Madenciler ÖTV'siz akaryakıt istedi
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, madenlerin endüstrinin ana kaynakları olduğunu dile getirerek, "Madenler, tüm sanayicileri ilgilendiriyor. Son dönemde maliyetler arttı. Denizcilikte olduğu gibi madencilikte de kullanılan akaryakıttan ÖTV alınmasın istiyoruz zira madencilik kaynak endüstrisidir" dedi.
21.01.2022 22:21:00





RECEP BAHAR / İSTANBUL
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, İstanbul'da düzenlenen 'Hayatımız Maden' çalıştayında basın mensupları ile bir araya geldi. Madenlerin endüstrinin ana kaynakları olduğunu dile getiren Dinçer, "Maden, kaynak endüstrisidir. Tüm sanayicileri ilgilendiriyor. Son dönemde maliyetler arttı. Denizcilikte olduğu gibi madencilikte de kullanılan akaryakıttan ÖTV alınmasın istiyoruz zira madencilik kaynak endüstrisidir. Çok sayıda ülkede madencilikte kullanılan akaryakıttan vergi alınmıyor ve böylece kaynağın, ham maddenin vergi ile doğması önleniyor" dedi.
Derin sondaj gerekiyor
Türkiye'de rezervlerin bugüne kadar yüzeysel sondajlara göre saptandığına işaret eden Dinçer, şunları söyledi: "Derin sondajlar için madencilik sektörüne destek sağlanmalı. Arama ruhsatlarında yüzde 83'lük azalma var çünkü ruhsat güvencesi yok. Orman alanlarında sistemsel sorunlar var. Maden aramasını sadece MTA yapmıyor. Özel sektör de arama yapabilir. Teşvikle özel sektör de arama faaliyetine geçmeli. Özel sektör metalik madenler (altın, krom, nikel, demir cevheri, bakır, çinko vesaire) arayabilir. Aramada kamu yönlendirici olmalı ve teşvik sistemi çalışmalı. Öte yandan çok sayıda ruhsat, kamuoyu baskısı nedeniyle bekliyor. Madenlerimizi çıkarmak zorundayız. Mesela yerli maden çıkarılmazsa cam sektörü dünyada rekabet gücünü kaybedecektir. Öte yandan geçen yıl 5.9 milyar dolar olan maden ihracatı bu yıl 7-7.5 milyar dolara çıkabilir."
Kalifiye eleman sorunu var
Madenciliğin zor bir sektör olduğuna işaret eden Dinçer, "Sektör kalifiye eleman bulamıyor. Her firmadan bunu duyuyoruz. Mesleki liselerden, iki yıllık meslek yüksek okullarından yol alınabilir" şeklinde konuştu. Geçen yıl Suudi Arabistan'a ihracatta 'sıfır' çektiklerini dile getiren Dinçer, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şubat ayındaki ziyareti bizim için de önemli. Suudi Arabistan özellikle mermerde önemli bir pazar" dedi.
Zamlar darbe vurdu
Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu ise çalıştayda yaptığı konuşmada Türkiye'de madencilerin takdir görmediğine işaret ederek, "Ruhsat güvenliğimiz yok. Çok eleştiriliyoruz. Ormanların binde 2.7'sini kullanıyoruz ancak çevre konusunda eleştirilere maruz kalıyoruz. Elektriğe ve akaryakıta yapılan zamlar rekabet gücümüzü azalttı" dedi.
Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu da "Önümüzde ciddi maden potansiyeli var, bunları işletecek potansiyelimiz de var. Önce insan, sonra çevre, sonra madencilik anlayışıyla madencilik yaparak, olumsuz algıyı değiştirmeliyiz. Ormanları da içine alan Tabii Kaynaklar Bakanlığı oluşturulmalı" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.