NATO gözünü Orta Doğu'ya dikti
NATO Savunma Bakanları toplantısına ABD'nin İttifak'ı Orta Doğu'da görevlendirme planları damgasını vurdu. İlk etapta Irak'taki eğitim misyonunun genişletilmesi planlanıyor. Irak hükümetinin onay vermesi ise şüpheli.
13.02.2020 21:30:00





Türkiye'yi Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın temsil ettiği iki günlük NATO Savunma Bakanları Toplantısı Brüksel'de sona erdi. İkinci günü açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bugün caydırıcılık ve savunma durumunu ele alacağız. Kuvvetlerimizin hazır bulunma durumunu geliştirmek ve hızlıca hareket etmek için daha fazla ne yapabileceğimizi görüşeceğiz" ifadelerini kullandı. İyi bir ilerleme kaydedildiğini ifade eden Stoltenberg, "Ancak daha fazlasını yapmalıyız" dedi. "Hem geleneksel hem de nükleer olarak devam eden Rus füze oluşumuna cevabımızı tartışacağız" ifadelerini kullanan Stoltenberg, "Geçen Haziran ayında, Rusya'nın SSC-8 füzelerine yanıt vermek için dengeli ve savunmacı bir tedbir paketi üzerinde anlaştık" dedi.
Orta Doğu ana gündem
ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu'daki askeri faaliyetlerde NATO'nun rolünün artırılması talebi, NATO Savunma Bakanları toplantısının ilk gününe damgasını vurmuştu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO üyesi 29 ülke savunma bakanlarının, Irak ordusuna yönelik eğitim misyonunun genişletilmesi konusunda prensipte mutabık kaldığını, Irak'ta DEAŞ'a karşı mücadele uluslararası koalisyonunun mevcut eğitim faaliyetlerinden bazılarının NATO tarafından üstlenilmesinin planlandığını bildirmişti. NATO halihazırda 500 kişilik personelle sadece Irak askerlerinin eğitiminde görev alırken, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon Irak ve Suriye'de muharip görevler yanında DEAŞ'a karşı propaganda faaliyetleri de yürütüyor. NATO, muharip görevlerde yer almıyor. Ancak Irak'ta NATO'nun varlığının güçlendirilebilmesi için Irak hükümetinin onayı gerekiyor. ABD'nin Ocak ayında İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi Bağdat Havalimanı'nda hava operasyonuyla şehit etmesi ve İran'ın Irak'taki Amerikan askerlerini hedef alan roket saldırıları sonrasında Irak meclisi Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesi yönünde bir tavsiye kararı almış, Irak hükümeti de bu yönde açıklamalarda bulunmuştu. Bölgede gerilimin artması nedeniyle NATO'nun ülkedeki eğitim faaliyetlerine ve koalisyon güçlerinin görevine ara verilmişti.
Irak isterse, gideriz
Stoltenberg, NATO misyonunun güvenlik durumu elverdiğinde normal faaliyetlerine yeniden devam etmesini beklediklerini belirterek "NATO Irak hükümetinin daveti üzerine Irak'tadır ve Irak'ta sadece istendiğimiz sürece kalacağız. Çünkü NATO Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam saygı duymaktadır" dedi. Stoltenberg, İttifak'ın Irak ötesinde de Orta Doğu'da ne tür görevler üstlenebileceğini gözden geçireceğini söyledi. Ancak NATO'nun Orta Doğu'daki varlığının artırılması üye ülkeler arasında da tartışmalı bir konu. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.