Bugün bayram. Neyin bayramı? Egemenliğin bir kişi, aile, zümre veya bir sınıftan alınıp, millete verilişinin bayramı.
Bugün Türk Devleti'nin bir kişi, sınıfın ve ideolojinin çıkarları doğrultusunda yönetilmeyeceğinin ve devletin, vatan ve millet çıkarları hedefinde yönetileceğinin ilan edildiği gün.
Bugün hukuk (yargı) önünde tüm ayrıcalıkların, imtiyazların kaldırıldığı ve kanun önünde bütün vatandaşların eşit olduğu, haklının, haksız (kim olursa olsun) olandan hakkını alabileceğinin ilan edildiği gün.
Bugün bu topraklar üzerinde inancı, ırkı, ne olursa olsun her bireyin can, mal, namus, inanç güvenliğinin devletin teminatı altında olduğunun ilan edildiği gün.
Evet, bugün cumhuriyetin ilan edildiği gün. Bayramınız kutlu olsun.
Neden ve nedir cumhuriyet?
Bu soruların cevabını bizzat cumhuriyeti ilan eden büyük insan Atatürk'ün ifadeleriyle aktarayım:
"Demokrasi ilkesinin en çağdaş ve mantıkî uygulamasını sağlayan hükümet şekli, cumhuriyettir.
Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Biz cumhuriyeti kurduk; o, on yaşını doldururken demokrasinin bütün gereklerini sırası geldikçe uygulamaya koymalıdır…
Çağdaş bir cumhuriyet kurmak demek, milletin insanca yaşamasını bilmesi, insanca yaşamanın neye bağlı olduğunu öğrenmesi demektir…
Cumhuriyet, düşünce serbestliği taraftarıdır. Samimî ve haklı olmak şartiyle her fikre hürmet ederiz. Her görüş bizce saygıya değerdir…
Cumhuriyet, imkân demektir. Cumhuriyet, yalnızca adıyla bile birey özgürlüğünü aşılayan sihirli bir aşıdır.
Görülecektir ki, cumhuriyet imkânları olan her memleket, özgürlük davasında er geç başarılı olacaktır.
Cumhuriyet, kendisine bağlı olanları en ileri aşamalara götüren imkânları verir. Bağımsızlık ve özgürlüğüne sahip olan milletler, ilerleme yolunda imkânlara sahip demektirler.
O halde cumhuriyet, her alanda ilerlemenin de en belirgin teminatıdır. Cumhuriyeti bu anlamıyla ve bu kapsamıyla anlamak gerekir." Ruhun şad olsun büyük insan.
Cumhuriyetin sahaya yansıması nasıldır?
Isparta İslamköy'de dünyaya gelen Süleyman Demirel'in siyasete girip, İsmet İnönü, Celal Bayar gibi Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda birinci derecede etkin şahsiyetleri geride bırakarak başbakan olduğu, cumhurbaşkanı olduğu sistemin adıdır cumhuriyet.
Lise mezunu Bülent Ecevit'in, İsmet İnönü karşısında CHP genel başkanlığına adaylığını koyabildiği, İsmet Paşa'dan daha fazla oy alarak genel başkan, başbakan olduğu sistemin adıdır cumhuriyet.
Çocukluğunda Kasımpaşa sokaklarında bayat simit satan, Rumların yanında çıraklık yapan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul'a belediye başkanı seçilmesi, yeni bir parti lideri olarak üç dönem başbakan seçilmesi ve iki dönemdir de cumhurbaşkanı olmasının adıdır cumhuriyet.
Ya da dün sokakta görseniz selam vermeyeceğiniz Mahir Ünal'ın cumhuriyet nimetleriyle çok önemli makamlarda görev almasının adıdır.
Eğer bu devleti bir kişi veya aile yönetiyor olsaydı Recep Tayyip Erdoğan asla o koltukları göremezdi.
Mahir Ünal bırak fikir üretmeyi el fazla Elbistan'da mahalle dükkanı işletiyor olurdu.
Ben mi? Cumhuriyet olmasaydı 'eşkıya' olurdum herhalde!
Cumhuriyet düşmanlığının kaynağı nedir?
Bu sorunun cevabını Merhum Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızın şu cümleleri ile verelim:
"Cumhuriyetin kabulünün ilk döneminde, Cumhuriyetimizin kurucusu M. Kemal, saltanat yerine yeni bir yönetim biçimi olan cumhuriyeti getirirken saltanatı, din biçiminde algılayanlar yeni yönetimi yani cumhuriyeti, saltanat karşıtı algılamak yerine, din karşıtı olarak algıladılar…
Tabi bu algı yerli ve milli bir algı olmadığı gibi inancımızla da alakası olmayan bir düşünceydi.
Çünkü inancımızda saltanat, diye bir kavram yoktur. Saltanat sürenlerin icraatları, fiilleri vs. incelendiğinde İslam Dini ile yakından uzaktan alakaları da yoktur."
Yani bugün olduğu gibi dünde insanımız din ile aldatılmış, maalesef ki, bu aldatılma devam ettiği için aldatanlar sefa sürmektedir.
Son söz bir kez daha saygı ve rahmetle andığımız Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'ün olsun;
"Cumhuriyet, ahlaki fazilete dayanan bir idaredir. Cumhuriyet; düşünür, bilgili, kültürlü, sağlam vücutlu ve yüksek karakterli koruyucular ister. Cumhuriyet idaresi, faziletli ve namuslu insanlar yetiştirir.
Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur. Bu toplumun bireyleri ne kadar Türk kültürüyle dolu olursa, o topluma dayanan cumhuriyet de o kadar güçlü olur.
Cumhuriyeti ve onun gereklerini yüksek sesle anlatınız. Bunu yüreklere yerleştirmek için elverişli olan hiçbir durumu kaçırmayınız."
Bayramımız kutlu olsun.
- Gazze unutuldu, BOP içinde kim, kiminle dost? / 05.05.2025
- İhtiras ve minnet ile devlet yönetilir mi? / 04.05.2025
- Bantçılar, izah ve mizah / 03.05.2025
- Erdoğan ‘kuklacıyı’ ne zaman görecek? / 02.05.2025
- 1 Mayıs’ta (bugün) neler olacak / 01.05.2025
- Emek, alın teri eşittir kul hakkıdır / 30.04.2025
- Kenan Evren dirildi de haberimiz mi? / 28.04.2025
- İstanbullular neden sokağa çıkıyor? / 27.04.2025
- Ekonominin kitabını yazdılar / 26.04.2025