Milyarlarca insanı çöl iklimi bekliyor
Araştırmalara göre sera gazı emisyonlarında azaltım gerçekleşmediği takdirde 2070 yılında insanların üçte birinin yaşadığı coğrafyada, Sahra Çölü’nün en sıcak kesimlerinin şartları hakim olacak
16.05.2020 18:41:00
ABD merkezli Ulusal Bilimler Akademisi'nin bilimsel dergisinde yayınlanan araştırmada elde edilen sonuçlar karbon salınımındaki artışın devam etmesi durumunda, dünyanın daha önce görülmemiş bir krizle karşı karşıya kalma riskine dair önemli bir uyarı niteliği taşıyor. İnsan nüfusunun büyük bölümü ortalama yıllık sıcaklığın yaklaşık 11 ila 15°C olduğu yerlerde yaşarken, daha az kısmı ortalama sıcaklığın yaklaşık 20 ila 25°C olduğu bölgelerde bulunuyor. ABD, Çin ve Avrupa'da bulunan Wageningen Üniversitesi, Nanjing Üniversitesi, Exeter Üniversitesi, Aarhus Üniversitesi, Washington Eyalet Üniversitesi ve Santa Fe Enstitüsü'ndeki arkeologlar, ekologlar ve iklim bilimcileri tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre tarihteki teknolojik yenilikler ve göçlere rağmen, insanların birkaç bin yıldır çoğunlukla bu iklim koşullarında yaşıyor. Araştırmanın eş kordinatörü Wageningen Üniversitesi'nden Prof. Marten Scheffer, "Koronavirüs, dünyayı birkaç ay önce hayal edemeyeceğimiz şekilde değiştirdi. Araştırmamızın sonuçları, iklim değişikliğinin de benzer şekilde sonuçlanabileceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.
İklim krizinin sonuçları kalıcı
İklim krizinin salgından daha yavaş ilerlediğini kabul eden Schefer, "ancak küresel salgından farklı olarak, gezegenin büyük bölümünün hayatta kalmanın zor olduğu seviyelerde ısınması ve tekrar soğuyamayacak olması nedeniyle" krizin geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor. Schefer bu konudaki tek çözümün emisyonların azaltılması olduğunun altını çiziyor. Çalışmaya göre; karbon salınım artış hızının değişmediği senaryoda, ortalama bir kişinin yaşadığı sıcaklık 2070 yılına gelindiğinde 7.5°C artmış olacak. Bu durum, kara ekosistemlerinin okyanuslara kıyasla daha hızlı ısınması ve nüfus artışının sıcak yerlerde daha hızlı olması sebebiyle, 3°C'nin biraz üzerinde gerçekleşmesi öngörülen küresel ortalama sıcaklık artışından daha fazla. Aarhus Üniversitesi'nden Jens-Christian Svenning'e göre "bu durum, 3.5 milyar insanı, yaşanmaz koşullara maruz bırakacak." Araştırmada iklim değişikliğinin etkileri sebebiyle aşırı sıcaklık seviyelerine maruz kalan 3,5 milyar insanın bir bölümünün göç etmek isteyebileceğini belirtiliyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.