logo
25 NİSAN 2025

Ombudsmanlık geliyor...

29.09.2006 00:00:00
TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere iade edilen Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu aynen kabul edildi.

Yasaya göre kurum, idarenin işleyişiyle ilgili şikayetleri, idarenin her türlü eylem, işlem, tutum ve davranışlarını, insan haklarına saygı, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden inceleyecek, araştıracak ve idareye önerilerde bulunacak.

Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden bir karma komisyon oluşturulacak. Karma komisyonun başkanı, başkanvekili, sözcü ve katibi, Dilekçe Komisyonu'nun başkanı, başkanvekili, sözcü ve katibi olacak.Kamu Denetçiliği Kurumu, TBMM Başkanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğine sahip, özel bütçeli ve merkezi Ankara'da bulunacak. Kurum, gerekli gördüğü yerlerde büro açabilecek.Başdenetçilik ve kuruldan meydana gelecek kurumda 1 başdenetçi, en fazla 10 denetçi, genel sekreter, uzman, uzman yardımcıları görev yapacak. Kurum, başdenetçi tarafından yönetilecek.

BAŞDENETÇİ VE DENETÇİ SEÇİLEBİLMEBaşdenetçi, başdenetçi vekili ve denetçilerden oluşacak Kamu Denetçiliği Kurulu, kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikleri çıkaracak, yıllık raporlar ve gerek gördüğü konularda özel rapor hazırlayacak.

Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler ile resen imzaladığı karar ve emirler, yargı faaliyetlerine ilişkin işlemler ile yargı mensuplarının işlem ve eylemleri, TSK'nın salt askeri hizmete ilişkin faaliyetleri, yasama yetkisinin kullanılmasına ilişkin işlemler, kurumun görev alanı dışında olacak.Başdenetçi seçilebilmek için 50, denetçi seçilebilmek için 40 yaşını doldurma, 4 yıllık eğitim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve işletme fakültelerinden veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olma şartı aranacak.

Genel Kurul, bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde, başdenetçi ve denetçi seçimlerine başlayacak.Başdenetçi veya denetçi, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla seçilecek. Bu çoğunluk sağlanamazsa, ikinci oylamaya geçilecek, üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyunu alan aday seçilecek. Bu oylamada çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan adaylardan, seçilecek aday sayısının iki katı kadar adayla seçime gidilecek. Üçüncü oylamada, karar yeter sayısı olmak şartıyla en fazla oy alan seçilmiş olacak.Başdenetçi ve denetçiler, görevlerine başlarken TBMM Genel Kurulu'nda and içecekler.Hiçbir organ, makam, kişi, merci, başdenetçiye ve denetçilere, görevleriyle ilgili talimat veremeyecek, genelge gönderemeyecek.Başdenetçi ve denetçiler, 5 yıl süreyle görev yapacak.

KURUMA BAŞVURULARKuruma, gerçek ve tüzel kişiler başvurabilecek. Yabancıların başvurusu, karşılıklılık esasına bağlı olacak. Başvuru dilekçeyle yapılacak, belli bir konuyu içermeyen başvurular incelenmeyecek.Kuruma, illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla da başvuru yapılabilecek. Kuruma, inceleme ve araştırma konusuyla ilgili istediği bilgi ve belgeler, 30 gün içinde verilecek.İnceleme ve araştırma için, başdenetçi veya denetçiler, bilirkişi görevlendirebilecek.Kurum, inceleme ve araştırmasını, başvuru tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde sonuçlandıracak.Kurul, her takvim yılı sonunda, faaliyet ve önerileri kapsayan raporunu, karma komisyona sunacak. Komisyonun TBMM Başkanlığına gönderdiği rapor, Genel Kurulda görüşülecek.TBMM bütçesine, kurum için ödenek konulacak.Başdenetçi, denetçi, genel sekreter, uzman ve uzman yardımcıları ve diğer personel, siyasi partilere üye olamayacaklar, görevleri süresince, resmi veya özel görev alamayacaklar, ticaretle uğraşamayacaklar.

CEZA SORUŞTURMASI, BAŞKANLI?IN İZNİNE BA?LI OLACAKBaşdenetçi ve denetçilerin görevleri nedeniyle bir suç işledikleri öne sürülmesi halinde, haklarında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılabilmesi TBMM Başkanlığının iznine bağlı olacak.Genel sekreter, uzman ve uzman yardımcılarının görevleri nedeniyle bir suç işlediğinin ileri sürülmesi halinde ise ceza soruşturması ve kovuşturması yapılabilmesi, başdenetçinin izniyle gerçekleşecek.Kamu Denetçiliği Kurumu için 1 kamu başdenetçisi, 10 kamu denetçisi, 1 genel sekreter olmak üzere toplam 100 kadro ihdas edilecek.Kanun hükümleri, mahalli idarelerin eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışları hakkında, kanun bütünüyle yürürlüğe girdikten 1 yıl sonra uygulanacak.

TOHUMCULUK TASARISI GÖRÜŞÜLEMEDİKanunun kabulünden sonra, komisyon ve hükümetin yerine oturmaması üzerine, Tohumculuk Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine geçilemedi.Başkanvekili Nevzat Pakdil, olağanüstü toplantı konusu olan kanunlardan 6'sının yasalaştığını belirterek, 1 Ekim Pazar günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Naci Görür’den çarpıcı uyarılar geldi
‘İstanbul depremi olacak’
Türkiye'nin aktif yaşlanma endeksi açıklandı
2024'te 29.7'ye yükseldi
Bakırköy’de zincirleme kaza
5 yaralı var
Çanakkale Kara Savaşları'nın 110. yılı
'Vefa Yürüyüşü' gerçekleştirildi
Erdoğan’ın başdanışmanından eleştiri
‘Bu sistem yürümedi’
Trump'tan Putin'e uyarı
Saldırılar sürerse yaptırım gelebilir
Uzmanlar uyarıyor
Evinizde deprem tatbikatı yaptınız mı?
Narin Güran cinayeti davasında ikinci duruşma
3'ü çocuk 15 sanık yargılanıyor
BAE İsrail hesabına mı iş görüyor?
Somali'de İsrail radarı konuşlandırmış
İki nükleer güç fazlasıyla gergin
Pakistan'dan 'savaş nedeni sayarız' uyarısı
İstanbul beşik gibi
6,2'lik deprem sonrası 290'dan fazla artçı
IŞID-DEAŞ, Türkiye'de
İçişleri Bakanı Yerlikaya: '210 şüpheli yakalandı'
Dışişleri'nden 1915 tepkisi
'1915 olayları siyaseten istismar ediliyor'
Kütahya'da 4,5 büyüklüğünde deprem
Merkez üssü Simav ilçesi
Sözde soykırım iddialarına karşı ABD'de protesto
1915 olayları çarpıtılıyor!
Naci Görür’den çarpıcı uyarılar geldi
‘İstanbul depremi olacak’
Türkiye'nin aktif yaşlanma endeksi açıklandı
2024'te 29.7'ye yükseldi
Bakırköy’de zincirleme kaza
5 yaralı var
Çanakkale Kara Savaşları'nın 110. yılı
'Vefa Yürüyüşü' gerçekleştirildi
Erdoğan’ın başdanışmanından eleştiri
‘Bu sistem yürümedi’
Trump'tan Putin'e uyarı
Saldırılar sürerse yaptırım gelebilir
Uzmanlar uyarıyor
Evinizde deprem tatbikatı yaptınız mı?
Narin Güran cinayeti davasında ikinci duruşma
3'ü çocuk 15 sanık yargılanıyor
BAE İsrail hesabına mı iş görüyor?
Somali'de İsrail radarı konuşlandırmış
İki nükleer güç fazlasıyla gergin
Pakistan'dan 'savaş nedeni sayarız' uyarısı
İstanbul beşik gibi
6,2'lik deprem sonrası 290'dan fazla artçı
IŞID-DEAŞ, Türkiye'de
İçişleri Bakanı Yerlikaya: '210 şüpheli yakalandı'
Dışişleri'nden 1915 tepkisi
'1915 olayları siyaseten istismar ediliyor'
Kütahya'da 4,5 büyüklüğünde deprem
Merkez üssü Simav ilçesi
Sözde soykırım iddialarına karşı ABD'de protesto
1915 olayları çarpıtılıyor!
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.