logo
18 MAYIS 2024

Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomisini Almanya'da anlattı: Kredi notumuz artıyor, doğru yoldayız

"Türkiye'nin kredi notu artmaya başladı. Bundan bir süre önce Fitch kredi notumuzu artırmıştı. Dün akşam da Standard & Poor's kredi notumuzu artırdı. Dolayısıyla doğru yoldayız. Bütün bunlar onu gösteriyo
04.05.2024 16:52:00
Anadolu Ajansı
Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomisini Almanya'da anlattı: Kredi notumuz artıyor, doğru yoldayız
Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomisini Almanya'da anlattı: Kredi notumuz artıyor, doğru yoldayız
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyon beklentileri önümüzdeki 12 ay için yüzde 35'lere düştü ve Türkiye'nin kredi notu artmaya başladı. Bundan bir süre önce Fitch kredi notumuzu artırmıştı. Dün akşam da Standard & Poor's (S&P) kredi notumuzu artırdı. Dolayısıyla doğru yoldayız. Bütün bunlar onu gösteriyor." dedi.

Şimşek, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkenti Düsseldorf'ta düzenlenen "8. Türk-Alman Ekonomi Günü"nde, Türkiye ekonomisine ve Türkiye-Almanya ilişkilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

İş insanlarının yatırım yapmak için gittikleri pazarın büyüklüğünün önemli olduğunu belirten Şimşek, Türkiye'nin milli gelirine ve nüfusuna bakıldığında büyük bir pazara sahip olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, küresel ticaretteki kırılmaya ve bölünmeye işaret ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye bu dönemde yakın ülkelerden tedarik (nearshoring) ve dost coğrafyalardan tedarikte (friendshoring) avantajlı. Avrupa Birliği (AB) ile 1963'ten beri bir diyaloğumuz var, bir ortaklığımız var. O nedenle biz Avrupa ile dostuz. Bazı siyasi görüş farklılıklarımız olabilir. Ama biz yine de Gümrük Birliği üzerinden, Avrupa Birliği'ni dost görüyoruz. Dolayısıyla hem yakınız hem dostuz. Asya ile Kuzey Afrika ile Orta Doğu ile de hem yakınız hem dostuz. Dolayısıyla dünyadaki bu jeostratejik rekabetten kaynaklı ticaret parçalanmasının bizi çok olumsuz etkilememesi bekleniyor."

Türkiye'de çalışma çağındaki nüfusun gelecek 10 yılda hızla artacağına işaret eden Şimşek, ülkede demografik anlamda 15 yıllık bir fırsat penceresi olduğunu vurguladı.

Şimşek, son 20 yılda Türkiye'de 280 milyar dolara yakın altyapı yatırımı yapıldığını anlatarak, "Dünya Bankasının lojistik endeksine göre 91 gelişmekte olan ülkeden daha iyi bir altyapıya sahibiz. O nedenle biz avantajlıyız." ifadesini kullandı.

"Alman ve Türk KOBİ'lerinin çok daha güçlü diyaloğu, iki ülkenin menfaatine"

Türkiye'de KOBİ'lerin ekonominin omurgasını oluşturduğunu dile getiren Şimşek, Alman ve Türk KOBİ'lerinin birbirleriyle çok daha güçlü diyalog kurmasının, iki ülkenin menfaatine olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, Türkiye'de son 20 yılda yine teknoloji ve inovasyon ekosistemine çokça yatırım yapıldığını anlatarak, "Hakikaten bu yönde Almanya'yı örnek alıyoruz. Ama Almanya ile bu yönde diyaloğu güçlendirmemiz lazım. Özellikle teknoloji inovasyon ekosisteminin güçlendirilmesinde Türkiye-Almanya diyaloğunu önemsiyoruz. İşte bu sizlerin sayesinde olacak." diye konuştu.

Yapay zeka hazırlık endeksinde Türkiye'nin birçok gelişmekte olan ülkeden daha iyi durumda bulunduğunu belirten Şimşek, yapay zekada altyapıya yatırım yapmayı sürdüreceklerini kaydetti.

"Katma değer zincirinde yükselirsek daha zengin olacağız"

İmalat sanayisinde Almanya'nın dünyada çok önemli bir ülke olduğuna işaret eden Şimşek, Türkiye'nin de kişi başına milli gelirine oranla güçlü bir imalat sanayisi birikimi bulunduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, "Buradaki peki niye zengin değiliz? Madem imalat sanayisinde kişi başı milli gelirde çok iyiyiz, o zaman Türkiye niye daha zengin değil? Çünkü Türkiye, katma değer zincirinde arzuladığımız yerde değil. Son 15-20 yılda çok mesafe aldık ancak bunu yeterli bulmuyoruz. Katma değer zincirinde daha üst sıralara çıkmak için çalışmalarımız var." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yeşil ürünlerde potansiyelinin çok büyük olduğunu dile getiren Şimşek, ülke için yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümün en öncelikli konular arasında bulunduğunu bildirdi.

"Uzun bir yolculuk ama başaracağız çünkü iyi bir programımız var"

Enerjinin dönüşümün Türkiye için önemini vurgulayan Şimşek, ülkenin kurulu gücünün yüzde 55'inin yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunu ve bunu gelecek yıllarda 100 milyar dolarlık yatırımla yüzde 60'ın üzerine çıkaracaklarını kaydetti.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin önemli makro ekonomik problemleri çözmesi durumunda potansiyelinin daha da güçleneceğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bizim en büyük önceliğimiz tabii ki fiyat istikrarı. Yani enflasyonun tek haneye düşürülmesi. Mali disiplin ve yapısal dönüşüm diğer öncelikler. Yapısal dönüşümden kastettiğimiz, az önce de söyledim, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve sanayide dönüşüm. Bütün bunlar sürdürülebilir yüksek büyüme için önemli. Enflasyon maalesef oldukça yüksek. Mayıs ayında yüzde 70'in üzerinde bir enflasyonla zirveyi bulacağız. Uyguladığımız program sayesinde enflasyon, yılın ikinci yarısından itibaren hızlı şekilde düşecek ve 2026'da tek haneli enflasyona dönmüş olacağız. Uzun bir yolculuk ama başaracağız çünkü iyi bir programımız var."

Almanya'ya depremde gösterdiği dayanışma için teşekkür

Şimşek, "Almanya'ya Türkiye'ye geçen yıl deprem felaketi nedeniyle gösterdiği dayanışma ve yardım için çok teşekkür ediyorum. Alman halkı ve Alman devletine müteşekkiriz. En zor dönemimizde Almanya hepimizin yanında olmuştur. Kendilerine teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de cari açığı azaltmaya yönelik programlarının olduğunu ifade eden Şimşek, yapısal reformlarla beşeri sermayeye, eğitimin kalitesine ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yatırım yapacaklarını söyledi.

Şimşek, Türkiye'nin makro dengesizliklerini gidermek için yasal reformlarla yola çıktıklarını anlatarak, cari açığın daraldığını ve yatırımcı güveninin geri geldiğini belirtti.

Türkiye'ye net sermaye girişlerinde önemli artış olduğunu bildiren Şimşek, "Rezervlerde artış başladı. Enflasyon beklentileri önümüzdeki 12 ay için yüzde 35'lere düştü ve Türkiye'nin kredi notu artmaya başladı. Bundan bir süre önce Fitch kredi notumuzu artırmıştı. Dün akşam da Standard & Poor's (S&P) kredi notumuzu artırdı. Dolayısıyla doğru yoldayız. Bütün bunlar onu gösteriyor." dedi.

"Almanya ile Afrika'da, Orta Asya'da birçok bölgede beraber iş yapabiliriz"

Türkiye-Almanya ilişkileri konusunda da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, "Biz birlikte daha güçlüyüz. Almanya bizim için çok önemli ve kıymetli bir ülke. Almanya ile çok güçlü bağlarımız var. Bu sadece ticaretle sınırlı değil. Daha çok halktan halka bir bağımız var. O nedenle Almanya'yı değerli bir ortak olarak görüyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin AB üyelik sürecinde Almanya'nın önemine dikkati çeken Şimşek, "Almanya ile asla ayrılamayız. Almanya ile çok güçlü bağlarımız var. Şimdi sizlerin sayesinde bu bağları güçlendirmek istiyoruz. Geçen sene ticaret hacmimiz 55 milyar avro civarına kadar çıktı. 8 binin üzerinde büyük ve orta ölçekli Alman firması Türkiye'de yatırım yapmış, istihdam sağlıyor. Dolayısıyla bu anlamda güçlü bağlarımız var. Önümüzdeki dönemde Almanya ile Afrika'da, Orta Asya'da birçok bölgede beraber iş yapabiliriz. Yani sadece ikili ticaret değil, aynı zamanda diğer alanlarda da bu mümkün." dedi.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin AB ile ilişkileri konusunda şunları kaydetti:

"Bizim tabii ki AB ile bir gündemimiz var. Bu gündemin ana maddesi, sizlerin ticaretinizin daha iyi kolaylaştırılması için AB ile Gümrük Birliği'nin modernleştirilmesi. Biz kamu alımları ve hizmetlerin kapsayacağı şekilde Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin hem Türkiye'nin hem Avrupa Birliği'nin menfaatine olduğunu düşünüyoruz. Bunu tabii siyasi koşullara bağlamak bence Avrupa'nın stratejik anlamda Türkiye'ye bakış açısının zayıf olduğunu gösteriyor. Çünkü bunu koşullara bağlamak anlamlı değil. Çok açık ve net bir şekilde iki ülkenin menfaatine bir konuda bizim ilerleme sağlamamız lazım. Ümit ediyorum ki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra bu süreç hızlanır. Yine iş yapabilmek için iş ve bilim insanlarının seyahat edebilmesi lazım. Bu nedenle de vize kolaylığı tabii ki önemli."

Türkiye'de uygulanan ekonomik program için bir irade ve siyasi sahiplenme olduğunu vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Program sonuçları itibarıyla çalışmaya başladı. Bunu başaracağımıza inanıyorum. Sizlerin buradaki varlığı Türkiye'ye güç katıyor. Almanya'ya geldiğimizde vatandaşlarımız bize sorarlar, 'Bizim yapabileceğimiz bir şey var mı?' Benim de cevabım şu olmuştur, 'Yapacağız en iyi şey tabii ki burada başarılı olmanız. Buranın dilini öğrenin, buranın kanunlarına, kurallarına uyun, burada katma değer üretin, burada istihdam yaratın, burada toplumla entegre olun. Bununla Türkiye'ye çok büyük katkı sağlarsınız.' Bizim yaklaşımımız bu. Biz Almanya'daki vatandaşlarımızın, iş insanlarının başarı olmasıyla sadece gurur duyarız. Ama Türkiye ile ticaretin, yatırımların ve bağların güçlü kalması bizim için çok değerli. İnanıyorum Türkiye ekonomisi bu anlamda da büyük başarılar sunuyor."
Doğu Karadeniz'de bungalov tesis artışına tepki
Çay ve fındık bahçeleri kesiliyor!
AKP ve CHP'lileri buluşturan düğün
Takılar valizlerle taşındı
Erdoğan'a yanıt veren Gürer'den kritik soru
'İthal hayvanları kimler topluyor?'
TESK Başkanı'ndan hükümete 'vergi' çağrısı
'Artış değil yapılandırma lazım'
Zincirleme kazaya neden olan kadın sürücü
'Polis çağırmayın'
Ahmet Türk'ün 'normalleşme' hayal kırıklığı
'Umut verdi ama bir şey çıkmadı'
Erdoğan, Hamas üzerinden baltayı taşa vurdu
Kuva-yi Milliye'ye kimler hain diyordu?
Baş'tan Yavaş'a 'hayırlı olsun' ziyareti
'Yeni dönemde üstün başarılar dilerim'
Fiyatı dudak uçuklatan 5 yıldızlı otelde konakladılar
45 gazeteci ile Roma sefası!
İthalat da boğuyor
İstihdamın lokomotifi zorda
'Tarım ve hayvancılıkta başarı hikayesi yazdık'
Ciddi ciddi böyle konuştu!
CHP'ye geçen belediyede oylama yapıldı
Alkol satışı oy çokluğuyla kabul edildi
Bakan Tekin, hangi gelenekten geldiğini açıkladı
'Cemaatçi değilim, Atatürk'ü seviyorum'
Mehter Marşı'yla çağırır, İzmir Marşı'yla uğurlardı
Erkan Yolaç hayatını kaybetti
'Sizler olmasanız ölünceye kadar kalırdık burada'
Tahliye edilen generalin ilk sözleri
Doğu Karadeniz'de bungalov tesis artışına tepki
Çay ve fındık bahçeleri kesiliyor!
AKP ve CHP'lileri buluşturan düğün
Takılar valizlerle taşındı
Erdoğan'a yanıt veren Gürer'den kritik soru
'İthal hayvanları kimler topluyor?'
TESK Başkanı'ndan hükümete 'vergi' çağrısı
'Artış değil yapılandırma lazım'
Zincirleme kazaya neden olan kadın sürücü
'Polis çağırmayın'
Ahmet Türk'ün 'normalleşme' hayal kırıklığı
'Umut verdi ama bir şey çıkmadı'
Erdoğan, Hamas üzerinden baltayı taşa vurdu
Kuva-yi Milliye'ye kimler hain diyordu?
Baş'tan Yavaş'a 'hayırlı olsun' ziyareti
'Yeni dönemde üstün başarılar dilerim'
Fiyatı dudak uçuklatan 5 yıldızlı otelde konakladılar
45 gazeteci ile Roma sefası!
İthalat da boğuyor
İstihdamın lokomotifi zorda
'Tarım ve hayvancılıkta başarı hikayesi yazdık'
Ciddi ciddi böyle konuştu!
CHP'ye geçen belediyede oylama yapıldı
Alkol satışı oy çokluğuyla kabul edildi
Bakan Tekin, hangi gelenekten geldiğini açıkladı
'Cemaatçi değilim, Atatürk'ü seviyorum'
Mehter Marşı'yla çağırır, İzmir Marşı'yla uğurlardı
Erkan Yolaç hayatını kaybetti
'Sizler olmasanız ölünceye kadar kalırdık burada'
Tahliye edilen generalin ilk sözleri

Şırnak'ta Pençe-Kaplan şehidi için tören düzenlendi

Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde silah kazası sonucu şehit olan Piyade Sözleşmeli Onbaşı Recep Kabala için 23. Piyade Tümen Komutanlığında tören yapıldı.
18.05.2024 11:10:00
İhlas Haber Ajansı
Şırnak'ta Pençe-Kaplan şehidi için tören düzenlendi
Şırnak'ta Pençe-Kaplan şehidi için tören düzenlendi
23. Piyade Tümen Komutanlığında gerçekleştirilen törende, Piyade Sözleşmeli Onbaşı Kabala'ın Türk bayrağına sarılı naaşı alana getirilerek katafalka konuldu. Törende, saygı duruşunda bulunuldu, şehidin öz geçmişi okundu.

Şehit Kabala için yapılan duanın ardından şehidin naaşı memleketine götürülmek için Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanına götürüldü.

Şehit Kabala'ın cenazesi hava yoluyla Erzurum'a uğurlandı

Basına kapalı gerçekleştirilen törene, Şırnak Valisi Cevdet Atay, 23. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Emre Tayanç, Belediye Başkan Vekili Cihat Taşkın, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Murat Bulut, kurum temsilcileri ve askerler katıldı.

Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde silah kazası sonucu Piyade Sözleşmeli Onbaşı Recep Kabala'ın şehit olduğunu bildirmişti.

Törenin ardından şehidin cenazesi hava yolu ile Erzurum'a uğurlandı.

Hatay'daki DEAŞ operasyonunda 10 kişi tutuklandı

Hatay'ın İskenderun ilçesinde DEAŞ terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 10 şahıs, mahkemece tutuklandı.
18.05.2024 08:41:00
İhlas Haber Ajansı
Hatay'daki DEAŞ operasyonunda 10 kişi tutuklandı
Hatay'daki DEAŞ operasyonunda 10 kişi tutuklandı
Hatay Emniyet Müdürlüğü, terör örgütlerine yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Polis ekiplerince DEAŞ terör örgütünün eylem ve faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında 14 Mayıs tarihinde İskenderun'da belirlenen 10 ayrı adrese operasyon düzenlendi.

Operasyonlarda; Y.A., M.A., Z.A.H., F.A., M.E.H., M.A., M.E.M., C.K., N.G. ile M.A. yakalanarak gözaltına alındı.

Adli makamlara sevk edilen 10 şahıs, 17 Mayıs tarihinde tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

Erdoğan pek çok göreve atamalar yaptı

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.
18.05.2024 08:39:00
İhlas Haber Ajansı
Erdoğan pek çok göreve atamalar yaptı
Erdoğan pek çok göreve atamalar yaptı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan karar ile birlikte Angola Cumhuriyet nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2, 3 ve 4'üncü maddeleri gereğince Mustafa Çelik atandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararları ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadın Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 4'üncü maddesi gereğince görevden alındı. Bakanlıkta açık bulunan Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğüne Muharrem Kurt, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ise Özge Aydiş Toy atandı. Yine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında Samsun İl Müdürü Tekin Balcı ve Rize İl Müdürü İdris Altuntaş görevden alındı. Amasya İl Müdürlüğüne Mersin İl Müdürü Veysel Topkaya, Bitlis İl Müdürlüğüne Vefa Akdoğan, Çorum İl Müdürlüğüne Sahit Aydın, Elazığ İl Müdürlüğüne Ömer Faruk Ergün, Hakkari İl Müdürlüğüne Abdulhalim Ünalan, Kahramanmaraş İl Müdürlüğüne Müslüm Ferdi Bozkurt, Kastamonu İl Müdürlüğüne Harun Köksalan, Malatya İl Müdürlüğüne Ali Sait Çeçen, Manisa İl Müdürlüğüne Mustafa Kılıç, Mersin İl Müdürlüğüne Naci Yılmaz, Muğla İl Müdürlüğüne Isparta İl Müdürü Yakup Kütük, Muş İl Müdürlüğüne Ahmet Kırtay, Ordu İl Müdürlüğüne Sivas İl Müdürü Harun Tan, Sivas İl Müdürlüğüne Özgür Kırmızıtaş, Samsun İl Müdürlüğüne Bayburt İl Müdürü Kemal Gümrükçü, Şırnak İl Müdürlüğüne Salih Kaya, Tokat İl Müdürlüğüne Kıymet Boztaş, Yozgat İl Müdürlüğüne Arif Topal, Zonguldak İl Müdürlüğüne ise Mehmet Türkmen Köse atandı. Görevden almalar ve atamalar 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 ve 3'üncü maddeleri gereğince gerçekleştirildi.

Resmi Gazete'de yer alan karar ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Şükran Doğan, Uluslararası İşgücü Genel Müdür Yardımcısı Metehan Özcan ve Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Abdulkadir Bülent Aytaç görevden alındı. Çalışma Genel Müdürlüğüne aynı yer Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Baş, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğüne Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Ali Aybey, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğüne Oğuz Tuncay, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına İş Başmüfettişi Bekir Aktürk, Strateji Geliştirme Başkanlığında İbrahim Esenkar, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına Ticaret Başmüfettişi Bülent Uğur Ecevit, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcılığına Engin Akyol ve Mustafa Işık, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliğine Murat Doğanay, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığına Necmettin Öz, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdür Yardımcılığına ise Mürsel Baki atandı.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünde açık bulunan Yönetim Kurulu üyeliklerine ise Hasan Davulcu ve Ersin Dilber atandı.

Putin'den Ukrayna'ya İstanbul çağrısı

 
Çin'de basın toplantısı düzenleyen Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna konusunda müzakerelere hazır olduklarını tekrarlayarak, "Ukrayna tarafının aksine biz müzakereleri asla reddetmedik. Müzakereler için İstanbul’da vardığımız anlaşmaların oluşturduğu bir temelimiz var" dedi.
17.05.2024 17:07:00
HABER MERKEZİ/AA
 Putin'den Ukrayna'ya İstanbul çağrısı
 Putin'den Ukrayna'ya İstanbul çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın Harkiv bölgesinde güvenli bir tampon bölge kuracaklarını belirterek, "Halihazırda Harkiv'i ele geçirme planımız yok" dedi. Çin'e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Ukrayna ve gündemdeki diğer konulara ilişkin basın mensuplarının sorularını cevaplayan Putin, Ukrayna'daki çatışmaların Kiev yönetiminin hataları nedeniyle yaşandığını savunarak, "Yaşanan trajik olayların sorumluluğunu Rusya'ya atmaya çalışıyorlar. Ancak yaşananlar onların yürüttüğü politikalar sonucu ortaya çıktı" diye konuştu.
Rus ordusunun son dönemde bazı yerlerini ele geçirdiği Harkiv bölgesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Putin, "Harkiv istikametinde olanlar da onların suçu. Çünkü Belgorod dahil sınır bölgelerindeki yerleşim bölgelerini bombaladılar ve bombalamaya devam ediyorlar" dedi. Putin, Ukrayna'nın Rusya'daki şehir merkezlerindeki yerleşim bölgelerine ateş açtığını belirterek, "Açıkça söyledim, eğer bu devam ederse bir güvenlik bölgesi, bir tampon bölge oluşturmak zorunda kalacağız. Biz de şimdi bunu yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Ukrayna konusunda müzakerelere hazır olduklarını tekrarlayan Putin, "Şu anda elbette bu konuda olup biten her şeyi analiz ediyoruz, aynı zamanda elbette Cenevre'de duyurulan toplantı ekseninde olup bitenlere de bakıyoruz. Ukrayna tarafının aksine biz müzakereleri asla reddetmedik. Müzakereler için İstanbul'da vardığımız anlaşmaların oluşturduğu bir temelimiz var, çünkü Ukrayna heyetinin başkanı da bunu imzalamıştı" ifadelerini kullandı. Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin görev süresinin 21 Mayıs itibarıyla dolacak olmasına ilişkin şöyle konuştu: "Kendisinin meşruluğuna yönelik sorunun cevabını Ukrayna'nın siyasi ve hukuk sistemi cevaplamalı."

ABD kendi ayağına sıkıyor

ABD'nin Rus bankacılık sistemine yönelik yaptırımlarını aptallık olarak nitelendiren Putin, "Bu, Amerikan siyasi elitleri açısından büyük bir aptallık ve hata. Kendilerine çok büyük zarar veriyorlar, küresel rezerv para birimi olarak dolara yönelik güveni baltalıyorlar" dedi. 
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.