Makarna tüketiminde Türkiye geri kaldı
Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye'nin makarna tüketiminde birçok ülkeden geride olduğunu söyledi. Tiryakioğlu, dünyada makarna üretiminin 14 milyon tona ulaştığına dikkat çekti ve sektörle
20.10.2013 00:00:00
Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye'nin makarna tüketiminde birçok ülkeden geride olduğunu söyledi. Tiryakioğlu, dünyada makarna üretiminin 14 milyon tona ulaştığına dikkat çekti ve sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye'nin makarna üretiminde önemli bir oyuncu olmasına rağmen tüketimde oldukça geri kaldığını söyledi ve şöyle devam etti: "Dünyada makarna üretimi 14 milyon tonlara ulaşmış durumda. İtalya'dan sonra en fazla makarna üretimi yapan ülkeler sırasıyla A.B.D., Brezilya, Rusya ve Türkiye'dir. Kişi başına yıllık makarna tüketimine bakıldığında İtalya 26, Venezüella 12.3, Tunus 11.9, Yunanistan 10.5, İsviçre 9.3, İsveç 9.0, ABD 8.8 kilogram civarındadır. Maalesef Türkiye dünyada önemli bir üretici olmasına rağmen, kişi başına düşen makarna miktarı 5.5-6.5 kg civarındadır." MBTG Başkanı Tiryakioğlu, Türkiye'nin makarna ihracatıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Makarna ürünleri ihracatımızda dönemsel olarak görülen dalgalanmalara rağmen uzun dönemde önemli artışlar kaydedildi. 2009 yılında yaşanan küresel kriz neticesinde değer bazında düşüşe geçen ihracatımız, 2010 yılında krizin etkilerinin azalması sonucu toplam 297 bin ton ve 186 milyon dolar düzeyinde gerçekleşerek bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 39.3 oranında artış, buna karşılık değer bazında da yüzde 24.4'lük bir artış göstermiştir. 2012 yılında 506.196 ton makarna ihracatı karşılığında 358 milyon dolar gelir elde edilmiştir. 2013 yılında da makarna üretimi ve ihracatında bu artışın devam edeceği tahmin edilmektedir." HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.