Normalleşme demek eskiye dönmek değil
Koronavirüs salgınında normalleşme süreci kararlarının, iki haftada bir yapılacak gözden geçirmelerin ardından verilmesi önerisine de yer verilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilimsel Danışma Kurulu'nun hazırladığı rapora göre İstanbul'a özel bir normalleşme programı gerekiyor
22.05.2020 15:48:00
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilimsel Danışma Kurulu, 'İstanbul İçin Açılmanın Aşamaları' konusunda bir rapor yayınladı. Raporda; ölüm sayılarında Türkiye genelinde bir azalma olduğu; ancak İstanbul'a dair bir sağlıklı verinin bulunmadığı belirtildi. Raporda, normalleşme sürecinin bir sonraki aşamasına geçilmesi kararının, iki haftada bir yapılacak gözden geçirmelerin ardından verilmesi önerildi. Toplumun sık sık bilgilendirilerek şeffaflık kuralının hayata geçirilmesinin önemine değinilen İBB Bilimsel Kurulu'nun raporunda, "COVID-19 pandemisinde belirli bir aşamaya gelinmiştir. Tekrar normal hayata dönme süreci aşamalı olarak, hem ulusal hem de yerel düzeyde ve halk sağlığı biliminin ilkeleri doğrultusunda planlanması ve her yeni normalleşmeye yakınlaşma adımını dikkatle değerlendirip yeni aşamaya belirli şartları sağlamadan geçilmemesi gerekir" ifadelerine yer verildi.
Emekler boşa gitmesin
Yeniden açılma sürecinde yaşanacak olumsuzlukların Covid-19 olgularında yeniden artışa yol açma tehlikesi taşıdığına dikkat çekilen raporda, "Bu nedenle atılacak her adım, bugüne kadar harcanan onca emeğin ve çabanın boşa gitmemesi, tekrardan başa dönmemek için son derece önemlidir" denildi. İBB Bilimsel Kurulu'nun raporunda, şunlar kaydedildi: "Açılma sırasında gözlenen yeni olgu sayıları dikkatle takip edilmeli bunun üzerinden açılmanın etkisi gözlenerek yeni adımlara karar verilmelidir. Bu bağlamda, büyük ölçekte olan, geniş kitleleri etkileyebilen açılmalar, aşamalı olarak yapılmalı, her bir adımın etkisinin net bir biçimde görülebilmesi için iki haftalık izleme süresinden sonra bir sonraki aşamaya geçilmelidir. Ayrıca geçişler iki yönlü bir süreç olmalı ve gerektiğinde hızla geri adım atılmalıdır. Yeniden açılmada en düşük riskli etkinliklerden, nüfus yoğunluğu düşük olan bölgelerden ve en düşük riskli yaş gruplardan başlanmalıdır. Bu nedenle, ilk olarak insanların fiziksel mesafe (1 metre kuralı) kuralına uyarak kamusal alanların kullanmaya başlaması, ama diğer yandan bar, lokanta, okul, temel olmayan ürünlerin satış yerleri gibi yüksek derecede temas içeren yerler daha ileri bir tarihe bırakılmalıdır." Raporda ayrıca İstanbul'un hem önemli büyüklükte bir nüfusa sahip bir metropol olarak hem de salgından en çok etkilenen il olması nedeniyle ayrı bir yeniden açılma programına sahip olması gerektiğine de dikkat çekildi.