OHAL küreselleşti
Ölümcül koronavirüs salgını insanların hayatların tamamen değiştirdi. Salgınla mücadele eden ülkeler olağanüstü tedbirler uygulamaya devam ediyor. Birçok ülkede ulusal karantina ya da olağanüstü hal (OHAL) durumu ilan edildi





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ölümcül koronavirüs (Covid-19) nedeniyle dünya genelinde hayatını kaybeden kişi sayısı 6 bin 522'ye, virüs bulaşmış hasta sayısı ise 169 bin 930'a yükseldi. Verilere göre son 24 saatte, virüs nedeniyle 680 kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı da 12 bin 991 arttı. Çin ana karasında koronavirüs salgınında toplam ölü sayısı 3 bin 213 oldu.
Ülkede son 24 saatte hepsi Hubey eyaletinde olmak üzere 14 kişi hayatını kaybetti. Tüm dünya tarafından takdir edilen etkili mücadelesiyle Çin salgını önleme konusunda büyük bir başarıya imza atarken, koronavirüs Çin dışında dünya genelinde yayılmaya devam ediyor. İtalya'da hızla yayılan virüs, Avrupa'yı tehdit ediyor. İtalya'da virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 1809'a yükselirken; vaka sayısı da 24 bin 747'ye çıktı. Ülkede yoğun bakım ünitelerinde yer kalmamış durumda.
Virüsün İtalya'da hızla yayılmasının ardından Orta Avrupa'daki vaka sayılarında da yükseliş gözlemleniyor. Almanya'da vaka sayısı 5 bin 813'e yükselirken; 13 kişi hayatını kaybetti. Ülkenin en zengin ikinci eyaleti ve 13 milyon nüfusu olan Bavyera, afet bölgesi ilan edildi.
Eyalette bulunan tüm okullar, kreşler, sinema, yüzme kursları da kapatıldı. Süpermarketler, eczaneler, petrol istasyonları, bankalar ise hafta içi yerel saatle 22.00'ye, Pazar günleri ise 18.00'e kadar hizmet verecek. Restoran ve kafeler ise 06.00-15.00 arasında açık kalacak.
Fransa'da 5 bin 437 kişide virüs tespit edildi ve hayatını kaybeden kişi sayısı 127'ye ulaşırken, İspanya'da ise 7 bin 844 kişide virüs tespit edildi ve 292 kişi hayatını kaybetti.
Komşu ülke İran'da ise salgın nedeniyle ölenlerin sayısı 853'e ulaştığını, virüs teşhisi konulan kişi sayısı ise 14 bin 991'e çıkmış durumda. ABD'de de koronavirüs yayılıyor. 3 bin 774 vakanın bulunduğu ABD'de, 69 kişi hayatını kaybetti. Son 24 saatte ABD'de 12 kişi daha yaşamını yitirirken; vaka sayısı ise 823 arttı.
İngiltere'de korkutan haber
Salgın nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısının 35'e yükseldiği, vaka sayısının ise 1391'e ulaştığı İngiltere'de resmi kurumların salgınla ilgili tahminleri ürkütücü seviyede.
Guardian gazetesinin sayfalarında yer verdiği İngiliz Kamu Sağlığı Kurumu'nun (PHE) hazırladığı belgeye göre koronavirüs salgınının gelecek yıl bahar aylarına kadar sürmesi bekleniyor. Resmi tahminlere göre önümüzdeki 12 ay içinde ülkenin yüzde 80'ine virüs bulaşacak.
Bu da her 5 kişiden 4'üne koronavirüsün bulaşması anlamına geliyor. İngiliz Kamu Sağlığı Kurumu'nun beklentisine göre virüs bulaşan kişilerin yüzde 15'inin hastaneye yatırılması gerekecek. Bu da 7.9 milyon kişi demek. Bu durumda 320 bin ila 530 bin kişinin hayatını kaybedebileceği tahmin ediliyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre koronavirüse yakalananlarda ölüm oranı yüzde 3.4 seviyesinde. Bu oran İngiltere'de yüzde 1'de kalması ve nüfusun yüzde 80'ine virüsün bulaşması durumunda 531 bin 100 kişinin hayatını kaybedeceği hesaplanıyor.
Ülkeler OHAL ilan ediyor
Çin'den dünyaya yayılan ölümcül koronavirüs salgınından etkilen ülkeler önlemlerini her geçen gün daha da sertleştiriyor. 12 Mart'ta olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen Çekya'nın tamamında karantina uygulaması başladı. Ülkede ikisi ağır 239 vaka tespit edilmiş durumda.
Koronavirüs vakası sayısının 99'a ulaştığı ülkede şu ana kadar 3 kişi hayatını kaybettiği Lübnan'da da olağanüstü tedbirler devrede. 10 kişinin hayatını kaybettiği Irak'ta ise başkent Bağdat'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Başbakan Adil Abdulmehdi başkanlığında toplanan Koronavirüsle Mücadele Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bağdat'ta 17-23 Mart tarihlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtildi. Irak'ta tüm uçak seferleri de 24 Mart'a kadar iptal edildi.
Şu ana kadar 48 koronavirüs vakası tespit edilen Sırbistan'da da OHAL ilan edildi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ülkede virüs tedavisi gören kişilerin asker gözetiminde korunacağını, toplu taşıma hizmetine ilişkin tedbirlerin 2 gün içinde açıklanacağını bildirdi. Güney Amerika ülkesi Peru da salgın nedeniyle Ulusal Acil Durum ilan etti.
Acil durumun geçerli olacağı süre zarfında gıda ve ilaç tedariğinin yapılacağını belirten Devlet Başkanı Martin Vizcarra, Peru polisi ve silahlı kuvvetlerinin kamu hizmetlerinin garanti altına alınması için gerekli önlemleri alacağını söyledi.
Güney Amerika ülkelerinden Venezuela'da da koronavirüs salgını karşısında başkent Caracas ile Vargas, Miranda, Zulia, Tachira, Apure ve Cojedes eyaletleri karantina bölgesi ilan edilirken, Kolombiya'da, Kolombiyalılar ve oturum iznine sahip yabancılar dışındaki kişilerin ülkeye girişleri durduruldu.