Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kayaçetin Ramazan ayında oruçla dinlenen mideyi ağır bayram yemekleri ile yormamak için, öğün sayısını artırarak hafif ve az yemek yenilmesi gerektiğini söyledi.
Kayaçetin, Ramazan ayında vücudun oruçla birlikte alıştığı yemek düzenini, Bayram'da sağlıklı şekilde değiştirebilmek için alınan gıdalara dikkat edilmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Tatlı ve hamur işi yemekler mideyi yorar
Bayramda tatlı ve hamur işi yemeklerin mideyi yorabileceğini vurgulayan Kayaçetin, şunları kaydetti:
"Ramazan ayında dinlenen mideyi ağır Bayram yemekleri ile yormamak için öğün sayısını artırarak hafif ve az yemek yenilmesi gerekiyor. Günde üç öğün yerine 4-5 öğünde azar azar yenilerek vücudungıda ihtiyacını zamana yaymak, yeni yemek düzenine midenin daha rahat alışmasını sağlayacaktır. 3-4 gün içinde vücut eski yemek alışkanlığına dönecektir. Bu geçişin sağlıklı olması için tatlı ve ağır hamur işi yemeklerin dikkatli ve ölçülü alınmasını tavsiye ediyoruz."
Kalp ve şeker hastaları tedbirli olmalı
Bayram yemeklerinin kilo sorunu olan kişiler için de verilmesi zorkiloların alınmasına neden olabileceğini belirten Kayaçetin, diyet yapanların beslenme alışkanlıklarını değiştirmemeleri gerektiğini dilegetirdi.
Böyle bir dönemden sonra çok yemek yenilmesinin kalp hastaları içinde sıkıntılar doğrabileceğini söyleyen Kayaçetin, "Bunun yanı sıra gizli kalp ve şeker hastalığı olabileceğini de göz önüne alarak tedbiri elden bırakmamak ve en azından belli bir süre hafif gıdalar yemek doğru bir davranış olacaktır" diye konuştu.
Kayaçetin, Ramazan ayında vücudun oruçla birlikte alıştığı yemek düzenini, Bayram'da sağlıklı şekilde değiştirebilmek için alınan gıdalara dikkat edilmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Tatlı ve hamur işi yemekler mideyi yorar
Bayramda tatlı ve hamur işi yemeklerin mideyi yorabileceğini vurgulayan Kayaçetin, şunları kaydetti:
"Ramazan ayında dinlenen mideyi ağır Bayram yemekleri ile yormamak için öğün sayısını artırarak hafif ve az yemek yenilmesi gerekiyor. Günde üç öğün yerine 4-5 öğünde azar azar yenilerek vücudungıda ihtiyacını zamana yaymak, yeni yemek düzenine midenin daha rahat alışmasını sağlayacaktır. 3-4 gün içinde vücut eski yemek alışkanlığına dönecektir. Bu geçişin sağlıklı olması için tatlı ve ağır hamur işi yemeklerin dikkatli ve ölçülü alınmasını tavsiye ediyoruz."
Kalp ve şeker hastaları tedbirli olmalı
Bayram yemeklerinin kilo sorunu olan kişiler için de verilmesi zorkiloların alınmasına neden olabileceğini belirten Kayaçetin, diyet yapanların beslenme alışkanlıklarını değiştirmemeleri gerektiğini dilegetirdi.
Böyle bir dönemden sonra çok yemek yenilmesinin kalp hastaları içinde sıkıntılar doğrabileceğini söyleyen Kayaçetin, "Bunun yanı sıra gizli kalp ve şeker hastalığı olabileceğini de göz önüne alarak tedbiri elden bırakmamak ve en azından belli bir süre hafif gıdalar yemek doğru bir davranış olacaktır" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.