Mariupol'da tarih yazılıyor
Ukraynalılar, ülkenin güneyindeki liman ve sanayi kenti Mariupol'u Rusya'ya teslim etmemek için Rus halkının İkinci Dünya Savaşı'nda Stalingrad (Volgograd) ve Leningrad'da (Sen Petersburg)gösterdiği direnişe benzer bir çaba içinde bulunuyor. Rus ordusu yaklaşık 160 bin kişinin sıkışıp kaldığı kenti adeta viraneye çevirdi.
29.03.2022 22:01:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Her savaşta her halk belli cephelerde direniş göstererek, tarihe geçer. Ukrayna halkı da Harkiv'de, Kiev'de ve Mariupol'de benzer direnişlere imza atıyor. Ancak en kayda değer direniş Mariupol'de sergileniyor. Azak Denizi kenarındaki çelik üretim merkezi ve liman kenti Mariupol, stratejik açıdan önemli zira Rus ayrılıkçıların elinde bulunan Ukrayna'nın Donbas Bölgesi ile Kırım arasındaki 30 kilometrelik koridorun tam da üzerinde bulunuyor. Mariupol düşerse, Kırım ile Donbas arasında karadan bağlantı sağlanmış olacak. Moskova açısından ise bu liman kentini ele geçirmek hem sembolik hem de pratik açıdan önemli.
Üç haftadır kuşatma altında
Mariupol, üç haftadır Rus kuvvetlerinin kuşatması altında. Buradaki Rus güçlerinin önemli bölümünü Çeçen savaşçılar oluşturuyor. Kesintisiz bombardıman altındaki kentte 160 bin kişinin sıkışıp kaldığı dile getiriliyor. Belediye yetkilileri bir kent altyapısının yüzde 80'inin tahrip edildiğini, bir bölümünün tamir bile edilemez hale geldiğini kaydediyor. Kentte elektrik, su, doğal gaz yok... Halk ısınamıyor. Su tedariki ise çeşmelerden, tankerlerden ilkel yollarla sağlanıyor. Mariupol'de kaç kişinin öldüğü bile bilinmiyor. Ukrayna yönetimi, bu hafta Rusya'nın "kenti teslim edin" çağrısını reddetmişti.
Neden önemli?
Mariupol, büyük bir liman kenti ve Ukrayna ordusunun önemli üslerinden biri. Ruslar, Donbas Bölgesi'nden Kırım'a koridor açmak için her türlü şiddeti uyguluyor. Ukrayna'da ağır sanayinin merkezi konumundaki kentlerden biri olan Mariupol'de demir ve çelik fabrikaları ile tersaneler bulunuyor. Ukrayna'nın en büyük çelik fabrikası Metinvest, Mariupol'de bulunuyor. Bir başka çelik fabrikası Azovstal da Rus bombardımanı sonucu ağır hasar aldı. Ruslar sivil hedeflerin yanı sıra iktisadi kuruluşları da vuruyor. Mariupol, Ukrayna'nın en önemli ihraç limanı. Hububat, çelik ve demir ürünleri bu limandan ihraç ediliyor. Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Türkiye'ye de buradan mal naklediliyor. Kısaca kent Ukrayna'nın can damarlarından biri. Öte yandan Rus ayrılıkçıların hüküm sürdüğü Donbas Bölgesi'nde kaçanların yaklaşık 100 bini 2019 itibariyle Mariupol'e sığınmıştı.
Putin'in hayal ettiği şehir!
Putin özellikle Mariupol'ü istiyor. Ayrıca Rusya'nın tanıdığı Donetsk Halk Cumhuriyeti de Mariupol'ü başkent yapmayı amaçlıyor. Kent, Putin'in "Novorossiya - Yeni Rusya" vizyonunda yer alan kentlerden biri. Bu vizyon, doğu ve güney Ukrayna'yı kapsıyor. Putin, UKrayna'nın Karadeniz kıyılarını 'Tarihsel Rus Toprakları' olarak görüyor. Mariupol'ün ele geçirilmesi Kremlin açısından da büyük bir propaganda aracı olacak. Kentte Putin'in Naziler olarak adlandırdığı aşırı sağcı ve neo-Nazi gruplarla bağlantısı olduğu düşünülen eski bir paramiliter grup olarak bilinen Azak Taburu bulunuyor. Ukrayna ordusunun küçük bir bölümünü oluştursa da Rusya'nın bu taburu yok etmeyi amaçlıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.