Mantar bilinçli tüketilmeli
Uzmanlar, tüketim alışkanlıklarından kaynaklanan nedenlerle fazla tüketimi olmayan kültür mantarlarının; gerek yetiştiricilik, gerekse de besin değeri bakımından oldukça önemli bir ürün olduğunu belirtiyorlar
02.01.2013 00:00:00
Uzmanlar, mantar zehirlenmelerinin artması üzerine, “Son günlerde basında sıklıkla duyduğumuz ve her yıl bu dönemlerde gündeme gelen mantar zehirlenmeleri ile ilgili insanlarımızın yanlış bilgilenme ve yanlış anlamalardan dolayı mantar tüketimi konusunda tereddütler yaşadığı ve her türlü mantarın insan sağlığı açısından zararı ve zehirleyici etkisi olduğu gibi yanlış anlaşılmalara sebebiyet verdiğini görmekteyiz. Bu yanlış anlamaların giderilmesi, insan sağlığı ve beslenmesi bakımından çok önemli bir besin maddesinden mahrum olunmaması, konunun doğru anlaşılması ve irdelenmesi açısından kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı duymuş bulunmaktayız. Bölgemizde tüketim alışkanlıklarından kaynaklanan nedenlerle fazla tüketimi olmayan kültür mantarları; gerek yetiştiricilik, gerekse de besin değeri bakımından oldukça önemli bir üründür. Özellikle sağlıklı, dengeli ve yeterli gıda maddesine ulaşımın her geçen gün zorlaştığı bir dönemde batılı toplumların sağlıklı yaşam adına sıklıkla tükettikleri en ucuz protein ve vitamin kaynağı bir besin maddesidir” ifadelerini kullandı.
"Gıda bilimcilerinin ve beslenme uzmanlarının da üzerinde durduğu şekli ile kültür mantarcılığı dediğimiz ve tarımsal üretimde besin kaynağı olarak önemli bir ürün olan kültür mantarı tüketimi, buna bağlı olarak da yetiştiriciliğinin yaygınlaşması gereken bir üründür. Tarımsal üretimin temelinde yeterli ve dengeli insan beslenmesi için ihtiyaç duyulan sağlıklı besin maddelerini içermesi esastır" diyen uzmanlar, açıklamasını şöyle devam etti:
"Tamamen doğal yetiştirilen, yetiştiricilik aşamasında hiçbir kimyasal maddenin kullanılmadığı insan sağlığına zarar verecek hiçbir ilave kimyasal katılmayan bir üründür. Yine bilim kuruluşlarının ortak yargısı; beyin kanamaları, damar sertliği, virüs enfeksiyonları ve daha birçok hastalıklar üzerinde yavaşlatıcı ve önleyici etkisi bulunduğu, kan kolesterolünün ortadan kaldırılmasında, kan dolaşımının düzenlenmesinde de olağan üstü etkili olduğu belirtilmektedir. Bünyesinde yüksek düzeyde bulunan 'Ergesterol' adı verilen kimyasal bileşik ışıkta D vitaminine dönüşmektedir. Bu nedenle kemik ve kas gelişimini, raşitizm ve lenf hastalıklarının önlenmesini sağladığı sıklıkla dile getirilmektedir. Kültür mantarcılığı doğada kendiliğinden yetişen mantarlardan farklı olarak kontrollü üretimi yapılmaktadır. Tüketicilerimizin gıda mevzuatına uygun olarak ambalajlanmış, etiket bilgileri bulunan mantarları tercih etmeleri gerekmektedir. Açıkta satılan, üzerinde etiket bilgileri bulunmayan veya doğadan kendiliğinden yetişen mantarların tüketiminde ve tercihinde dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu kadar önemli bir besin maddesinin doğada kendiliğinden yetişen mantarlarla ve mantarı tanımayan kişiler tarafından toplanan tür ve çeşidi bilinmeden tüketilen, sonucunda ise insan sağlığını tehlikeye sokacak durumlarla karşılaşılan olayların sanki bütün mantarların aynı etkisi olduğu şeklindeki yanlış algının ve anlaşılmanın giderilmesi için, yetiştiriciliğinde ekonomik katkısı, tüketiminde besin değeri katkısından insanlarımızın mahrum kalmamaları konusunda bilgilendirme ihtiyacı duyulmuştur." (İHA)
"Gıda bilimcilerinin ve beslenme uzmanlarının da üzerinde durduğu şekli ile kültür mantarcılığı dediğimiz ve tarımsal üretimde besin kaynağı olarak önemli bir ürün olan kültür mantarı tüketimi, buna bağlı olarak da yetiştiriciliğinin yaygınlaşması gereken bir üründür. Tarımsal üretimin temelinde yeterli ve dengeli insan beslenmesi için ihtiyaç duyulan sağlıklı besin maddelerini içermesi esastır" diyen uzmanlar, açıklamasını şöyle devam etti:
"Tamamen doğal yetiştirilen, yetiştiricilik aşamasında hiçbir kimyasal maddenin kullanılmadığı insan sağlığına zarar verecek hiçbir ilave kimyasal katılmayan bir üründür. Yine bilim kuruluşlarının ortak yargısı; beyin kanamaları, damar sertliği, virüs enfeksiyonları ve daha birçok hastalıklar üzerinde yavaşlatıcı ve önleyici etkisi bulunduğu, kan kolesterolünün ortadan kaldırılmasında, kan dolaşımının düzenlenmesinde de olağan üstü etkili olduğu belirtilmektedir. Bünyesinde yüksek düzeyde bulunan 'Ergesterol' adı verilen kimyasal bileşik ışıkta D vitaminine dönüşmektedir. Bu nedenle kemik ve kas gelişimini, raşitizm ve lenf hastalıklarının önlenmesini sağladığı sıklıkla dile getirilmektedir. Kültür mantarcılığı doğada kendiliğinden yetişen mantarlardan farklı olarak kontrollü üretimi yapılmaktadır. Tüketicilerimizin gıda mevzuatına uygun olarak ambalajlanmış, etiket bilgileri bulunan mantarları tercih etmeleri gerekmektedir. Açıkta satılan, üzerinde etiket bilgileri bulunmayan veya doğadan kendiliğinden yetişen mantarların tüketiminde ve tercihinde dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu kadar önemli bir besin maddesinin doğada kendiliğinden yetişen mantarlarla ve mantarı tanımayan kişiler tarafından toplanan tür ve çeşidi bilinmeden tüketilen, sonucunda ise insan sağlığını tehlikeye sokacak durumlarla karşılaşılan olayların sanki bütün mantarların aynı etkisi olduğu şeklindeki yanlış algının ve anlaşılmanın giderilmesi için, yetiştiriciliğinde ekonomik katkısı, tüketiminde besin değeri katkısından insanlarımızın mahrum kalmamaları konusunda bilgilendirme ihtiyacı duyulmuştur." (İHA)
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.