Türkiye mısır üretiminin yarısına yakınının karşılandığı Çukurova'da, püskül çıkarma döneminde yaşanan aşırı sıcak ve poyrazın rekoltede yüzde 30 varan kayıplara neden olacağı bildirildi.
Rekoltede ciddi düşüş yaşanacakAdana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, yaptığı açıklamada, Çukurova'da birinci ürün mısırda hasadın yer yer başladığını söyledi. Türkiye mısır üretiminin 3-4 milyon ton civarında gerçekleştiğini bunun yarıya yakının da Çukurova'dan karşılandığını anımsatan Özkan, "Yörede her yıl 1 milyon 500-1 milyon 600 bin dekar civarında ekim yapılırdı ancak bu yıl ekim alanları 1 milyon 200 bin dekar civarında gerçekleşti" dedi. Üreticilerin iklim koşullarında da olumsuz etkilendiğini anlatan Özkan, şöyle konuştu: "Püskül çıkarma (tozlaşmanın) dönemindeki aşırı sıcak ve poyraz verimi ciddi anlamda etkiledi. Rekolte düşüklüğü söz konusu. Çukurova'da her yıl ortalama 1 dönümden bin 300 kilo civarında ürün alınırdı, ancak bu yıl bin kilo civarında bekleniyor. Hava koşullarından dolayı rekoltede yüzde 30 daralma var. Ciddi anlamda koçanlarda boşluk var."
Bu yıl mısır için kritik yılÖzkan, çiftçilerin bu yıl ikinci ürün mısır ekimine de yönelmediklerini bunun da rekolteyi etkilediğini bildirdi. Çiftçilerin ikinci üründe daha çok soya fasulyesi, buğday, susam gibi ürünlere yöneldiğini ifade eden Özkan, "Bu nedenlerden dolayı, bu yıl mısır için çok kritik bir yıl" dedi. Bu yılki piyasaların gelecek yılın ekim sahasını da belirleyeceğinin altını çizen Özkan, şunları söyledi: "Mısırda gelecek yılda ciddi daralma olabilir. Çünkü Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından açıklanan havza bazlı üretimde, tahminlerimize göre bakanlık yağlı tohumların primini yüksek tuttu, mısır primini de yine tahminlerimize göre düşük tutacak. Bu da Çukurova'nın bitki desenini değiştirecek. Eğer piyasalar iyioluşmaz, çiftçi para kazanamazsa ürün deseni ciddi anlamda değişir, onun için bu yıl adımlar iyi atılmalı."Özkan, mısırın kilogram fiyatının net 48-50 kuruşun altında oluşmaması gerektiğini belirterek, pamuk yerine mısırla anılmaya başlanan Çukurova'nın bu özelliğini de yitirebileceğini savundu.
Dünyanın en iyi ürünüTürkiye'de üretilen mısırın, dünyanın en iyi ürünlerinden biri olduğunu anlatan Özkan, Türk mısırını ithalle kıyaslamanın ise yanlış olacağını söyledi. Türk mısırının ithal edilenlerin aksine aflatoksinsiz (zararlı toksik bakteri) olduğunu bildiren Özkan, "Birinci ürün mısırımız dünyadaki satılan ürünlerle mukayese etmek yanlış, protein ve nişasta bakımından dünyanın en iyi ürünü bizde. En zayıf taraf olan çiftçinin zarara uğratılmaması gerekir ki mısır üretimi devam edebilsin" dedi.
Rekoltede ciddi düşüş yaşanacakAdana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, yaptığı açıklamada, Çukurova'da birinci ürün mısırda hasadın yer yer başladığını söyledi. Türkiye mısır üretiminin 3-4 milyon ton civarında gerçekleştiğini bunun yarıya yakının da Çukurova'dan karşılandığını anımsatan Özkan, "Yörede her yıl 1 milyon 500-1 milyon 600 bin dekar civarında ekim yapılırdı ancak bu yıl ekim alanları 1 milyon 200 bin dekar civarında gerçekleşti" dedi. Üreticilerin iklim koşullarında da olumsuz etkilendiğini anlatan Özkan, şöyle konuştu: "Püskül çıkarma (tozlaşmanın) dönemindeki aşırı sıcak ve poyraz verimi ciddi anlamda etkiledi. Rekolte düşüklüğü söz konusu. Çukurova'da her yıl ortalama 1 dönümden bin 300 kilo civarında ürün alınırdı, ancak bu yıl bin kilo civarında bekleniyor. Hava koşullarından dolayı rekoltede yüzde 30 daralma var. Ciddi anlamda koçanlarda boşluk var."
Bu yıl mısır için kritik yılÖzkan, çiftçilerin bu yıl ikinci ürün mısır ekimine de yönelmediklerini bunun da rekolteyi etkilediğini bildirdi. Çiftçilerin ikinci üründe daha çok soya fasulyesi, buğday, susam gibi ürünlere yöneldiğini ifade eden Özkan, "Bu nedenlerden dolayı, bu yıl mısır için çok kritik bir yıl" dedi. Bu yılki piyasaların gelecek yılın ekim sahasını da belirleyeceğinin altını çizen Özkan, şunları söyledi: "Mısırda gelecek yılda ciddi daralma olabilir. Çünkü Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından açıklanan havza bazlı üretimde, tahminlerimize göre bakanlık yağlı tohumların primini yüksek tuttu, mısır primini de yine tahminlerimize göre düşük tutacak. Bu da Çukurova'nın bitki desenini değiştirecek. Eğer piyasalar iyioluşmaz, çiftçi para kazanamazsa ürün deseni ciddi anlamda değişir, onun için bu yıl adımlar iyi atılmalı."Özkan, mısırın kilogram fiyatının net 48-50 kuruşun altında oluşmaması gerektiğini belirterek, pamuk yerine mısırla anılmaya başlanan Çukurova'nın bu özelliğini de yitirebileceğini savundu.
Dünyanın en iyi ürünüTürkiye'de üretilen mısırın, dünyanın en iyi ürünlerinden biri olduğunu anlatan Özkan, Türk mısırını ithalle kıyaslamanın ise yanlış olacağını söyledi. Türk mısırının ithal edilenlerin aksine aflatoksinsiz (zararlı toksik bakteri) olduğunu bildiren Özkan, "Birinci ürün mısırımız dünyadaki satılan ürünlerle mukayese etmek yanlış, protein ve nişasta bakımından dünyanın en iyi ürünü bizde. En zayıf taraf olan çiftçinin zarara uğratılmaması gerekir ki mısır üretimi devam edebilsin" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.