde 60 doluluk yakalandı. Aralık ayı doluluk oranları ise yüzde 45 seviyelerinde. Şu anda İstanbul'da otel odalarının fiyatları ortalama 120 Euro seviyelerine geldi. Bu rakam pandemi sürecinde 70 Euro'ya kadar gerilemişti" dedi. İstanbul'un 30 milyon turist seviyelerini yakalayabilecek kapasitede olduğuna dikkat çeken Karacabay, şunları söyledi: "Şu anda İstanbul'a en çok Avrupalı turistler geliyor, diyebiliriz. Şu anda dünyada resesyon ve enflasyon konuşuluyor. Ancak İstanbul'daki fiyatlar her ne kadar istediğimiz seviyelerde olmasa da Batılı turist tarafından kabul görüyor. Öte yandan Ukraynalı turist sayısı neredeyse sıfırlandı. Rusya'dan gelen turist sayısında da yüzde 40'tan fazla düşüş yaşandı. Son dönemlerde ABD'nin Rusya'ya karşı aldığı ambargo kararlarını arttıracağına yönelik açıklamalar yapılıyor. ABD ile yaşanan ödeme sistemlerindeki ambargo durumu henüz turizmi etkilemedi. Turizm barışçıl ve insani bir sektör. Rusya'nın Mir sistemi üzerinden ödemeler dönüyor. Buraya bir ambargo gelmesi insan haklarına aykırı olur. Biz haklı olarak bu işlerin dışında kalıyoruz. Rusya bizim en önemli turizm partnerlerimiz arasında."
Oda fiyatları yükselmiyor çünkü...
Basın Ekspres bölgesi üzerinde yer alan otellerin havalimanının taşınmasıyla kan kaybettiğine işaret eden Karacabay, "Bu yüzden fiyatlarını düşürmek zorunda kaldılar. Buradaki otellerin fiyatları düşürmesi sonrasında ülkeye gelen turist bu otelleri tercih etmeyi başladı. Toplu taşımanın da artmasıyla turistler tarihi ve turistik bölgelere toplu taşıma ile ulaşabiliyor. İstanbul'daki merkezi lokasyondaki otellerde rekabet edebilmek için fiyatlarını yükseltemiyor. Öte yandan Londra'ya giden turist 6 gece konaklama yaparken, İstanbul'da ortalama geceleme 3 geceye düşüyor. Burada sanatsal ve kültürel etkinlikler devreye giriyor. İstanbul'da kültür sanat faaliyetlerinin daha da artması gerekiyor. Turizmin yarısı aslında kültürdür" şeklinde konuştu.
Faturalar kabardı
Yükselen enerji maliyetlerinin otelcileri bir hayli zorladığını dile getiren Aydın Karacabay, "Türkiye'de ve dünyada enerji maliyetleri çok yükseldi. 2021'de bir otelimize gelen elektrik faturası 70 bin TL civarındayken, içinde bulunduğumuz dönemde 290 bin TL'ye çıktı" dedi. İstanbul otellerinin en büyük problemleri arasında online satış kanallarının (booking.com, hotels.com) aldığı paylar olduğunu söyleyen Karacabay, "İstanbul otellerinin satışların yüzde 90'ı online kanallardan geliyor. Bu aslında tüm şehir otelleri için böyle. Ancak online satış kanallarına yüzde 15 ile 50 arasında komisyon ödüyoruz. Bu komisyon oranları otelcileri zorluyor. Avrupa bu konuda çalışma yaptı. Konaklama sektöründe online kanalların aldığı payları yüzde 10-12 arasında sınırladı. Türkiye'de de bunun sağlanması için gelecek dönemde çalışmalarımızı hızlandıracağız" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.