‘Mazbatasını vermeyiz’
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası ve siyasi yasak kararı gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. YSK Başkanı Muharrem Akkaya, karar kesinleştikten sonra İmamoğlu aday olsa bile mazbatası verilmez derken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden adaylığı konusunda "Kanaatim var ama görüş bildiremem" ifadesini kullandı
19.12.2022 16:50:00





EYÜP KABİL / DETAY HABER
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na dönemin YSK üyelerine "Ahmak" dediği iddiasıyla verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası ve siyasi yasak kararı hem siyasette hem de yargıda gündem olmaya devam ediyor.İmamoğlu'nun cezası henüz istinaf ve Yargıtay tarafından onanıp kesinleşmedi. Gündemdeki tartışmalardan biri de "Karar kesinleşirse İmamoğlu'nun adaylığını engeller mi?" oldu. YSK Başkanı Muharrem Akkaya, "Adayken ceza alırsa adaylığı düşmez mi?" sorusuna "Hayır, adaylığı düşmez, isterse yarışabilir ama seçilmesi durumunda mazbatası verilmez" dedi.
'Konu YSK'ya gelirse değerlendirilir'
İmamoğlu'nun adaylığı konusundaki açıklamalarının eleştirildiğinin anımsatılması üzerine DW Türkçe'ye konuşan Akkaya, "Açıklamam ihsas-ı rey değil. Çünkü YSK gündemine gelmiş bir konuyla ilgili konuşmadım.Tamamen kişisel görüşlerim" dedi. Bu açıklama konusunda diğer YSK üyelerinin haberi veya onayı olmadığını ifade eden Akkaya, "Bana doğrudan Ekrem İmamoğlu davası üzerinden soru sorulmadı. Kişiye göre konuşmadım. Genel uygulama soruldu. Ben de Anayasa'nın 101. maddesinde Cumhurbaşkanı seçilme şartlarını anlattım. Kurumsal bir açıklama değil. Sayın Ekrem İmamoğlu'nun durumu, somut olarak YSK önüne gelirse değerlendirilir" ifadesini kullandı.
Arasında kendisinin de bulunduğu YSK üyelerine "ahmak" dediği iddiasıyla İmamoğlu'nun 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılması hakkında yorum yapmak istemeyen Akkaya, "Dosyada biz şikayetçi değiliz, müdahil de değiliz. Şikâyete bağlı bir suç da değil.
Yargı süreci devam ediyor. Dosyayı görmeden bir şey diyemem" dedi. Akkaya, muhalefetin kararı "siyasi" olarak gördüğüne ilişkin yorumlarının anımsatılması üzerine, "Yargı süreci devam ediyor, hukuki süreç devam ediyor. Ben buna bir şey diyemem" karşılığını verdi.
İmamoğlu dosyası öne alınabilir
Öte yandan Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuşan Yargıtay Onursal Daire Başkanı Hamdi Yaver Aktan, hem istinafta hem de Yargıtay'da ilgili daire başkanlarının dosyaları öne alma yetkisinin olduğunu kaydetti Aktan, "Hem istinafta hem de Yargıtay'da ilgili daire başkanlarının dosyaları öne alma yetkisi var. Çok acil durumlarda da mazeret dilekçesi verilerek, dosyaların öne alındığı oluyor" dedi.Aktan, İmamoğlu'nun dava sonuçlanmadan cumhurbaşkanı ya da milletvekili seçilmesi halinde ise "Yargıtay, dokunulmazlığı tekrar kalkana kadar hükmün bozulmasına karar verir" tespitini yaptı.
Yüzde 50+1 şartı var
Aktan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Dava Yargıtay tarafından onanmadıkça, görev suçu değildir. Ceza kesinleşmeden aday olunur, adaylık devam ederken listelerin kesinleşip kesinleşmediği tarihe bakmak gerekecektir. Listeler kesinleşmeden önce hüküm verilirse İmamoğlu'nun yerine yeni bir aday gösterilebilir.Ancak aday listeleri kesinleştikten sonra cezanın kesinleşmesi halinde artık yeni bir aday gösterebilme imkânı yoktur. Cumhurbaşkanlığı adaylığı ise biraz farklıdır. Adaylık boşalırsa 2'inci turda, 3'üncü sıraya gelen adayla, 1'inci sıraya gelen aday yarışır. 2 aday varsa birisi bir şekilde seçime giremezse, 1'inci turdan sonra artık tek kişi referandumuna gidilmiş olunuyor. Onun da yüzde 50 artı 1 alması gerekecek."
Bağımsız yargı süreci işledi mi?
Anayasa hukukçusu olan Prof. Dr. Ali Ünal Emiroğlu da "Söz konusu dava için bağımsız yargı sürecinin işlediği söylenebilir mi?" sorusuna yanıt verdi.Yeni Mesaj'daki yazısında Emiroğlu şu değerlendirmeyi yaptı: "Davaya bakmakta olan önceki yargıç Samsun'a "sürülmüşken", dava dosyasına sunulmuş yetkin hukukçu görüşlerinin raporları ortadayken, tüm deliller ve tanık beyanlarına rağmen davaya bakan yargıç "ihsas-ı rey"de bulunmuşken, bağımsız yargıdan söz etmek gülünç ötesi bir durumdur.
Yargı bağımsızlığının olmazsa olmaz koşulu olarak birincisi, bir bütün olarak kurumsal açıdan yargının yürütmeden bağımsızlığının sağlanması, ikincisi bireysel olarak yargıçların bağımsız davranmasını sağlayacak güvencelerin olması gerekmektedir. Bu çerçevede örneğin yargıçların görev süreleri, görevden alınamamalarını, mesleki güvenceleri bireysel olarak bağımsızlıklarını ilgilendirir."
Süleyman Soylu: Görevden alırım
Diğer yandan skandal karar gündemdeki yerini korurken; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan yeni bir İmamoğlu açıklaması daha geldi.İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında siyasi yasak yolunu açan hapis cezası kararını değerlendiren Soylu, "İmamoğlu YSK'yı eleştirebilir ama hakaret edemez" dedi.
Soylu ayrıca, "Karar siyaseten yanlış' demek, hukuk devletinde olmaz. İstinaf ve Yargıtay onadığı anda görevden alırım" ifadelerine yer verdi.
Erdoğan yeniden aday olabilir mi?
YSK Başkanı Muharrem Akkaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde yeniden Cumhurbaşkanı adayı olup olamayacağı konusunda bir çalışma yaptırdığını açıklayarak, "Bu konuyu anayasa hukukçusu olan, güvendiğim bir arkadaşımla istişare ettim. Araştırdık. Bir kanaatim var. Görüşüm oluştu" dedi.Bu konuda görüşünün ne olduğunun sorulması üzerine Akkaya, Erdoğan'ın adaylığı konusunun YSK'nın önüne gelme ihtimali bulunduğunu belirterek, açıklaması halinde "ihsas-ı rey" olacağını kaydetti.
YSK'nın önüne resmi olarak bu tartışmanın gelmediğini, bu nedenle kurumsal olarak henüz bir çalışma yapılmadığını anlatan Akkaya, bu konuyu soran partilere de görüş bildirmediklerini söyledi.
Akkaya, "Ancak ben kendime göre bir çalışma yaptırdım. Kurul üyeleriyle paylaşmadım. Konu YSK önüne gelir gelmez, bakacağız. Belki aday olmaz, belki başka bir şey olur… Cumhurbaşkanı, resmen adaylığa başvurmadan bu konuyu değerlendiremiyoruz" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.